Scumpiri în lanţ. După majorarea tarifelor la gaz, energie electrică şi la alimente, noi scumpiri se anunţă pentru apa caldă şi mai ales pentru căldura de care vom beneficia la iarnă.
Deja o nouă scumpire a preţului de producere a gigacaloriei a fost aprobată de ANRE - Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei, dar lovitura cea mai grea va veni odată cu achiziţionarea a noi stocuri de cărbune, care şi-a triplat preţul, faţă de anul trecut.
320 lei – costul final al unei gigacalorii
La solicitarea societăţii de termoficare a Sucevei, Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE) a dat o aprobare de creştere a preţului de producere a energiei termice de la 141,28 lei – gigacaloria (preţ stabilit în 2006), la 169,49 lei – gigacaloria.
Dacă solicitarea societăţii Termica va fi aprobată şi de Consiliul Local Suceava, va rezulta o creştere a preţului de producţie a gigacaloriei cu aproape 20%.
“Adăugând preţul de transport, distribuţie şi TVA-ul, preţul gigacaloriei urcă la 320 lei. E o diferenţă considerabilă faţă de ultimul preţ aprobat în Consiliul Local, de 286 de lei.
Nu vom intra cu aprobarea acestui preţ în Consiliul Local, pentru că preţul de referinţă, plătit de populaţie, este de 155 lei. Nu putem să ne permitem o creştere de preţ la energia termică, deoarece ar creşte diferenţa pe care trebuie să o acoperim din bugetul local, ca subvenţie. Noi nu putem suporta nici măcar preţul actual, prin asigurarea subvenţiei, în nici un caz o nouă majorare, de mai bine de 19%”, a spus Ion Lungu, care de acum doi ani a început procedura de privatizare a societăţii de termoficare, tocmai în ideea de a elibera bugetul local de povara plăţii subvenţiilor la căldură.
Dar cum procesul de privatizare a Termica mai mult a stagnat în ultima vreme, anul acesta nici nu mai sunt şanse ca societatea de termoficare să fie preluată de un investitor privat, care să investească masiv în modernizarea unităţilor de producţie, încât să reducă costurile de producere a gigacaloriei.
Preţul cărbunelui, triplu faţă de anul trecut
Cum şi preţul cărbunelui ce va fi achiziţionat anul acesta va cântări greu la stabilirea preţului gigacaloriei, există mari şanse ca preţul gigacaloriei să „sară în aer”.
“Vin veşti nu tocmai plăcute din zona termoficării, deoarece preţul huilei, utilizată în procesul de realizare a energiei termice s-a dublat, ba chiar aproape s-a triplat. Partea bună este că Termica are asigurat cărbunele necesar pentru jumătate de iarnă – primele trei luni, avem stocuri de 50.000 de tone de cărbune şi 5000 de tone de păcură, şi vom face tot posibilul pentru a asigura combustibilul şi pentru cealaltă jumătate de iarnă. Pentru a ajuta populaţia, după scumpirea gazului au fost aprobate o serie de ajutoare băneşti, sper ca acelaşi lucru să se întâmple şi pentru energia termică din sistem centralizat, pentru a fi suportată o eventuală creştere a preţului gigacaloriei”, a declarat ieri primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
“Vom face o strategie cu cei de la Termica, să vedem ce putem face iarna următoare, să asigurăm energie termică populaţiei, la un preţ suportabil, pentru că şi acum sunt probleme cu plata gigacaloriilor consumate, iar în măsura în care vom majora preţul, blocajul se va accentua mai mult”, a adăugat Lungu, confruntat cu perspectiva nu prea plăcută a unor scumpiri succesive la apă caldă şi căldură.
( 4 iul 2008, 12:42:24