Numărul bolnavilor de cancer din judeţul Suceava creşte cu peste 1000 în fiecare an, arată statisticile realizate la cabinetul ambulator de oncologie medicală din judeţul Suceava. Predomină cancerele pulmonare, cele de prostată, de sân şi de col uterin. Unii dintre bolnavi cad în depresie la aflarea diagnosticului, dar mulţi dintre ei, printre care şi Radu Pricop, luptă cu boala şi reuşesc să o învingă. Diagnosticul precoce creşte şansele de tratament şi vindecare.
Cancerul face din ce în ce mai multe victime şi în judeţul Suceava, mai ales în cazul în care boala este descoperită în faze avansate, când medicii nu mai pot interveni decât pentru alinarea suferinţelor.
Anual, oncologii suceveni descoperă peste 1000 de noi cazuri de boală, conform medicului oncolog Doina Ganea Motan, de la Spitalul de Urgenţă Suceava.
Urmărind statistica pe ultimii trei ani, reiese că cea mai mare morbiditate (numărul de cazuri la 1000 de locuitori) este în zonele Rădăuţi şi Suceava.
De exemplu, în 2005 în zona Suceava se înregistrau 432 de cazuri la 1000 de locuitori, în zona Rădăuţi 267, în timp ce în zona Vatra Dornei doar 73, din totalul de 1.159. Cele mai multe cazuri erau de cancer pulmonar- 171, prostată 107, sân 143 şi col uterin 82.
În 2006, repartiţia se menţine, cu 537 de cazuri pe zona Suceava, 286 zona Rădăuţi şi 85 la Vatra Dornei, din 1.144. În 2007, din 1.263 de pacienţi luaţi în evidenţă, 1.150 au fost din zona Rădăuţi.
Explicaţia dată de medicul oncolog Doina Ganea Motan pentru această concentrare a cazurilor este aceea că, cel puţin pe zona Rădăuţi, se poate vorbi despre aşa numitul „cancer genetic”, mai ales pentru cancerul de sân şi de tub digestiv. Ea a amintit de o familie- mama şi doi fii, toţi trei diagnosticaţi cu cancer de colon.
„Am fumat cu plăcere 25 de ani, 3-4 pachete de ţigări pe zi”
Printre sucevenii care luptă cu succes cu boala se numără şi ex-senatorul Radu Pricop. În urmă cu doi ani, alarmat uşor că, deşi s-a lăsat de fumat, respiră dificil în continuare, a mers la un control medical. În 8 iulie 2006 a primit diagnosticul: cancer pulmonar. O tumoră de 8,5 cm în plămânul stâng, care trebuia extirpat.
„M-am dus cu curaj la operaţie, ştiam că altfel nu se poate. Am avut noroc de fiul meu, Radu, care a stat permanent lângă mine şi m-a încurajat. Mă gândeam la toate lucrurile pe care aş fi vrut să le mai văd sau pe care voiam să le mai fac. Până să mă îmbolnăvesc nu călcam prin spitale, cu arcanul trebuiau să mă ducă pentru o fişă medicală sau ceva în genul ăsta. Mie nu mi se putea întâmpla nimic. Am fumat de plăcere 25 de ani şi ajunsesem la 3-4 pachete de ţigări pe zi. Acum... am suferit transformări uriaşe într-un timp foarte scurt”, povesteşte Radu Pricop.
Îşi aminteşte cu neplăcere de cele 6 luni în care a făcut citostatice ca fiind de departe cea mai urâtă perioadă din viaţa sa, de nopţile lungi chinuite de insomnii şi de reacţia unora, pe care îi considera prieteni, la aflarea veştii că este bolnav şi că, aşa cum spune el, „nu mai ştii dacă există ‘la anul’”.
După ce s-a obişnuit cu ideea că întreaga viaţă i s-a schimbat şi că trebuie să devină un vizitator constant al spitalului, în noiembrie 2007, la un control medical de rutină, dr. Ganea- Motan i-a descoperit al doilea cancer, la prostată, în fază incipientă.
Nu s-a descurajat şi, în urmă cu câteva zile, a mers la Bucureşti pentru un tratament contra-cost, care în România se practică de mai puţin de 2 ani- brahiterapia, care constă în implantarea unor perle radioactive în prostată. Făcut în primele faze ale bolii, tratamentul are rezultate spectaculoase, duce la vindecare.
Medicul Ganea-Motan ne-a declarat că studiază posibilitatea ca acest tratament să se poată face şi la Suceava, deşi costul de 6000 de euro nu-l face accesibil tuturor bolnavilor.
„Acum apreciez mult mai mult fiecare zi”
Optimismul nu l-a părăsit şi de ieri s-a întors la serviciu, la Direcţia de Drumuri şi Poduri. Spune că are un tonus foarte bun şi munca l-a ajutat să treacă mai uşor peste handicapurile induse de boală. Acum recomandă tuturor să nu ocolească medicii şi testele medicale pentru că şi boli cumplite, precum cancerul, pot fi stăpânite dacă sunt diagnosticate din timp şi tratate.
„Îţi creşte inima când vezi că te recuperezi, că-ţi reiei viaţa şi, sincer vă spun, apreciez mult mai mult fiecare zi. Tot timpul mai există o şansă. Nu contrazic vracii şi tămăduitorii, cred că tratamentele naturiste nu fac rău, dar medicina e medicină. Spiritul face jumătate din tratament, iar restul doctorii cinstiţi, pe care îi interesează boala pe care o ai, nu punga. Eu am avut norocul ăsta şi cu doctorii din Suceava, cu dr. Ganea şi dr. Dobromir, şi la Bucureşti, cu profesorul Sinescu şi echipa lui de la Fundeni. Acum contează ca lumea din jur să te trateze firesc, nu ca pe un om bolnav”, a spus Radu Pricop.
Anul trecut, Spitalul de Urgenţă a beneficiat de o finanţare de 23,4 miliarde de lei vechi pe lună pentru medicaţia bolnavilor cu cancer, sumă la care se adaugă alta, cel puţin la fel de consistentă, pentru bolnavii trataţi în ambulator, care au medicaţie gratuită.
Ca exemplu, numai o doză dintr-un medicament recomandat intr-o anumită formă de leucemie costă 90 de milioane de lei vechi.
Mai trebuie spus că soluţiile oferite de vraci sau vrăjitori pentru bolile canceroase nu pot avea nici un rezultat şi medicii recomandă pacienţilor să nu creadă în astfel de tratamente fanteziste.
( 8 iul 2008, 14:53:07