Medicii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava se trezesc adesea puşi în dificultate de problemele, mai mult sau mai puţin serioase, pe care unii oameni le au cu animalele. În topul celor mai ieşite din comun solicitări avute, aceştia pun două întâmplări recente, care le-au stârnit râsul.
Pisică ţinută 21 de zile într-un birou al DSV
În urmă cu câteva luni de zile, o femeie din municipiul Suceava s-a prezentat la DSVSA, cerând ajutor deoarece era terorizată de pisică. Femeia spunea că animalul a devenit foarte violent şi a muşcat-o, condiţii în care se teme să mai stea cu el în casă.
„Femeia ne-a spus clar că refuză să mai ţină pisica în casă. Cum ne-am temut că animalul ar putea fi turbat, am trimis-o imediat pe doamnă să facă vaccinul antirabic. Ne-am dus la ea acasă, am ridicat pisica, şi am adus-o la noi la DSV”, povesteşte medicul Dănuţ Botezan, directorul adjunct al instituţiei.
Pentru a studia comportamentul pisicii (rasa Angora) veterinarii au confecţionat o cuşcă din lemn, unde au ţinut-o timp de 21 de zile. Cuşca pisicii a fost plasată într-un birou al instituţiei, sub ochii specialiştilor.
„După 21 de zile ne-am convins că pisica nu era turbată, comportamentul său mai agresiv manifestându-se pe fondul unor modificări hormonale. Am reuşit să o convingem pe doamnă că nu este nici un pericol, iar aceasta a acceptat să ia animalul acasă”, a precizat doctorul Botezan.
Adjunctul DSV, chemat să prindă un şarpe
Într-un alt caz, medicul Botezan s-a trezit sunat în plină noapte de un bărbat din Burdujeni Sat, care cerea ajutor de urgenţă pentru prinderea unui şarpe. Omul era speriat de vietatea care se plimba prin curtea sa, şi i-a cerut medicului să vină cu o echipă pentru a-l prinde.
„Domnul spunea că îi este frică să iasă din casă, la toaletă. Eu nu aveam însă cum să-l ajut. Până la urmă problema a fost rezolvată de un echipaj de la Pompieri”, îşi aduce aminte directorul adjunct al DSV.
Trecând peste aceste solicitări care stârnesc râsul, adesea veterinarii sunt puşi în situaţii dificile, pentru care nu prea au rezolvare. Nu de puţine ori aceştia au fost solicitaţi să ridice din drum sau de pe câmp cai bolnavi, abandonaţi, de multe ori şi bătuţi crunt, de stăpânii lor.
„Mergem, le acordăm îngrijiri, însă mai mult nu putem face, nu avem unde să adăpostim animalele. Din păcate, caii care supravieţuiesc ajung tot la cei care şi-au bătut joc de ei”, este concluzia lui Dănuţ Botezan.
Veterinarii s-au confruntat şi cu cazuri în care au fost chemaţi pentru a salva şi găsi un cămin unor păsări bolnave sau rănite.
„Am avut un caz fericit, când un porumbel voiajor căzut din cauza unei răni a fost identificat pe baza inelului de la picior şi, după ce a fost îngrijit, a fost trimis în Ucraina, la stăpânul său”, a povestit Botezan.
Demersuri pentru înfiinţarea poliţiei animalelor
În condiţiile în care se întâmplă adesea ca diferite specii de animale să fie maltratate sau să aibă nevoie de un adăpost, la nivel naţional s-au făcut demersuri pentru înfiinţarea poliţiei animalelor.
Medicul Dănuţ Botezan a punctat că „dacă s-ar înfiinţa o astfel de structură, s-ar pune imediat şi problema înfiinţării unui centru de primire al animalelor aflate în situaţii deosebite sau abandonate de stăpân. S-ar rezolva astfel problema unui spaţiu, şi, poate cel mai important, cei care ar chinui animalele ar putea fi traşi la răspundere”.
(10 iul 2008, 12:48:00