Consiliul Judeţean Suceava a aprobat înfiinţarea în cadrul acestei instituţii a unui nou compartiment care va avea ca obiectiv principal promovarea turismului din judeţ.
Preşedintele administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a arătat că, odată cu înfiinţarea acestui compartiment, a fost desfiinţat Centrul de informare turistică INFOTURISM Suceava. El a explicat că desfiinţarea Infoturism a fost impusă de faptul că acest centru nu a reuşit să fie performant, respectiv să se autofinanţeze.
Flutur a precizat că noul compartiment de turism al CJ Suceava va avea ca sarcină principală punerea în aplicare a strategiei de dezvoltare a turismului în judeţul Suceava, printre proiectele prioritare fiind „Bucovina - ţinut monahal, Bucovina - Athosul din Carpaţi”.
Biserica va colabora pentru promovarea turismului religios
Gheorghe Flutur a mai adăugat că în realizarea acestui proiect Consiliul Judeţean a încheiat un parteneriat cu Biserica Ortodoxă din Bucovina, împreună cu care se va stabili o strategie pentru dezvoltarea turismului religios.
„Vrem ca împreună cu Biserica şi cu reprezentanţii comunităţilor locale să facem paşi repezi în promovarea turismului religios. Iar acest nou compartiment din cadrul CJ Suceava are sarcina să promoveze turismul din judeţ, şi să pună în aplicare strategiile pe care noi le avem pentru dezvoltarea acestui domeniu”, a declarat Gheorghe Flutur.
În acelaşi timp, vicepreşedintele CJ Suceava, Dan Cadariu, a explicat că printre priorităţile noii conduceri a administraţiei judeţene se află dezvoltarea turismului şi promovarea de proiecte pentru realizarea acestui obiectiv.
„În mod prioritar este necesară reabilitarea şi introducerea în circuitul turistic internaţional a tuturor mănăstirilor şi bisericilor declarate monumente istorice. De asemenea, avem în vedere şi implicarea în parteneriate a comunităţilor locale şi a reprezentanţilor bisericii, astfel încât să putem asigura creşterea calităţii şi complexităţii serviciilor turistice”, a spus Cadariu. El a mai adăugat că printre priorităţile privind dezvoltarea turismului se mai numără şi reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, precum şi modernizarea staţiunii balneare Vatra Dornei.
Cetatea de Scaun, kilometrul zero al turismului din judeţ
Gheorghe Flutur a mai anunţat că instituţia pe care o conduce va depune la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est un proiect în vederea obţinerii finanţării necesare pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia.
El a precizat că valoarea proiectului este de aproximativ 14 milioane de euro. Flutur a explicat că proiectul vizează, printre altele, realizarea de lucrări de restaurare şi consolidare a Cetăţii de Scaun, refacerea şi amenajarea căilor de acces pietonale şi carosabile, lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului interior şi exterior, a iluminatului de siguranţă şi a celui decorativ.
„Cetatea de Scaun a Sucevei este kilometrul zero al turismului din judeţ. Şi din acest motiv vom face tot ce ne stă în putinţă să obţinem finanţarea proiectului”, a spus Flutur.
El a arătat că o problemă care trebuie rezolvată de urgenţă este şi transferul unei suprafeţe de aproximativ 30 de hectare de pădure din apropierea Cetăţii de Scaun, respectiv Parcul Şipote, din proprietatea Direcţiei Silvice în cea a Primăriei Suceava.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a declarat că în condiţiile în care nu se va realiza acest transfer există posibilitatea încheierii unui parteneriat între Primăria Suceava şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, astfel încât municipalitatea suceveană să poată folosi respectiva suprafaţă de pădure.
(11 iul 2008, 13:28:04