Muncitorii în construcţii sunt foarte greu de găsit în Suceava, în ciuda faptului că salariile oferite de firmele din domeniu se apropie de nivelul lefurilor din alte ţări. Problema, spun reprezentanţii firmelor de construcţii, este că tinerii care vin să se angajeze vor de la început salarii mari, în ciuda faptului că majoritatea dintre ei nu cunosc meserie.
Firma Victor Construct din Botoşani lucrează din luna noiembrie a anului trecut la ridicarea centrului comercial Galleria Mall. În momentul de faţă în lucrare sunt angrenaţi 148 de muncitori, care au termen de finalizare a construcţiei finele acestui an. Valentin Mihalache, şeful de lucrare, ne-a spus câteva lucruri despre forţa de muncă de pe şantier.
„Noi avem un nucleu de oameni cu care muncim de ani de zile, cam 50-60% din cei care lucrează aici, la construirea centrului comercial, sunt din această categorie. Personal nou calificat este greu de găsit, mai avem câţiva tineri care au venit la noi fără să ştie nimic, i-am învăţat meserie, şi acum sunt muncitori buni. Mulţi nu fac faţă lucrului, iar alţii întâi întreabă de bani şi apoi spun ce ştiu să facă”, spune Valentin Mihalache.
Acesta susţine că are muncitori în echipă care ajung să câştige şi 2500 de lei, şi în general, venitul unui muncitor bun se apropie la 80% din suma care poate fi câştigată pentru aceeaşi muncă în Italia sau Spania. Chiar şi în aceste condiţii, muncitorii sunt foarte greu de găsit.
„Am avut tineri care spuneau că au pus ani de zile faianţă în străinătate, iar când i-am pus la treabă, la lucrări mai complexe cum avem noi, m-am trezit că nu se descurcă deloc. S-au supărat în câteva zile şi au cerut banii, că ei vor să plece”, spune Mihalache.
Acesta ne-a povestit că s-a şi înrudit cu parte dintre muncitori, legându-i astfel de el şi de lucrările ce trebuie duse la îndeplinire. Pentru a atrage muncitorii, firma a dat anunţuri de angajări în care oferă salarii de 750 de euro celor care ştiu o meserie şi sunt dispuşi să muncească.
Muncitorii buni, salarii comparabile cu cele din străinătate
Şi firma General Construct, care are foarte multe lucrări în Suceava, are probleme cu forţa de muncă. La fel ca şi în cazul celeilalte firme, muncitorii noi sunt foarte greu de găsit.
„Principala problemă în construcţii este că nu se formează tineri. Aceştia au plecat mai toţi în străinătate, iar pretenţiile lor salariale sunt la nivelul din occident. Până acum 3-4 ani aveam un flux de tineri, însă acum greu vine cineva din urmă”, a declarat Doru Gheaţă, directorul tehnic al General Construct.
El a precizat că muncitorii buni din firmă ajung şi la un venit de vârf de 1000 de euro, condiţii în care se poate vorbi de un câştig comparabil cu cel din străinătate. Cei care nu ştiu meserie şi se angajează ca muncitori necalificaţi câştigă în jur de 1400 de lei în lunile de vârf, însă media câştigului anual nu depăşeşte 1000 de lei lunar.
Referitor la meseriile cu cel mai mare deficit de forţă de muncă, directorul tehnic a amintit de fierari, dulgheri şi finisori, cu menţiunea că ultimii au început să se întoarcă în număr mai mare din străinătate.
Locuri de muncă multe, doritori puţini
Criza de forţă de muncă din domeniul construcţiilor este confirmată şi de cifrele statistice ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava.
În ultima ofertă de locuri de muncă a agenţiei, pentru meseriile din domeniul construcţiilor sunt 88 de posturi vacante, ceea ce reprezintă un procent de 18% din întreaga ofertă.
La Bursa generală a locurilor de muncă din aprilie, angajatorii din domeniul construcţiilor au venit cu 233 de posturi vacante, ceea ce a reprezentat 22% din totalul ofertei. Dintre acestea, numai 92 de locuri de muncă au fost ocupate.
„În domeniul construcţiilor cererea din partea angajatorilor este mare. Locurile de muncă în construcţii reprezintă în medie 20% din ofertă, în timp ce şomerii cu calificare în domeniu sunt în proporţie de doar 1,3% din total”, a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
(14 iul 2008, 11:40:59
La un semafor l-am intrebat pe un muncitor care butona telefonul de zor daca seful lui stie ca face asta in timpul lucrului. Raspunsul lui a fost: "sintem doar in Romania."