Actul de sesizare a instanţei în cel mai mare dosar instrumentat şi finalizat de procurorii de la Crimă Organizată pe linia traficului de ţigări nu era întocmit conform legii faţă de celelalte acte de urmărire efectuate în caz. Concluzia a fost trasă de completul de judecată al Tribunalului Suceava, care a constatat o serie de nereguli în rechizitoriu.
Magistraţii au cerut refacerea actului de urmărire penală faţă de doi inculpaţi. Este vorba de doi poliţişti de frontieră, Gabriel Fodor, de 28 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 25 de ani, din Vicovu de Sus. Aceştia erau trimişi în judecată pentru o serie de fapte, iar procurorii i-au cercetat pentru alte fapte.
„În această situaţie, actul de sesizare a instanţei este lovit de nulitate. Pentru că era vorba de indivizibilitate şi conexitate s-a decis restituirea întregului dosar la Parchet pentru refacerea rechizitoriului”, au declarat judecătorii Tribunalului Suceava.
Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava. Procurorii de la DIICOT Suceava vor trebui să-şi motiveze recursul, iar magistraţii Curţii de Apel vor lua o decizie finală în privinţa acestui dosar.
22 de persoane trimise în judecată în acest dosar
Acum câteva luni, procurorii DIICOT Suceava au trimis în judecată 22 de persoane, toate implicate într-o vastă reţea de trafic, care aducea ilegal ţigări din Ucraina şi apoi le plasa pe piaţa din România.
În decembrie 2007, anchetatorii au făcut mai multe descinderi şi percheziţii, în urma cărora au confiscat peste 270.000 de pachete de ţigări, mărcile Ronson şi Saint George, în valoare de peste 800.000 de lei. Mai multe autoturisme, sume importante de bani (lei, euro, dolari USD), precum şi un pistol au fost indisponibilizate, o parte fiind deja restituite titularilor.
Printre cei trimişi în judecată se numără cinci poliţişti de frontieră, respectiv Petru Marocico, de 38 de ani, zis „Zaridon”, din Ulma, Alexandru Ursan, de 24 de ani, din municipiul Suceava, Adrian Tipa, de 23 de ani, din Gura Humorului, Mihai Gabriel Fodor, de 28 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 25 de ani, din Vicovu de Sus.
Alături de aceştia, au mai fost trimişi în judecată Petru Boiciuc, de 30 de ani, şi Ionuţ Răzan Popadiuc, zis „Chelu”, de 28 de ani, din municipiul Suceava, Constantin Marian Omania, de 40 de ani, şi Aurica Marocico, 21 de ani, din Ulma, Vitaly Tsaryk, cetăţean ucrainean, în vârstă de 32 de ani, Ovidiu Gheorghe Bilibou, zis „Macrina”, de 37 de ani, Constantin Ilisoi, de 56 de ani, şi Ilie Livu Gabor, de 37 de ani, din municipiul Rădăuţi, Ilie Ursache, fost Popiuc, zis „Falco”, de 35 de ani, din Dorneşti, Dorin Florin Juravle, zis „Buchi”, de 37 de ani, din Brodina, George Tărâţă, zis „Cuşu”, de 35 de ani, din Vicovu de Jos, Laurea Ileana Carcea, de 29 de ani, şi Vasile Carcea, de 32 de ani, din Vicovu de Sus, Florin Reuţ, de 28 de ani, Ioan Juravle, de 37 de ani, şi Dragoş Andrei Cîrciu, de 24 de ani, din Straja, Ciprian Ionuţ Guliciuc, de 20 de ani, din Tişăuţi.
Al 23-lea membru al reţelei, trimis în judecată de DNA
Din cadrul aceluiaşi dosar a fost disjunsă cauza care-l privea pe Viorel Dragoş Gâză, de 32 de ani, din Rădăuţi, lucrător vamal la Dorneşti. Acesta a fost trimis în judecată la începutul acestei săptămâni, dar nu de procurorii DIICOT ci de cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.
( 7 iul 2008, 17:57:31