În primele şase luni ale acestui an, în judeţ au fost depistate 50 de cazuri de rabie la şase specii de animale, creşterea faţă de anii anteriori fiind alarmantă. Pe tot parcursul anului trecut, sanitar-veterinarii au diagnosticat 15 cazuri de turbare, în timp ce în 2005 şi 2006 s-au înregistrat mai puţin de zece cazuri. Sanitar-veterinarii spun că perioada de maximă răspândire a bolii a trecut, iar numărul de focare de rabie va reveni în limitele normale.
Cele mai multe cazuri de turbare s-au înregistrat în localităţile din zona de munte a judeţului, însă harta cazurilor cuprinde toate zonele din judeţ, inclusiv municipiul Suceava.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, a precizat că „epizootia şi-a avut apogeul din luna decembrie a anului trecut şi până în martie 2008. Atunci a fost perioada de împerechere a vulpilor, ele s-au înmulţit şi au dus boala peste tot. În ultimele luni, din cauza rabiei, multe dintre ele au murit, astfel că de acum încolo nu vom mai ajunge la nivelul de la începutul anului, când aveam câte două-trei cazuri pe săptămână”. El a precizat că în lunile mai şi iunie au mai fost diagnosticate doar cinci cazuri de turbare, tendinţa de scădere fiind deja vizibilă. Pericolul continuă să fie însă mare, numărul de vulpi purtătoare de virus fiind de ordinul sutelor.
Oameni atacaţi de sălbăticiuni turbate
Animalele turbate sunt foarte periculoase, boala făcându-le deosebit de agresive.
În acest an, o pisică care contractase virusul turbării şi-a atacat stăpânul în curte, în timp ce o lupoaică turbată, venită din pădure, s-a năpustit asupra unui bărbat chiar în curtea unei gospodării. Victima a fost muşcată de mâini şi de faţă, însă a reuşit să omoare animalul cu o furcă. Anul trecut, un jder turbat a atacat un om, sărindu-i la gât.
Persoanele muşcate au fost vaccinate la timp contra turbării, virusul fiind mortal pentru om dacă nu se intervine medical în cel mult 24 de ore.
În judeţul Suceava, virusul turbării a fost înregistrat la vulpe, bovină, pisică, jder, câine şi lup, cu menţiunea că la prima specie s-au înregistrat 90% din numărul total de cazuri.
( 8 iul 2008, 18:52:15