Drumul anevoios spre dotare şi dezvoltare, pe care a pornit Spitalul de Urgenţă Suceava, a fost din nou blocat, de data aceasta prin contestarea licitaţiei care ar fi trebuit să se finalizeze cu funcţionarea în spital a unui RMN, aparat de diagnostic de înaltă performanţă. Firma care a contestat licitaţia, Prima Medical SRL, este cea cu care este asociat şi spitalul privat Bethesda.
Spitalul de Urgenţă Suceava nu mai are şanse să aibă, până la sfârşitul acestui an, un aparat de diagnostic RMN nou.
Managerul interimar al Spitalului de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, dr. Doina Ganea-Motan, a anunţat, miercuri, în conferinţă de presă, că licitaţia de închiriere a unui spaţiu la spital pentru RMN, care ar fi trebuit să aibă loc vinerea trecută, a fost anulată, în ultimul moment, după ce Prima Medical a contestat-o la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
„Prima Medical contestă faptul că noi legăm preţul la chirie de criteriile de performanţă ale aparatului”, a declarat dr. Ganea-Motan. Altfel spus, contestatarul ar dori ca de bază, la stabilirea câştigătorul, să fie criteriul preţului pe metrul pătrat, fără a exista corelaţie cu calitatea aparatului de diagnostic şi cu experienţa specialiştilor care îl vor folosi.
Managerul spitalului public consideră că aceste aspecte nu pot fi separate pentru că „aici nu vindem castraveţi şi păstârnac, să ne intereseze doar chiria pe metrul pătrat; sigur că am cerut şi aparat nou şi specialişti cu experienţă deoarece este vorba de un diagnostic de fineţe, de care depinde ce face mai departe neurochirurgul, de exemplu. Nu vrem să ni se aducă un aparat cine ştie de pe unde, uzat fizic sau moral”.
Şeful spitalului a precizat că, atâta timp cât va ocupa această funcţie, nu va accepta să închirieze un spaţiu al spitalului pentru un RMN second hand, chiar şi în condiţiile în care pentru un aparat nou, performant, ar trebui să aştepte cel puţin 6 luni să fie adus la Suceava deoarece aparatele performante nu stau pe stoc, ci se fabrică doar pe bază de comandă.
Bătălie mare pe o piaţă de milioane de euro a investigaţiilor medicale performante
Doctorului Ganea-Motan i se pare ciudat faptul că Prima a contestat licitaţia, deşi a fost una din cele patru firme înscrise în competiţie, şi a lăsat să se înţeleagă că blocarea licitaţiei care ar fi condus la funcţionarea unui RMN în spitalul public ar avea legătură cu faptul că Prima Medical este partenerul spitalului privat din Suceava, prin asocierea Prima Medical-Bethesda.
Spitalul privat a achiziţionat încă de la începutul anului un RMN, dar încă nu l-a pus în folosinţă, astfel încât este foarte important cine iese primul pe piaţa investigaţilor medicale performante, pe toată zona Suceava- Botoşani.
Este vorba despre o piaţă de milioane de euro, încă nefolosită la Suceava, care poate fi exploatată atât prin contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru pacienţii asiguraţi, cât şi prin servicii medicale la cerere, contra cost.
„Facem apel la asociatul doctorului Puşcaşu să nu mai blocheze proiectele Spitalului Judeţean de Urgenţă şi să ne lase în pace să ne dezvoltăm şi noi. Este vorba despre cea mai importantă unitate spitalicească de stat din judeţ, unde vine un număr foarte mare de oameni şi ar trebui respectată şi nu şantajată”, a declarat dr. Ganea-Motan.
Ea a mai amintit, pe scurt, toate piedicile cu care s-a confruntat spitalul public ori de câte ori a vrut să se doteze cu aparatură performantă, inclusiv la achiziţionarea computerului tomograf.
Aparatul RMN de la Bethesda, în probe
De cealaltă parte, managerul spitalului Bethesda, doctorul Ştefan Puşcaşu, susţine că nu are nici o legătură cu contestarea licitaţiei şi că Prima Medical mai are şi alţi parteneri, nu doar spitalul pe care îl conduce el.
„Nu ştiu de ce trebuie să dau eu explicaţii. Doamna Motan are o problemă cu Bethesda şi pentru tot ce nu merge la Spitalul Judeţean de vină este Bethesda. Ştiam că va fi o licitaţie, am urmărit în presă, dar aici chiar nu am eu nici o treabă. Prima Medical-Bethesda nu s-a înscris la licitaţie, dar Prima are şi alţi parteneri, e treaba lor, nu a mea!”, a afirmat dr. Puşcaşu.
În ceea ce priveşte aparatul RMN de la spitalul său, medicul a spus că acesta este încă în probe şi că va fi dat în folosinţă foarte curând.
( 3 iul 2008, 12:11:56