De la şcoala generală din comuna Cornu Luncii, o tânără profesoară din Fălticeni a ajuns să predea la unul dintre cele mai scumpe colegii particulare din Marea Britanie, printre elevii săi numărându-se şi copiii unor milionari în euro.
Sanda Elena Mocanu, de 27 de ani, a avut parte de o experienţă inedită în Anglia, la Framlingham College, într-o unitate de învăţământ întinsă pe zeci de hectare, cu bazine de înot, terenuri de tenis, de rugby, de cricket, de hochei pe iarbă, de cros, cu o sală de teatru, un bar pentru elevii din clasele terminale şi multe altele.
O şcoală cu reguli foarte stricte, în care o oră ţine doar 35 de minute, iar, lunar, elevii au parte de o săptămână de vacanţă. În timpul şcolii, elevii fac teatru, muzică, pictură etc., iar, de multe ori, profesorii îşi încep orele cu fragmente din desene animate sau filme.
Reguli stricte
Sanda Elena Mocanu a ajuns la Framlingham College în luna septembrie a anului trecut, ca profesoară de geografie, printr-un program lansat în România prin British Council, prin care profesorii din Europa de Est aveau ocazia să predea timp de un an la în Anglia.
Îşi aminteşte că, la început, primele lucruri care i s-au spus au fost legate de regulile şcolii, mai ales în ceea ce priveşte protecţia copilului. A fost informată că nu are voie să atingă vreun student şi i s-a pus în vedere să se ferească de situaţia în care ar rămâne singură în aceeaşi încăpere cu un elev.
„Mi-au spus că, în astfel de situaţii, uşa trebuie să fie larg deschisă. Nu ai voie să te pui în nici o postură care ar putea să ducă mai târziu la discuţii... Dacă, de exemplu, se lovea cineva, trebuia să o chemi pe şefa de cămin...”, începe să povestească tânăra profesoară.
Luatul peste picior în relaţia profesor-elev era interzis. Regulile erau clare în această privinţă, profesorii fiind chiar obligaţi să informeze responsabilii şcolii dacă observau că un elev îl tachinează pe un altul sau îl pune într-o situaţie stânjenitoare.
Televizor, dvd-player, video-proiector, în fiecare clasă
Fosta profă de engleză de la Cornu Luncii a fost cazată într-un apartament din clădirea principală a colegiului, situat în apropierea oraşului Ipswich, şi spune că s-a acomodat foarte repede, mai ales că toţi profesorii erau cât se poate de prietenoşi cu noii veniţi.
Când a văzut prima oară impresionantele clădiri ale colegiului a avut impresia că are în faţă un castel de genul celui în care Harry Potter învăţa tainele vrăjitoriei. „Cancelaria era formată din patru camere imense, mobilier nou, foarte confortabil, calculator la dispoziţie, imprimantă, laminator, xerox... era şi o cameră de relaxare, unde să citeşti ziarul, să te uiţi la televizor...”, îşi aminteşte Sanda.
Peste tot erau tablouri cu cei care au fost directori acolo, profesori, cu sponsori, cu personalităţi.
În clase, continuă să povestească profesoara, mobilierul este normal, ca şi la noi, diferenţa fiind aceea că fiecare sală de curs are câte un proiector, calculator, televizor, dvd-player, video şi tot ce ai nevoie.
„Majoritatea claselor au ataşat un laborator de informatică şi, atunci când situaţia o cere, imediat după oră, elevii merg acolo să-şi caute informaţiile de care au nevoie…”, explică Sanda.
Elevii din ultimul an, singuri în cameră, bobocii, la grămadă
Pasionată de teatru, tânărul cadru didactic din Fălticeni a găsit la Framlingham College o adevărată sală de teatru, în care, zi de zi, elevii repetă pentru spectacolele pe care le dau periodic şi pentru care conducerea şcolii alocă bugete impresionante, de mii de lire sterline.
De altfel, la acest colegiu, teatrul este pe lista materiilor obligatorii în primul an de curs. De altfel, cu timpul, Sanda a predat şi literatura engleză şi chiar ore de teatru, regizând la un moment dat, aproape de una singură, o piesă de Shakespeare.
Deşi numărul de elevi este de aproape două ori mai mic decât cel de la liceele sucevene (n.r.- la Framlingham College învaţă în jur de 450 de elevi), colegiul are nu mai puţin de şapte cămine, patru pentru băieţi şi trei pentru fete. Interesant este că, ne povesteşte Sanda, în primul an de curs, bobocii, în funcţie de clasele la care sunt repartizaţi, stau în aceeaşi cameră. Pe măsură ce trec dintr-un an în altul, numărul colegilor de cameră se împuţinează, ajungând ca în ultimul an de colegiu (n.r.-se fac cinci ani, din clasa a IX-a în clasa a XIII-a) să stea singuri în camere. „Mi-am dat seama că ideea e să-i facă să socializeze, să se adapteze mai uşor, să vorbească mai mult unii cu alţii...”, explică Sanda.
Mărturiseşte că a fost impresionată şi de cantina colegiului, o sală impozantă, care, deşi construită nu tare de mult, dădea impresia unei clădiri vechi, de sute de ani, cu o arhitectură deosebită.
„Am aflat foarte târziu cam cât de bogaţi sunt unii”
Părinţii fiecărui elev care urmează cursurile Framlingham College trebuie să scoată anual din buzunar cel puţin 18.000 de lire sterline. La această taxă, însă, se adăugau şi alte costuri legate de excursiile care se organizau sau alte activităţi extraşcolare în care elevii erau implicaţi.
„Erau şi activităţi plătite de şcoală, de exemplu unele excursii erau asigurate, altele nu şi trebuiau plătite… Dacă cineva cerea meditaţii, de exemplu, trebuia să plătească în plus…”.
Sanda Elena Mocanu spune că a rămas impresionată încă de la început şi de atitudinea elevilor de acolo, mulţi dintre ei adolescenţi de bani gata.
„Sunt foarte civilizaţi şi cu bun simţ... niciodată nu s-a pus problema că tu eşti din România, ia du-te..., n-ai ce să-mi predai mie, că tata are bani şi... nu există. Repet, sunt foarte modeşti, eu am aflat foarte târziu cam cât de bogaţi sunt unii. Pentru că sunt învăţaţi să fie foarte modeşti... nu au voie la ore cu telefoane mobile ca la noi şi nimeni nu încalcă această regulă. Nu au competiţia asta sau, chiar dacă o au, nu e evidentă. ‘Băi că uite tata e mai bogat decât al tău...’, nu vezi acolo aşa ceva”, susţine fălticeneanca.
Elevii din anii terminali au propriul lor bar
O alt lucru inedit faţă de sistemul nostru de învăţământ este acela că, ne mai spune Sanda, la Framlingham College se fac cursuri pentru elevii din anii terminali despre cum să-i ajute pe boboci să se integreze, să se adapteze, să nu-i ia peste picior, să nu-i privească superior.
„Mi s-au părut extraordinar de utile aceste cursuri... fac jocuri despre cum s-ar simţi cei de clasele XII-XIII în anumite situaţii stânjenitoare în care ar fi putut fi puşi ei când au venit prima oară la colegiu... cred că aici e de fapt secretul, de ce e atâta armonie între toţi...”.
Pentru elevii din ultimii doi ani există chiar şi un bar, în care, pe baza unui tichet, aceştia pot să meargă acolo câte o oră, miercurea şi sâmbăta, şi să bea cel mult două beri.
Uniforma obligatorie, cu excepţia celor din ultimul an
Cât despre regulamentul pe care elevii trebuie să-l respecte, acesta este unul forte strict. Nu au voie să iasă în oraş în timpul săptămânii, nu au voie să fumeze nicăieri pe raza colegiului, iar la lecţii trebuie să fie ochi şi urechi. În caz contrar, primesc „detenţie”, însemnând că, o oră –o oră şi jumătate din timpul lor liber, trebuie să lucreze în plus la clasă.
Regulamentul e ferm şi în privinţa temelor pe care le fac seara, de la 19:00 la 21:00, în căminele lor.
Dacă în timpul liber se pot îmbrăca cum îi taie capul, atâta timp cât ţinuta e una decentă, la ore, cu excepţia celor din ultimul an, fiecare elev trebuie să poate uniforma şcolară.
Elevii care sunt cazaţi la căminele colegiului trebuie să se întoarcă în camere, atunci când au voie să iasă în oraş, la cel mult 21:30, bobocii, şi la 23:00, elevii de-a XIII-a.
„Uneori aveam impresia că predau la grădiniţă”
Sanda Elena Mocanu mărturiseşte că există o diferenţă uriaşă între modul de predare a materiilor de la noi şi cel de la Framlingham College.
„Într-un an de zile am predat, la geografie, de exemplu, trei definiţii... totul este foarte practic, nu-i interesează ca elevul să ştie teoria chibritului, dacă el nu ştie practică”, spune fălticeneanca.
Sanda îşi aminteşte că, la un moment dat, o profesoară de acolo i-a sugerat să-şi înceapă lecţia despre ecosistem, la geografie, cu desenul animat „The Lion King”. „Când am pus o parte din desenul animat am văzut cât e de relevant pentru lanţul trofic...la geografie de exemplu, au învăţat despre geografia infracţiunilor, geografia modei, despre avalanşe, despre cutremure, cum să te protejezi în fel de fel de situaţii... geografia jocurilor olimpice... nu m-am gândit în veci că poţi să faci aşa ceva la geografie. Mi-au arătat că nu e important numai să ştii capitalele sau continentele... tot ce fac teoretic, fac şi practic, iar materialele sunt foarte bine structurate”, completează Sanda.
Îşi aminteşte că atunci când au discutat despre geografia infracţiunii s-au dus în Framlingham, au studiat mai multe case din localitate şi au discutat despre modul în care proprietarii lor şi-au luat măsuri împotriva hoţilor.
„Când au învăţat despre avalanşe li s-a pus o parte din nu ştiu ce serie din „Agentul 007”... era o avalanşă şi agentul nu ştiu ce face, la geografia infracţiunii li s-a pus un fragment din Indiana Jones... era foarte practic... Uneori aveam senzaţia că predau la grădiniţă”, zâmbeşte fosta profă de engleză de la Cornu Luncii.
Sanda s-a întors de câteva zile acasă, la Fălticeni. Vrea să îşi continue activitatea de cadru didactic la unul dintre colegiile din municipiul Suceava, însă nu exclude nici varianta întoarcerii la Framlingham College.
La şcoală, de dimineaţa până seara
La Framlingham College, elevii fac ore de luni până sâmbătă inclusiv.
Programul unui elev de la Framlingham College este destul de încărcat, începând dimineaţa la 8:15 şi terminându-se, de regulă, seara, în jurul orei 21:00. Majoritatea sunt cazaţi în căminele colegiului, restul fiind elevi care locuiesc în zonă sau care au şoferi personali care să-i ducă şi să-i aducă de la şcoală.
Prezenţa e la 8:15, iar orele încep la 8:55 şi, la fiecare materie, schimbă clasele. La 11 fără 10 au pauza mare (20 de minute), apoi iarăşi 35 de minute de şcoală. Prânzul la 12 şi jumătate, iar apoi liber până la 13:50. La 16:00 se sună de ieşire, după care urmează două ore de sport, în funcţie de profilul pe care şi l-a ales fiecare elev. Unii rugby, alţii tenis, înot, cros, hochey pe iarbă etc. Miercurea, obligatoriu, îmbrăcaţi în uniforme speciale, fac tot felul de jocuri de-a armata menite să le dezvolte capacităţile.
După cină, elevii se împart care la teme, care la cluburile de teatru, pictură, muzică, fotografie, artă vestimentară etc., activităţi pe care şi le-au ales la începutul anului.
Dacă la începutul colegiului, programa e destul de încărcată, în ultimul an, elevii ajung să se canalizeze doar pe patru obiecte de bază, în funcţie de ceea ce vor să facă după absolvire.
(12 iul 2008, 13:22:01