În perioada 2008-2012, în judeţul Suceava se vor derula peste 200 de proiecte de mediu, proiecte care fac parte din Planul Local de Acţiune pentru Mediu (PLAM) al Judeţului Suceava. Cele mai multe proiecte au ca domeniu - apa (luarea unor măsuri împotriva poluării apelor freatice, cu efecte majore asupra populaţiei), deşeurile, aerul şi schimbările climatice, mediul urban (amenajarea de spaţii verzi), mediul rural (colectarea deşeurilor), solul şi protecţia naturii.
La sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava a avut loc ieri dezbaterea publică privind elaborarea variantei finale a Planului Local de Acţiune pentru Mediu al judeţului Suceava, pentru perioada 2008 – 2012.
La dezbatere au participat reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava, ai Primăriei Suceava, ITRSV, Direcţia Silvică, delegaţi de la primăriile din Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului, Milişăuţi.
Program pe termen scurt şi mediu
În prima parte a întâlnirii, inginerul Iluţă Cocriş, şef serviciu Implementare Politici de Mediu din cadrul APM Suceava, a explicat invitaţilor importanţa PLAM. Pentru a putea primi finanţare, toate proiectele de mediu trebuie să facă parte, conform normelor europene, din acest plan. La rândul său, Planul Local de Acţiune pentru Mediu este în concordanţă cu Planul Naţional de Acţiune pentru Mediu (PNAM), cu Planul Regional de Acţiune pentru Mediu şi cu Strategia de Dezvoltare a judeţului.
PLAM este un program pe termen scurt şi mediu pentru soluţionarea problemelor de mediu identificate în cadrul judeţului Suceava, prin abordarea principiilor dezvoltării durabile.
Este important de ştiut, a spus Iluţă Cocriş, că propunerile de proiecte de mediu care se regăsesc în PLAM vor avea prioritate pentru finanţare.
În partea a doua a întâlnirii, Mihaela Holobîcă, consilier în cadrul APM Suceava, a prezentat metodologia de lucru a proiectelor de mediu.