Scandalul vânzărilor trucate de la SC MES SA Suceava se mută la Parchet. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a înaintat plângere penală împotriva directorului societăţii, Dumitru Duduman, dar şi împotriva executorului judecătoresc Cezar Ţugui. Cei doi sunt acuzaţi de evaziune fiscală, după ce unul a vândut, iar celălalt a cumpărat bunurile SC MES SA aflate sub sechestru aplicat de Finanţe.
Plângerea penală împotriva cuplului Duduman - Ţugui a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Reprezentanţii DGFP Suceava au descris motivele pentru care consideră că directorul SC MES SA şi executorul judecătoresc Cezar Ţugui se fac vinovaţi de încălcarea legislaţiei.
Pe 30 mai 2008, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a anunţat o licitaţie pentru înstrăinarea unor bunuri aparţinând SC MES SA Suceava. Numai că, spre surpriza generală, în ziua licitaţiei, la sediul DGFP s-a primit o adresă din partea Biroului individual al executorului judecătoresc Cezar Ţugui prin care acesta anunţa că a vândut deja bunurile scoase la vânzare.
„După cum rezultă din procesele verbale de licitaţie mobiliară, executorul judecătoresc a declanşat executarea silită la cererea creditoarei SC Machines&Wood Metal (MWM) SRL Suceava, în temeiul unor bilete la ordin emise de SC MES SA Suceava, scadente începând cu data de 17 martie 2008, asupra bunurilor sechestrate de DGFP Suceava”, se arată în plângerea înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Duduman vinde, Duduman cumpără
Cumpărători au fost nimeni alţii decât Dumitru Duduman şi fiul acestuia, Andrei Duduman, prin firmele căpuşă care au funcţionat pe spatele muribundei SC MES SA Suceava.
„Precizăm că administrator la SC MWM SRL este acelaşi Dumitru Duduman, care deţine şi funcţia de director la debitoarea SC MES SA, iar administrator la adjudecarea SC Ady Logistics SRL Suceava este fiul acestuia, Andrei Duduman. Înstrăinarea bunurilor s-a făcut, în mod evident, în scopul scoaterii bunurilor din patrimoniul debitoarei SC MES SA şi sustragerii acestora de la urmărirea începută de creditorul fiscal. De asemenea, executorul judecătoresc nu avea dreptul să procedeze la vânzarea bunurilor sechestrate de executorul fiscal”, au arătat juriştii DGFP Suceava.
Ce şi-a vândut Duduman propriei firme
Tranzacţia pentru care Dumitru Duduman şi Cezar Ţugui s-au ales cu plângeri penale s-a derulat la mijlocul lunii mai a acestui an şi viza 4 bilete la ordin, unul în valoare de 672.312 de lei, altul de 671.182 de lei, al treilea în valoare de 748.681 de lei şi al patrulea de 748.682 de lei.
Singurii licitatori care au plătit preţul de pornire au fost firmele lui Duduman - tatăl şi Duduman - fiul, care au devenit proprietare pentru maşinile de alezat şi frezat, strunguri şi toate celelalte bunuri scoase la vânzare.
Preţul de achiziţie a fost de 600.000 de lei, mult mai mic decât cel practicat pe piaţă.
Aceasta a fost a doua pseudolicitaţie organizată de executorul judecătoresc Cezar Ţugui în cazul SC MES SA Suceava. Prima s-a derulat pe 31 martie 2008, când SC MWM SRL, firma lui Dumitru Duduman, a cumpărat toate bunurile imobiliare ale SC MES SA, fiind singura participantă la licitaţie.
Pentru că bunurile erau sub sechestru, cei de la Fisc au contestat în instanţă legalitatea licitaţiei. Judecătorii le-au dat dreptate celor de la DGFP Suceava şi au dispus anularea procesului verbal de licitaţie din 31 martie 2008.
Cezar Ţugui: „Nu pot comenta nimic”
Executorul judecătoresc Cezar Ţugui a declarat că nu este la curent cu demersul celor de la Finanţe.
„Nu pot comenta nimic pentru că nu ştiu în ce constă plângerea. Trebuie să văd şi eu care sunt faptele care mi se impută şi abia apoi mă voi pronunţa”, a menţionat Cezar Ţugui.
Cealaltă persoană împotriva căreia DGFP Suceava a depus plângere penală, Dumitru Duduman, nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Averea SC MES SA Suceava a fost pusă sub sechestru de DGFP Suceava pentru datorii de 6,4 milioane de lei, fără a pune la calcul şi celelalte datorii acumulate de societate.
Acuzaţiile aduse lui Duduman şi Ţugui
Fapta de care sunt acuzaţi Dumitru Duduman şi Cezar Ţugui este prevăzută de articolul 9, aliniatul 1, litera g din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Conform acestei legi, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală.
Cine putea vinde bunurile SC MES SA
Bunurile mobiliare şi imobiliare ale SC MES SA Suceava nu puteau fi înstrăinate decât de Finanţe. Acest aspect este stipulat de articolul 136, aliniat 9, din OG 92/2003 republicată, care se referă la Codul de Procedură Fiscală.
„În cazul în care asupra aceloraşi venituri ori bunuri ale debitorului a fost pornită executarea, atât pentru realizarea titlurilor executorii privind creanţe fiscale, cât şi pentru titluri ce se execută în condiţiile prevăzute de alte dispoziţii legale, executarea silită se va face, potrivit prezentului cod, de către organele de executare prevăzute de acesta (n.r. – de Finanţe)”, se arată în OG 92/2003.
( 3 iul 2008, 13:02:35