Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 12 iul 2008 - Anul XIII, nr. 162 (3843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O altfel de şcoală

De la Cornu Luncii, profesor pentru copii de milionari englezi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

De la şcoala generală din comuna Cornu Luncii, o tânără profesoară din Fălticeni a ajuns să predea la unul dintre cele mai scumpe colegii particulare din Marea Britanie, printre elevii săi numărându-se şi copiii unor milionari în euro.

Sanda Elena Mocanu, de 27 de ani, a avut parte de o experienţă inedită în Anglia, la Framlingham College, într-o unitate de învăţământ întinsă pe zeci de hectare, cu bazine de înot, terenuri de tenis, de rugby, de cricket, de hochei pe iarbă, de cros, cu o sală de teatru, un bar pentru elevii din clasele terminale şi multe altele.

O şcoală cu reguli foarte stricte, în care o oră ţine doar 35 de minute, iar, lunar, elevii au parte de o săptămână de vacanţă. În timpul şcolii, elevii fac teatru, muzică, pictură etc., iar, de multe ori, profesorii îşi încep orele cu fragmente din desene animate sau filme.

 

Reguli stricte

Sanda Elena Mocanu a ajuns la Framlingham College în luna septembrie a anului trecut, ca profesoară de geografie, printr-un program lansat în România prin British Council, prin care profesorii din Europa de Est aveau ocazia să predea timp de un an la în Anglia.

Îşi aminteşte că, la început, primele lucruri care i s-au spus au fost legate de regulile şcolii, mai ales în ceea ce priveşte protecţia copilului. A fost informată că nu are voie să atingă vreun student şi i s-a pus în vedere să se ferească de situaţia în care ar rămâne singură în aceeaşi încăpere cu un elev.

„Mi-au spus că, în astfel de situaţii, uşa trebuie să fie larg deschisă. Nu ai voie să te pui în nici o postură care ar putea să ducă mai târziu la discuţii... Dacă, de exemplu, se lovea cineva, trebuia să o chemi pe şefa de cămin...”, începe să povestească tânăra profesoară.

Luatul peste picior în relaţia profesor-elev era interzis. Regulile erau clare în această privinţă, profesorii fiind chiar obligaţi să informeze responsabilii şcolii dacă observau că un elev îl tachinează pe un altul sau îl pune într-o situaţie stânjenitoare.

 

Televizor, dvd-player, video-proiector, în fiecare clasă

Fosta profă de engleză de la Cornu Luncii a fost cazată într-un apartament din clădirea principală a colegiului, situat în apropierea oraşului Ipswich, şi spune că s-a acomodat foarte repede, mai ales că toţi profesorii erau cât se poate de prietenoşi cu noii veniţi. 

Când a văzut prima oară impresionantele clădiri ale colegiului a avut impresia că are în faţă un castel de genul celui în care Harry Potter învăţa tainele vrăjitoriei. „Cancelaria era formată din patru camere imense, mobilier nou, foarte confortabil, calculator la dispoziţie, imprimantă, laminator, xerox... era şi o cameră de relaxare, unde să citeşti ziarul, să te uiţi la televizor...”, îşi aminteşte Sanda.

Peste tot erau tablouri cu cei care au fost directori acolo, profesori, cu sponsori, cu personalităţi.

În clase, continuă să povestească profesoara, mobilierul este normal, ca şi la noi, diferenţa fiind aceea că fiecare sală de curs are câte un proiector, calculator, televizor, dvd-player, video şi tot ce ai nevoie.

„Majoritatea claselor au ataşat un laborator de informatică şi, atunci când situaţia o cere, imediat după oră, elevii merg acolo să-şi caute informaţiile de care au  nevoie…”, explică Sanda.

 

Elevii din ultimul an, singuri în cameră, bobocii, la grămadă

Pasionată de teatru, tânărul cadru didactic din Fălticeni a găsit la Framlingham College o adevărată sală de teatru, în care, zi de zi, elevii repetă pentru spectacolele pe care le dau periodic şi pentru care conducerea şcolii alocă bugete impresionante, de mii de lire sterline.

De altfel, la acest colegiu, teatrul este pe lista materiilor obligatorii în primul an de curs. De altfel, cu timpul, Sanda a predat şi literatura engleză şi chiar ore de teatru, regizând la un moment dat, aproape de una singură, o piesă de Shakespeare.

Deşi numărul de elevi este de aproape două ori mai mic decât cel de la liceele sucevene (n.r.- la Framlingham College învaţă în jur de 450 de elevi), colegiul are nu mai puţin de şapte cămine, patru pentru băieţi şi trei pentru fete. Interesant este că, ne povesteşte Sanda, în primul an de curs, bobocii, în funcţie de clasele la care sunt repartizaţi, stau în aceeaşi cameră. Pe măsură ce trec dintr-un an în altul, numărul colegilor de cameră se împuţinează, ajungând ca în ultimul an de colegiu (n.r.-se fac cinci ani, din clasa a IX-a în clasa a XIII-a) să stea singuri în camere. „Mi-am dat seama că ideea e să-i facă să socializeze, să se adapteze mai uşor, să vorbească mai mult unii cu alţii...”, explică Sanda.

Mărturiseşte că a fost impresionată şi de cantina colegiului, o sală impozantă, care, deşi construită nu tare de mult, dădea impresia unei clădiri vechi, de sute de ani, cu o arhitectură deosebită.

 

„Am aflat foarte târziu cam cât de bogaţi sunt unii”

Părinţii fiecărui elev care urmează cursurile Framlingham College trebuie să scoată anual din buzunar cel puţin 18.000 de lire sterline. La această taxă, însă, se adăugau şi alte costuri legate de excursiile care se organizau sau alte activităţi extraşcolare în care elevii erau implicaţi.

„Erau şi activităţi plătite de şcoală, de exemplu unele excursii erau asigurate, altele nu şi trebuiau plătite… Dacă cineva cerea meditaţii, de exemplu, trebuia să plătească în plus…”.

Sanda Elena Mocanu spune că a rămas impresionată încă de la început şi de atitudinea elevilor de acolo, mulţi dintre ei adolescenţi de bani gata.

„Sunt foarte civilizaţi şi cu bun simţ... niciodată nu s-a pus problema că tu eşti din România, ia du-te..., n-ai ce să-mi predai mie, că tata are bani şi... nu există. Repet, sunt foarte modeşti, eu am aflat foarte târziu cam cât de bogaţi sunt unii. Pentru că sunt învăţaţi să fie foarte modeşti... nu au voie la ore cu telefoane mobile ca la noi şi nimeni nu încalcă această regulă. Nu au competiţia asta sau, chiar dacă o au, nu e evidentă. ‘Băi că uite tata e mai bogat decât al tău...’, nu vezi acolo aşa ceva”, susţine fălticeneanca.

 

Elevii din anii terminali au propriul lor bar

O alt lucru inedit faţă de sistemul nostru de învăţământ este acela că, ne mai spune Sanda, la Framlingham College se fac cursuri pentru elevii din anii terminali despre cum să-i ajute pe boboci să se integreze, să se adapteze, să nu-i ia peste picior, să nu-i privească superior.

„Mi s-au părut extraordinar de utile aceste cursuri... fac jocuri despre cum s-ar simţi cei de clasele XII-XIII în anumite situaţii stânjenitoare în care ar fi putut fi puşi ei când au venit prima oară la colegiu... cred că aici e de fapt secretul, de ce e atâta armonie între toţi...”.

Pentru elevii din ultimii doi ani există chiar şi un bar, în care, pe baza unui tichet, aceştia pot să meargă acolo câte o oră, miercurea şi sâmbăta, şi să bea cel mult două beri.

 

Uniforma obligatorie, cu excepţia celor din ultimul an

Cât despre regulamentul pe care elevii trebuie să-l respecte, acesta este unul forte strict. Nu au voie să iasă în oraş în timpul săptămânii, nu au voie să fumeze nicăieri pe raza colegiului, iar la lecţii trebuie să fie ochi şi urechi.  În caz contrar, primesc „detenţie”, însemnând că, o oră –o oră şi jumătate din timpul lor liber, trebuie să lucreze în plus la clasă.

Regulamentul e ferm şi în privinţa temelor pe care le fac seara, de la 19:00 la 21:00, în căminele lor.

Dacă în timpul liber se pot îmbrăca cum îi taie capul, atâta timp cât ţinuta e una decentă, la ore, cu excepţia celor din ultimul an, fiecare elev trebuie să poate uniforma şcolară.

Elevii care sunt cazaţi la căminele colegiului trebuie să se întoarcă în camere, atunci când au voie să iasă în oraş, la cel mult 21:30, bobocii, şi la 23:00, elevii de-a XIII-a.

 

„Uneori aveam impresia că predau la grădiniţă”

Sanda Elena Mocanu mărturiseşte că există o diferenţă uriaşă între modul de predare a materiilor de la noi şi cel de la Framlingham College.

„Într-un an de zile am predat, la geografie, de exemplu, trei definiţii... totul este foarte practic, nu-i interesează ca elevul să ştie teoria chibritului, dacă el nu ştie practică”, spune fălticeneanca.

Sanda îşi aminteşte că, la un moment dat, o profesoară de acolo i-a sugerat să-şi înceapă lecţia despre ecosistem, la geografie, cu desenul animat „The Lion King”.  „Când am pus o parte din desenul animat am văzut cât e de relevant pentru lanţul trofic...la geografie de exemplu, au învăţat despre geografia infracţiunilor, geografia modei, despre avalanşe, despre cutremure, cum să te protejezi în fel de fel de situaţii... geografia jocurilor olimpice... nu m-am gândit în veci că poţi să faci aşa ceva la geografie. Mi-au arătat că nu e important numai să ştii capitalele sau continentele... tot ce fac teoretic, fac şi practic, iar materialele sunt foarte bine structurate”, completează Sanda.

Îşi aminteşte că atunci când au discutat despre geografia infracţiunii s-au dus în Framlingham, au studiat mai multe case din localitate şi au discutat despre modul în care proprietarii lor şi-au luat măsuri împotriva hoţilor.

„Când au învăţat despre avalanşe li s-a pus o parte din nu ştiu ce serie din „Agentul 007”...  era o avalanşă şi agentul nu ştiu ce face, la geografia infracţiunii li s-a pus un fragment din Indiana Jones... era foarte practic... Uneori aveam senzaţia că predau la grădiniţă”, zâmbeşte fosta profă de engleză de la Cornu Luncii.

Sanda s-a întors de câteva zile acasă, la Fălticeni. Vrea să îşi continue activitatea de cadru didactic la unul dintre colegiile din municipiul Suceava, însă nu exclude nici varianta întoarcerii la Framlingham College.

 

La şcoală, de dimineaţa până seara

La Framlingham College, elevii fac ore de luni până sâmbătă inclusiv.

Programul unui elev de la Framlingham College este destul de încărcat, începând dimineaţa la 8:15 şi terminându-se, de regulă, seara, în jurul orei 21:00. Majoritatea sunt cazaţi în căminele colegiului, restul fiind elevi care locuiesc în zonă sau care au şoferi personali care să-i ducă şi să-i aducă de la şcoală.

Prezenţa e la 8:15, iar orele încep la 8:55 şi, la fiecare materie, schimbă clasele. La 11 fără 10 au pauza mare (20 de minute), apoi iarăşi 35 de minute de şcoală. Prânzul la 12 şi jumătate, iar apoi liber până la 13:50. La 16:00 se sună de ieşire, după care urmează două ore de sport, în funcţie de profilul pe care şi l-a ales fiecare elev. Unii rugby, alţii tenis, înot, cros, hochey pe iarbă etc. Miercurea, obligatoriu, îmbrăcaţi în uniforme speciale, fac tot felul de jocuri de-a armata menite să le dezvolte capacităţile.

După cină, elevii se împart care la teme, care la cluburile de teatru, pictură, muzică, fotografie, artă vestimentară etc., activităţi pe care şi le-au ales la începutul anului.

Dacă la începutul colegiului, programa e destul de încărcată, în ultimul an, elevii ajung să se canalizeze doar pe patru obiecte de bază, în funcţie de ceea ce vor să facă după absolvire.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la Cornu Luncii, profesor pentru copii de milionari englezi.
 Vizualizări articol: 1969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.76/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 17 voturi
De la Cornu Luncii, profesor pentru copii de milionari englezi4.8517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa da colegiu trimis de
(12 iul 2008, 13:22:01
cand va fi si la noi asa un colegiu??? eu cred ca niciodata...:(
2.   Important trimis de
(12 iul 2008, 13:58:39
ceea ce mi se pare important este practica.in viata,cea care se pare ca prezinta dificultati este practica.de ce?pentru ca suntem oarecum sfatuiti...ca sa nu spun obligati sa invatam teorie ca apoi peste ceva timp,cand vom lucra intr-un domeniu anume sa aplicam ceea ce am invatat!cam absurd!nu cred in aceasta performanta! deci,teorie si practica.....si nu teorie fara practica....
2.1  RE: Important trimis de
(12 iul 2008, 16:49:24
Si oare reusesc acei elevi si o performanta la olimpiada? Mai ales la stiintele exacte: matematica, informatica, fizica, chimie...

Sigur, dupa 10 minute de film si inca 25 de minute de povesti vor sti sa rezolve orice fel de problema!!!

3.   :) trimis de
(12 iul 2008, 16:37:32
Desigur, facilitatile sunt de vis, insa si cu toate astea..voi stiti ca tineretul britanic e cel mai stricat din Europa? Si aici ma refer la consumul de droguri, alcool si violenta, toate duse la extrem.Oricum la noi e prapad, invatamantul si sanatatea, sunt zero..ce mai..Bacul se copie in proportie de 95%, admiterea la facultati se face pe baza Bacului unde ai copiat...ce mai...suntem varza.

Oricum..felicitari Doamnei profesoare!
3.1  RE: :) trimis de
(12 iul 2008, 16:53:20
zici stricat?? pe ce te bazezi? iti dau un exemplu real: in londra 4 elevi mancau la un kfc,iar unul din ei se uita ma lung la o batrana care manca, batrana stanjenita i roaga sa isi vada de masa lui, raspunsul tanarului a fost simplu: da doamna, imi cer iertare. acum te rog fa un exercitiu de imaginatie si te rog sa-mi dai un exemplu real care l-ai vazut tu in romania in care sa fie implicati elevi. tu nu ai facut decat sa scoti in evidenta problema britanicilor, ca sunt betivi, sincer si noi romanii avem problemele noastre,le stii foarte bine pe cele din italia, diferenta dintre noi si ei e enorma...daca un englez bea si face scandal in minutul 2 e dus la sectie,dar de multe ori se linistesc din bun simt pentru ca,constientizeaza ca face deranj, iar la noi e grav daca ceri unuia sa faca liniste,mai rau face....etc...exemplele pot continua, eu unul cred ca e gresit sa facem comparatie intre noi si ei...e prea mare diferenta, incearca sa fii obiectiv
3.2  RE: :) trimis de
(12 iul 2008, 18:10:45
Stii vorba aia romaneasca, nu exista padure fara uscaciuni. Nu sunt plin de patriotism sa le iau apararea alor nostri, suntem vai de capul nostru...stiu ca e plin de betivi si la noi.Dar si la ei...ce zici tu e un caz fericit...du-te in orice bar dupa ora 4-5...si o sa vezi oameni..aproape toti..care stau pana la 12-1 noaptea si beau cate 15 beri. Ce vreau eu sa zic ... ca nu sunt englezii cei mai cu mot. O mare parte din ei...sunt mai alcoolici ca romanii.
3.3  RE: :) trimis de
(12 iul 2008, 20:01:30
stiu problema lor, a fost declarata problema nationala treaba cu acloolul. mai grav e ca majoritatea celor care beau sunt femeile:)
4.   ....... trimis de
(12 iul 2008, 16:43:57
citeam un comentariu intr-un articol din ziarul MdeSuceava acum 2 luni, era o problema legata de cine inolcuieste pe directorul scolii de informatica daca nu ma insel,iar in acel comentariu un tanar elev spunea ceva de genul "iar vine ala director, cand te duci sa mananci la cantina iti da fasole si muraturi"...deci problema elevului respectiv nu e sa-si faca un viitor ci ceea ce mananca...problema asta e generala la romani, ne pricepem de minune in toate domeniile de activitate. acel elev nu stie ca in Anglia micul dejun consta in 2 oua,fasole si 2 carnaciori. in loc sa fie preocupat de scoala si sa caute sa mai citeasca ceva el face comentariii care nici nu-s au rostul. apropo nu stiu cati dintre dumneavoastra vedeti zi de zi tineri citind carti prin autobuze,statii de autobuze,parcuri, acasa si alte locuri,dar in anglia din 10 calatori de exemplu 5-6 citesc chiar daca calatoria lor se rezuma la 15 minute. pe mine unul ma bucura acest articol,reflecta modestia si civilizatia
5.   ,,,,,,, trimis de
(12 iul 2008, 17:41:52
Honey, e destul de important pt un elev sa poata invata fara grija chioraiturilor matzelor personale. K la noi carnatii si ouale nu mai ajung la cantine, daramite la elevi, e de notorietate. Mai cred ca romanii chiar stiu sa-si faca un viitor, contrar opiniei tale, pt. ca majoritatea specialistilor IT din Marea Britanie (si nu numai) sunt romani, si culmea, chiar tineri. Si e minunat pt. ei k muncesc la altii (pe bani), decat sa o faca la noi (munca patriotica). By the way, pe mine NU ma bucura acest articol, pt. ca releva nivelul jalnic de motivare financiara si de dotare tehnica profesionala a cadrelor didactice din Romania, desi guvernul nu inceteaza sa trambiteze majorarile salariale din domeniu. E jenant cum mai dau cate 1%, dupa care trambit3eaza "evenimentul" cate 2saptamani, in timp ce ei se lafaie tot pe banii bugetarilor.
5.1  RE: ,,,,,,, trimis de
(12 iul 2008, 17:58:38
1.am inteles ideea ta,dar din cate stiu eu parintii se lupta sa le ofere copiilor necesarul zilnic,iar copilul sa-si vada de scoala,zic bine? eu unul aveam colegi de la tara care mancau doua felii de paine cu branza sau salam si mai faceau si naveta 20 de km si notele erau peste media celor care aveau cam de toate.2.ceea ce spui tu ca majoritatea specialistilor it din MB sunt romani este de domeniul SF-ului, poate indieni,nu neg ca nu sunt si romani dar afirmatia ta nu e obiectiva.3.e normal sa fie platita munca in MB si nu numai, pentru ca sunt tari dezvoltate,pe cand Romania e in curs de dezvoltare si o sa mai dureze cel putin 20 de ani sa vedem ceva miscari in front.4. cand ai sa-l vezi pe nastase,mitrea si altii la inchisoare poti spune ca esti pe drumul cel bun...daca nu, sugerez sa votati in continuare cu psd-ul,fara sa fiu nesimtit cred ca Moldova a dus tara de rapa,pentru ca batranii au fost dusi cu presul de iliescu,bombonel si altii....sud-ul a votat schimbarea nu si noi!
6.   Mai sunt si altele trimis de
(13 iul 2008, 08:19:55
totul pare bun si frumos la acest liceu dar sincer nu stiu cata carte se face. sunt absolventul unei facultati particulare din strainatate si aveam si noi reguli stricte, multimedia in fiecare clasa, laboratoare peste laboratoare, dar la noi ora tinea 1:15 h iar profesorul nu ne punea desene animate. dimpotriva, dadeam un test mic, sau ne uitam la un video scurt despre ce se mai intampla prin lume, un interviu interesant cu o personalitate de unde puteam invata. desene animate ai si acasa, la scoala te duci sa mai bagi ceva la creier, sa mai asculti o parere, sa iei parte la o discutie si sa inveti ceva nou... la noi din pacate, daca s-ar face asa ceva, si-ar bate joc elevii de profesori.ca doar nah, are bani si isi permite.suntem cu mult in urma in privinta mentalitatii iar societatea in care traim nu da semne prea mari de schimbare...
7.   Felicitari! trimis de
(13 iul 2008, 09:09:17
Felicitari Sanda! Ma mandresc cu faptul ca te-am cunoscut, si ca ai fost profesoara de lb engleza a elevilor din clasa mea . Am remarcat faptul ca te faci cu usurinta iubita de elevi si esti un profesor foarte bun. Iti doresc sa ai experiente la fel de frumoase in viitor si multe impliniri! T alex
8.   Sasca mare trimis de
(14 iul 2008, 16:40:50
salut,

Felicitari si te asteptam la sasca mare .Ai uitat sa spui ca ai lucrat si aici si ca ai avut rezultate deosebite.Ar fi superb sa fie si in Romania astfel de conditii dar...inca e un vis pentru noi.Succes in continuare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei