Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat miercuri o acţiune de control, pentru a verifica aspectele sesizate de şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului, care a descoperit multiple nereguli la aproape toate unităţile verificate şi declara că specialiştii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică şi din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare nu-şi fac treaba aşa cum ar trebui.
Veterinarii au ajuns la cinci dintre cele 30 de unităţi din zona Rădăuţi verificate luni de „Protecţia Consumatorului”, cele care sunt supuse controlului sanitar-veterinar. La două dintre ele nu au fost identificate probleme, la una erau deficienţe minore, în timp ce la celelalte două au fost găsite nereguli, într-un caz dispunându-se amendă, iar în celălalt amendă şi sistarea activităţii.
La SC Emandi Universal Comexim SRL, un fast-food din Rădăuţi, s-a constatat că există certificat de calitate sanitar-veterinară, iar, conform noilor reglementări, existenţa acestuia nu mai necesită alte documente sanitar-veterinare. A fost găsită totuşi o neregulă, societatea depăşindu-şi competenţele şi comercializând şi alte produse decât cele declarate în hârtii. Pentru această neregulă firma s-a ales cu un avertisment.
O amendă de 1000 de lei a fost aplicată SC VIP Construct SRL Rădăuţi, veterinarii găsind aici 10 kilograme de grăsime de pasăre neidentificată şi neînregistrată sanitar-veterinar. Echipa de control a mai dat şi peste substanţe dezinfectante care nu erau depozitate separat de produsele pentru consum.
Restaurant închis de sanitar-veterinari
Cele mai grave nereguli au fost depistate la un restaurant din Rădăuţi, SC Super Kitchen SRL. Aici, au constatat sanitar-veterinarii, nu exista decât o încăpere unde se făceau toate operaţiunile din restaurant, iar o serie de produse (pulpă de vită, carne de pasăre), nu erau identificate şi marcate sanitar-veterinar, deci nu se putea stabili provenienţa acestora. Echipa de control a aplicat o sancţiune de 1000 de lei şi a dispus suspendarea activităţii.
La alte două unităţi alimentare verificate, nu au fost descoperite nereguli, înregistrarea sanitar-veterinară, despre care „Protecţia Consumatorului” susţinea că nu există, fiind la zi.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, este de părere că echipele sale de control îşi fac bine treaba în teren, şi a ţinut să arate că volumul de muncă al personalului este foarte mare, de la începutul anului DSVSA înregistrând sanitar-veterinar nu mai puţin de 3000 de unităţi din diferite domenii.
( 4 iul 2008, 13:25:01
Cu res