Rezultate de excepţie şi o rată a promovabilităţii care trece de 98%, aşa au terminat absolvenţii de liceu examenul maturităţii din acest an.
6639 de concurenţi au susţinut bacalaureatul în această sesiune, iar 6532 dintre ei sunt fericiţi fiindcă au promovat examenul. Rata promovabilităţii la bacalaureat în judeţul Suceava este de 98,39%, potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Suceava.
Cinci medii de 10
În ceea ce priveşte procentajul în funcţie de media de promovabilitate a candidaţilor, cei mai mulţi dintre absolvenţii de liceu au ieşit din bacalaureat cu medii cuprinse între 8 şi 10. 2660 de absolvenţi de liceu, adică 40,72% dintre candidaţii prezenţi la examen, au terminat bacalaureatul cu medii de la 8 la 8,99. 2569 de concurenţi au medii de promovabilitate cuprinse între 9 şi 9,99, aceste rezultate fiind obţinute de 39,33% dintre candidaţii examinaţi.
Rezultate de la 7 la 7,99 au fost obţinute de 1143 de candidaţi, în timp ce alţi 155 de concurenţi au promovat bacalaureatul cu medii de la 6 la 6,99.
Cinci absolvenţi de liceu au reuşit să promoveze examenul cu media zece. Este vorba despre Diana Chichifoi, de la Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Ioana Ciobîcă, Ana Maria Cojocar şi Matei Foit, toţi trei candididaţii fiind absolvenţi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş”, şi Lia Manolache, absolventă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”. Din totalul de 87 de candidaţi din întreaga ţară, care au promovat bacalaureatul cu media maximă, cinci concurenţi sunt din judeţul Suceava.
113 candidaţi au absentat
107 absolvenţi de liceu nu au reuşit să obţină minim media şase şi să promoveze examenul de bacalaureat. Potrivit datelor furnizate de IŞJ, toţi cei 107 concurenţi declaraţi respinşi au avut media mai mică de nota cinci. Nici un candidat nu a picat bacalaureatul cu o medie la limita promovabilităţii, cuprinsă între 5 şi 5,99.
Au fost însă candidaţi care au picat examenul de bacalaureat din cauza unei discipline la care nu au reuşit să obţină minim nota cinci. Nu puţine sunt cazurile celor aflaţi pe lista respinşilor, care, deşi au avut note mari la cinci probe, au picat bacalaureatul din cauza uneia dintre testări.
Notaţi doar cu punctul din oficiu
Limba română scris şi matematica, în special cea de la proba oblligatorie a profilului, au dat mare bătaie de cap candidaţilor la bacalaureat. La aceste probe se înregistrează şi cele mai mici note din examen, unii dintre candidaţi atingând „performanţa” de a fi notaţi doar cu punctul din oficiu. Primul candidat respins a picat examenul din cauza probei la matematică, unde a obţinut nota 3,7. La restul probelor concurentul a obţinut note de la 7,6 la 9,5.
Numărul candidaţilor picaţi la examen este mai mic decât numărul absolvenţilor care s-au înscris la bacalaureat, dar care ulterior nu s-au mai prezentat la probele de concurs. 113 dintre candidaţii înscrişi au absentat la una sau mai multe probe ale bacalaureatului.
Dacă la nivel naţional, peste 150 de concurenţi au pierdut şansa de a obţine diploma de bacalaureat fiindcă au încercat să copieze sau chiar au copiat şi au fost eliminaţi din examen, nici unul dintre candidaţii suceveni nu a pierdut bacalaureatul din acest motiv.
Peste 1000 de contestaţii
Rezultatele examenului de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2008 au fost afişate sâmbătă, până la orele 16:00, în toate centrele de testare din judeţul Suceava, dar şi pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Tot sâmbătă, între orele 16:00 şi 20:00, concurenţii nemulţumiţi de rezultatele obţinute au avut posibiltatea să depună contestaţii.
1028 dintre candidaţii suceveni nu au fost mulţumiţi de rezultatele obţinute la una sau mai multe dintre disciplinele de examen şi au depus contestaţii.
Datele furnizate de IŞJ arată că numărul cel mai mare de contestaţii, şi anume 431 de înregistrări, s-a făcut la limba şi literatura română. Pe locul doi ca număr de contestaţii depuse este matematica, cu 203 contestaţii înregistrate.
Practic, la nivelul judeţului Suceava, notele la toate disciplinele de examen au fost contestate de unul sau mai mulţi candidaţi. Contestaţiile vor fi rezolvate până pe 8 iulie, iar pe 9 iulie, potrivit metodologiei de examen, se vor afişa rezultatele finale ale acestei sesiuni de bacalaureat.
O nouă sesiune în luna august
Candidaţii declaraţi respinşi mai au o şansă să obţină diploma de bacalaureat în luna august, când Ministerul Educaţiei organizează o nouă sesiune de examen. Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului se fac între 14 şi 18 iulie, iar examenul va începe pe 18 august, cu proba orală la limba şi literatura română.
( 7 iul 2008, 11:10:39