Consilierii locali cu grad de invaliditate II sau I şi cei pensionaţi medical, anticipat sau anticipat parţial trebuie să restituie banii pe care i-au primit drept pensie în perioada în care figurează în baza de date că au primit indemnizaţie pentru şedinţele de consiliu local la care au participat.
Pentru că nu au ştiut sau au ignorat această prevedere legislativă, 29 de consilieri locali au ajuns în situaţia ca pentru o indemnizaţie de 150-200 lei să piardă o pensie de 500-700 de lei. La Casa de Pensii Suceava, în urma verificărilor prin suprapuneri de baze de date - declaraţii nominale cu baza de plăţi pensionari, s-au constatat 39 de astfel de cazuri, considerate drept prestaţii incompatibile.
Din cele 39 debite create, 10 au fost anulate prin rectificarea declaraţiilor nominale, iar unul este în litigiu. La verificările ulterioare (această verificare se face periodic) s-au mai depistat câteva cazuri, care vor fi clarificate prin discuţii cu pensionarii în cauză şi cu consiliile locale.
Sumele care trebuie restituite de cei în cauză sunt de câteva mii de lei, cea mai mare ajungând la 4000 de lei.
Pe raza judeţului Suceava au fost înregistrate asemenea situaţii la consiliile locale Udeşti, Bosanci, Moara, Dumbrăveni, Vereşti, Stulpicani, Stroieşti, Crucea, Salcea, Frătăuţi, Mănăstirea Humorului, Grămeşti, Adâncata, Hânţesti, Ilişeşti, Poiana Stampei, Siminicea, Şerbăneşti, Drăgoieşti, Dărmăneşti, Buneşti şi Milişăuţi.
Unii consilieri au restituit banii de indemnizaţie, în speranţa că vor rezolva problema
La Dărmăneşti, de exemplu, secretarul comunei, Gheorghe Jitariuc, ne-a declarat că în situaţie de incompatibilitate au fost doi consilieri locali, din mandatul trecut: Dumitru Bilec, de la Forţa Democrată şi Gică Maidan, de la PSD. Secretarul Jitariuc a afirmat că nu a ştiut despre această prevedere legislativă, care interzice celor pensionaţi medical să presteze munci retribuite.
“Este o modificare legislativă de prin august-septembrie, anul trecut, despre care nu am ştiut. Ei au avut o indemnizaţie de circa 1,7 milioane de lei vechi, dar asta-i muncă, să stai jumătate de oră la şedinţă şi să ridici mâna?”, a spus Gheorghe Jitariuc.
Aceeaşi necunoaştere a legii, care nu este din 2007, fiind vorba de acte normative din 1998, 2000, 2001 şi 2004, a arătat-o şi secretarul comunei Moara, Silvia Blîndu. Ea s-a scuzat că ocupă postul doar cu titlu interimar, până la organizarea unui concurs.
La Moara nu ar fi trebuit să primească indemnizaţie, pentru a-şi păstra pensia, conform secretarului Silvia Blîndu, Aurelian Cozaciuc, de la PSD, Ioan Blîndu, în mandatul trecut consilier PSD, acum PDL şi Ioan Ghivnici, de la PNL. Ultimii doi sunt consilieri şi în acest mandat, numai că acum vor presta muncă voluntară, fără indemnizaţie, ca să nu-şi piardă pensia de boală. Silvia Blîndu a precizat că toţi cei trei foşti sau actuali consilieri au depus la casieria Primăriei suma corespunzătoare indemnizaţiei primite, iar primăria a rectificat declaraţiile pentru Casa de Pensii.
“S-a făcut rectificarea de declaraţii şi s-a rezolvat. Nu ştiu cine ar fi trebuit să le spună că s-a modificat legea, oricum eu nu am ştiut”, a afirmat secretarul de la Moara.
Conform legii, calitatea de pensionar de invaliditate gradul I şi II este incompatibilă cu cea de persoană încadrată în muncă
Conform legii nr.154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, „perioada în care persoanele au ocupat funcţii de demnitate publică constituie vechime în muncă şi în specialitate”, iar indemnizaţia de şedinţă este singura formă de plată a activităţii consilierilor locali şi judeţeni.
Tot legea spune că beneficiarii de pensie de invaliditate de gradul I sau II nu pot desfăşura activitate din cauza stării de sănătate, calitatea de pensionar de invaliditate gradul I şi II fiind incompatibilă cu cea de persoană încadrată în muncă. Plata pensiei de invaliditate de gradul I sau II încetează atunci când beneficiarii acestor categorii de pensii lucrează.
În cazul în care consilierii pensionaţi pe caz de boală participă la toate şedinţele consiliilor locale sau judeţene, se consideră că au stagiu complet de cotizare în luna respectivă şi sunt asimilaţi persoanelor care lucrează toată luna cu contract individual de muncă cu normă întreagă.
În cazul în care consilierii nu au participare integrală la şedinţe, se apreciază că au stagiu incomplet de cotizare în luna respectivă.
Stagiul se determină în funcţie de proporţia şedinţelor la care a participat consilierul, faţă de numărul total de şedinţe la care trebuia să participe. În aceste condiţii, consiliile locale din care făceau parte cei în cauză erau obligate să depună lunar, pentru ei, o declaraţie privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, dar şi să achite contribuţia de asigurări sociale, în condiţiile legii.
( 5 iul 2008, 12:03:22