Taximetriştii suceveni aplică legea doar când e în favoarea lor. În urmă cu trei luni, la insistenţele taximetriştilor din Suceava, Consiliul Local a aprobat o majorare de tarife de 50%, de la 1,2 lei/km la 1,8 lei/km. La nici o zi după acea şedinţă, noile tarife au şi fost puse în aplicare de taximetrişti, care în scurt timp au inscripţionat şi pe portiere noile costuri impuse clienţilor, printre cele mai mari din ţară.
Ceea ce au “uitat” taximetriştii suceveni e că, prin aceeaşi decizie a Consiliului Local, erau obligaţi să înscrie pe maşină, alături de preţurile practicate, şi următoarea propoziţie:
“Orice cursă efectuată fără aparat de taxat în funcţiune este gratuită”.
Taxiuri pirat şi bani “la negru”
Această măsură a fost cerută de consilierii locali din mandatul trecut, care şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de serviciile prestate de taximetriştii suceveni, subliniind faptul că aproape niciodată nu li s-a taxat vreo călătorie în baza taximetrului, nu li s-a dat bon fiscal, plus că, de multe ori, au constatat pe propria piele că taximetriştii îi “furau pe faţă”, unii din ei cerând sume duble, pentru aceeaşi distanţă parcursă.
Numai că, după ce “s-au văzut cu sacii în căruţă”, taximetriştii suceveni au ignorat complet şi partea lor de obligaţii.
În continuare, clienţii taximetriştilor suceveni se plâng de faptul că sunt puşi să plătească sumele pe care şoferii consideră că li s-ar cuveni pentru distanţa parcursă, pentru că aparatul de taxat nu este pornit, iar în unele cazuri nici măcar nu există. În acest fel, taximetriştii se sustrag şi de la plata impozitelor către stat, povară care revine doar angajaţilor a căror venituri reale sunt trecute în cartea de muncă.
Controale şi amenzi pentru taximetriştii fără inscripţie
O mare parte din vină pentru faptul că taximetriştii pot să-şi facă în continuare de cap revine foştilor consilieri locali, care au dat acest amendament, bun ca intenţie, dar inaplicabil, în lipsa unor măsuri de pedepsire a celor ce nu respectă prevederile hotărârii adoptate.
Tocmai în baza acestei lacune legislative taximetriştii nici nu s-au grăbit şi nici nu au de gând să îşi pună pe maşini inscripţia “Orice cursă efectuată fără aparat de taxat în funcţiune este gratuită”, care ar fi o grea lovitură pentru buzunarele lor.
Conştientă de faptul că, în lipsa unor măsuri concrete, în municipiul Suceava este încurajată pirateria şi obţinerea de venituri „la negru”, noua conducere a Primăriei pregăteşte deja o serie de măsuri concrete.
“Chiar zilele acestea am început activitatea de marcare a taxiurilor din Suceava, pentru a putea fi mai uşor deosebite de cele pirat şi mai uşor de controlat în trafic. Pe fiecare din ele este aplicat un număr, de la 1 la 330, precum şi numărul autorizaţiei de funcţionare. Toate maşinile care nu au această insignă practică pirateria. Cât despre existenţa acelei inscripţii, voi avea grijă să apară pe toate maşinile până la jumătatea lunii august. Vom trimite avertizări la toţi taximetriştii, împreună cu un model de inscripţie, de preferinţă cu culori stridente, care să fie vizibile clientului, iar cei care nu se conformează, vor fi verificaţi zilnic la încasări şi la cursele efectuate, urmând să fie amendaţi pentru toate neregulile descoperite”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Practic, taximetriştilor suceveni li s-a mai acordat ceva mai bine de o lună să intre în legalitate, timp în care poate fi gândit un nou proiect care să prevadă amenzi drastice pentru cei ce nu pun inscripţia referitoare la călătorii gratuite şi care refuză să folosească aparatul de taxat.
(10 iul 2008, 11:44:47