Prima întâlnire a noii conduceri a Primăriei Suceava cu reprezentanţii asociaţiilor de locatari a fost una tumultoasă, cu o grămadă de probleme sesizate, dar şi cu certuri între cei prezenţi.
Prezent la prima parte a şedinţei, înainte de a pleca la Iaşi, pentru a se întâlni cu conducerea E.On Moldova, primarul Sucevei, Ion Lungu, a ascultat o parte din problemele ridicate, cerând angajaţilor Primăriei, Termicii şi ACET să le rezolve în cel mai scurt timp posibil, după care a predat ştafeta celor doi viceprimari – Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi.
De la probleme legate de străzi neasfaltate sau de lucrări de reabilitare nefinalizate, blocuri cu subsoluri inundate, garaje lăsate în paragină şi neclarităţi privind facturile la utilităţi ale populaţiei, gama de probleme prezentate a fost foarte diversificată şi adesea, fără o rezolvare imediată.
Dornici să îşi spună “păsul” şi să îşi rezolve cât mai multe din problemele asociaţiei pe care o reprezintă, unii preşedinţi şi administratori aproape că au monopolizat discuţiile, spre supărarea celor din jur, care nu au apucat să spună nimic.
În vreme ce unii au cerut mai multe asemenea şedinţe, pe cartiere, alţii au cerut un fel de programare, pe asociaţii. În cele din urmă, după ce în discuţiile dintre ei au ajuns aproape certuri, o parte au părăsit sala, nervoşi că nu sunt lăsaţi să vorbească de colegii lor, iar gestul lor a fost curând urmat şi de alţii, care au preferat să vină altă dată să se adreseze direct viceprimarilor, în special lui Lucian Harşovschi, care răspunde de această activitate, pentru a-i semnala problemele cu care se confruntă.
Apă folosită în mai, plătită la tarifele majorate în iunie
Una dintre reclamaţiile formulate de mai mulţi preşedinţi şi administratori de asociaţii se referea la facturarea abuzivă a apei consumate la sfârşitul lunii mai, la preţul aprobat pentru luna iunie, mai mare cu 32%.
Directorul comercial al ACET, Bogdan Cristache, prezent la şedinţa cu asociaţiile, a precizat că nimeni nu va plăti în plus pentru ce a consumat în luna mai, situaţia urmând să fie reglementată curând.
“E vorba mai mult de o neînţelegere decât de o problemă. Citirea apometrelor se face în fiecare lună în perioada 20 – 25. Nu aveam cum să facem o nouă citire doar pentru câteva zile, ci se face citirea normal, urmând ca în perioada următoare să facem o regularizare la facturile emise. Nu e nimic nou, aşa s-a procedat la fiecare majorare de preţ, după cum e prevăzut şi în contract, iar asociaţiile vor fi anunţate de regularizare şi de suma care s-a scăzut din factură pentru zilele de la finele lunii mai, care au fost prinse în factura pentru iunie”, a explicat Bogdan Cristache.
Preţul apei potabile şi a serviciului de canalizare a fost majorat prin hotărâre Consiliu Local, în data de 10 iunie, cu 32%, cu aplicare de la 1 iunie 2008, un metru cub de apă rece ajungând la 2,68 lei, iar taxa de canalizare la 1,15 lei/mc.
( 9 iul 2008, 13:41:24