Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 iul 2008 - Anul XIII, nr. 163 (3844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sfaturi pentru părinţi

Jocul previne comportamentul deviant al copiilor

Esenţa copilăriei este jocul. Joaca este pentru copil ceea ce vorbirea este pentru adulţi. Este un mediu pentru exprimarea sentimentelor, pentru explorarea relaţiilor, descrierea experienţelor, mărturisirea dorinţelor şi împlinirea de sine. Deoarece dezvoltarea limbajului copiilor rămâne în urma dezvoltării lor cognitive, ei comunică prin joacă. Jucăriile sunt percepute ca şi cuvinte ale copiilor, iar jocul ca şi limbaj al copilului. Experienţele semnificative din punct de vedere emoţional pot fi exprimate, într-un mod mai confortabil şi mai sigur , prin reprezentarea simbolică pe care o asigură jucăriile.

Jocul nu este numai o simplă distracţie, ci, prin joc, copilul descoperă lumea şi viaţa în mod accesibil şi atractiv, o cercetează , o prelucrează şi o transformă în învăţare, în experienţă personală şi de aceea, în timpul jocului, copilul desfăşoară o variată activitate de cunoaştere. Esenţa jocului este reflectarea şi transformarea, pe plan imaginar, a realităţii înconjurătoare şi are un rol important în formarea personalităţii şi prevenirea comportamentelor deviante. Prin joc copilul îşi va canaliza atenţia şi energia spre activităţi constructive care vor duce la formarea deprinderilor de viaţă şi prevenirea tulburărilor de comportament deoarece jocul îi stârneşte copilului interesul şi curiozitatea, îi solicită imaginaţia, inventivitatea, gândirea, iniţiativa, îi alungă urâtul şi-l împiedică să se plictisească, este activitatea pe care copilul o face cu cea mai mare plăcere şi îi consumă energia prin mişcare.

Jocul şi predispoziţia copilului pentru joc este expresia dezvoltării sale psihice normale. Starea de apatie, nemişcare, „cuminţenia” nefirească sunt motive de îngrijorare. Toţi copiii se joacă şi au nevoie să se joace. Jocul este comunicare, cunoaştere reciprocă, apropiere. Jocul este explorare, prin care se dezvoltă deprinderile primare ale copilului. Jocul este socializare, începe chiar de la naştere şi presupune existenţa unor stimulatori externi, în persoana părinţilor şi membrilor de familie. Este un bun mijloc de a cultiva-liber şi dezinteresat-relaţiilor cu ceilalţi şi de a învăţa regulile sociale ale convieţuirii. Jocul este mişcare, presupune o angajare totală a copilului, un consum deosebit de energie, încredere şi stăpânire de sine. Dezvoltă echilibrul şi mişcările de coordonare ale corpului. Jocul este îndemânare şi presupune continuitate şi un control deosebit al mişcărilor. Dezvoltă deprinderile practice ale copilului (cusutul, împletitul, desenul, pictura, etc).

Jocul este folosit şi ca formă de terapie când tulburările de comportament s-au instalat şi este bazată pe stadiile de dezvoltare ale copilului. Folosirea jucăriilor permite copiilor să îşi transfere anxietăţile, fricile, fanteziile şi vinile asupra obiectelor, mai repede decât asupra altor persoane. În acest proces, copiii sunt în siguranţă faţă de propriile lor sentimente şi reacţii, deoarece jocul permite copiilor să se distanţeze de evenimentele şi experienţele traumatizante pe care le-au trăit. Manifestând simbolic prin joacă o experienţă sau situaţie înspăimântătoare sau traumatizantă, copiii transformă evenimentele exterioare în decizii interioare astfel fiind mult mai apţi în rezolvarea sau adaptarea la probleme.

Absenţa jocului la copil creează anxietate sporită faţă de lumea înconjurătoare, lipsă de încredere în sine, dificultăţi de comunicare, teama de a fi respins, nedorit, inactivitate, neimplicare, lipsă de voinţă, apatie, forme de împotrivire şi de atragere a atenţiei, regresie sau stagnare în dezvoltare, neîncredere în cei din jur, toate acestea creând un teren prielnic dezvoltării unor comportamente deviante. Prin urmare noi, ca părinţi, educatori  trebuie să ne arătăm interesaţi faţă de tot ceea ce face copilul, să-l considerăm partener în activităţile noastre, să-i răspundem prompt la solicitări, să ne jucăm cu el ori de câte ori ne-o cere şi să-i oferim tandreţe, încredere şi afecţiune.

Coordonator Compartiment Deprinderi de Viaţă,
Daniela Moroşanu, Direcţia de Protecţie a Copilului Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jocul previne comportamentul deviant al copiilor.
 Vizualizări articol: 1421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 5 voturi
Jocul previne comportamentul deviant al copiilor4.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un articol excelent!!!! trimis de
(14 iul 2008, 12:54:50
Lasati copiii sa se joace, chiar daca ii obosesc pe adulti. Jocul are un rol foarte important in dezvoltarea copilului.
2.   Pacat... trimis de
(14 iul 2008, 12:57:30
Articolul are cele mai putine vizualizari. Ar trebui o rubrica permanenta in care sa apara astfel de articole( inclusiv despre educatia adolescentilor).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei