Prestaţia absolvenţilor de liceu din Suceava la prima sesiune de bacalaureat din acest an a plasat judeţul Suceava în fruntea clasamentului naţional, în ceea ce priveşte rata promovabilităţii.
Rezultate de excepţie şi o rată a promovabilităţii care trece de 98%, aşa au terminat absolvenţii de liceu examenul maturităţii din acest an.
6639 de concurenţi au susţinut bacalaureatul în această sesiune, iar 6532 au promovat examenul. Rata promovabilităţii la bacalaureat în judeţul Suceava este de 98,39%, potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Suceava.
Note între 9 şi 10 pentru aproape 40% dintre candidaţii suceveni
Cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu au terminat bacalaureatul cu medii cuprinse între 8 şi 10. 2660 de absolvenţi de liceu, adică 40,72% dintre candidaţii prezenţi la examen, au terminat bacalaureatul cu medii de la 8 la 8,99. Pe poziţia imediat următoare, 2569 de concurenţi au medii cuprinse între 9 şi 9,99 (39,33% dintre candidaţii examinaţi).
Rezultate de la 7 la 7,99 au fost obţinute de 1143 de candidaţi, în timp ce alţi 155 de concurenţi au promovat bacalaureatul cu medii de la 6 la 6,99.
Cinci absolvenţi de liceu au reuşit să promoveze examenul cu media zece.
107 absolvenţi de liceu nu au reuşit să obţină minim media şase şi să promoveze examenul de bacalaureat, iar 113 candidaţi au pierdut examenul pentru că au absentat la una sau mai multe probe de concurs.
În centrele de testare din judeţ s-au înregistrat peste 1000 de contestaţii.
„Cei mai buni elevi intră în bacalaureat”, susţine Carcalete
Clasamentul întocmit de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, înainte de rezolvarea contestaţiilor, plasează judeţul Suceava pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte cel mai mare număr al candidaţilor promovaţi la bacalaureat.
După Suceava, cu o promovabilitate de 98,39%, urmează absolvenţii de liceu din Constanţa, care au trecut de bacalaureat într-un procent de 97,24%, şi cei din Botoşani, unde promovabilitatea este de 96,69%.
Cele mai scăzute procentaje se înregistrează în judeţele Ilfov, 38,57%, Giurgiu, 39,71%, şi Braşov, 57,18%.
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „rezultatele la bacalaureat ale absolvenţilor de liceu din Suceava demonstrează că la noi se face carte”. În acelaşi timp, Petru Carcalete a mai spus că „numărul elevilor de clasa a XII-a care nu au reuşit să intre în bacalaureat din cauza corigenţelor sau chiar pentru că au rămas repetenţi spune ceva”.
În opinia lui Carcalete, selecţia elevilor a fost făcută înainte de bacalaureat, iar cei slabi nu au reuşit să intre în examen. „La bacalaureat participă elevii buni, iar rezultatele spun asta”, a mai adăugat Carcalete.
O altă selecţie a elevilor este făcută chiar după absolvirea clasei a opta. „Deloc de neglijat este faptul că 37% dintre absolvenţii de clasa a opta nu ajung la liceu, ci merg la şcolile de arte şi meserii”, a mai declarat inspectorul general Carcalete.
Mâine se vor afişa rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, după ce comisia de evaluare va analiza cele peste 1000 de contestaţii depuse de candidaţii suceveni.
Cei care nu au trecut examenul mai au o şansă în luna august, când MEdCT organizează o nouă sesiune a bacalaureatului.
( 8 iul 2008, 12:12:05