Cozile uriaşe înregistrate în alte judeţe pentru restituirea taxei de primă înmatriculare sau pentru plata noii taxe de poluare au lipsit, în mod curios, la Suceava. Acest aspect i-a surprins şi pe cei din conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, care se aşteptau ca ghişeele să fie luate ieri cu asalt de oamenii care şi-au cumpărat maşini second-hand şi acum doresc să le înmatriculeze achitând o sumă mai mică. De ieri, a intrat în vigoare noua lege privind normele de calcul a taxei de poluare şi restituire a taxei de primă înmatriculare pentru maşinile second-hand de import.
Pe holurile de la parterul DGFP Suceava a fost aglomeraţie ieri doar în puţine momente, aspect care s-a datorat mai mult unei reacţii mai greoaie a funcţionarilor instituţiei. Imediat după ce biroul destinat persoanelor care aveau probleme cu taxa de înmatriculare a fost separat de biroul unde se eliberau adeverinţe fiscale, totul s-a derulat aproape ca într-o zi de lucru normală.
Şi statisticile spun acelaşi lucru, de vreme ce până la ora 13.00, pe la biroul unde se primeau dosarele pentru restituirea taxei auto şi pentru achitarea taxei de poluare s-au perindat doar 32 de persoane.
Directorul executiv adjunct al DGFP Suceava, Mihai Horodincă, a mărturisit însă că zilele următoare se aşteaptă la o afluenţă sporită de oameni.
„Probabil că nu erau la punct cu actele pe care trebuie să le ataşeze la dosar şi din acest motiv s-a înregistrat un număr redus de solicitări. Un aspect important este acela că fiecare persoană trebuie să se adreseze organului fiscal de domiciliu. De exemplu cei de la Putna trebuie să meargă la Rădăuţi, iar cei de la Frasin la Gura Humorului”, a precizat Mihai Horodincă.
Ce acte sunt necesare
În funcţie de fiecare solicitare în parte, persoanele trebuie să prezinte un anumit tip de acte. Cei care doresc restituirea taxei de primă înmatriculare plătită până la 1 iulie 2008 vor depune la dosar o cerere, care se completează la sediul organului fiscal, copia după chitanţa prin care se face dovada că s-a plătit taxa, certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului, în original şi copie. În cazul în care este vorba de o maşină cumpărată în leasing trebuie ataşată şi o declaraţie pe proprie răspundere. După ce dosarul este depus, funcţionarii de la Finanţe au la dispoziţie 45 de zile pentru a rezolva cererea, iar titularul va fi înştiinţat acasă asupra sumei pe care o are de primit.
În cazul taxei de poluare, sucevenii trebuie să completeze o cerere şi să prezinte cartea de identitate şi documentul de înmatriculare a autovehiculului, în original şi copie.
De asemenea, dosarul trebuie să mai cuprindă rezultatul expertizei efectuate la Registrul Auto Român, de care depinde valoarea sumei de bani care va fi achitată de titulari.
Pentru autoturismele achiziţionate în leasing mai este necesar şi un document care să cuprindă datele din cartea de identitate a acestuia.
Dosarele vor fi prelucrate în maxim 3 zile de la depunere, iar în cazul autovehiculelor cumpărate în leasing perioada maximă de aşteptare este de 5 zile.
Cu actul eliberat de DGFP Suceava, fiecare proprietar se va prezenta la Serviciul de Înmatriculări Auto, unde va derula şi celelalte demersuri pentru obţinerea numerelor de circulaţie.
Peste 4.000 de posesori de maşini second, aşteptaţi la Finanţe
La nivelul întregului judeţ Suceava sunt aşteptaţi la sediile organelor fiscale peste 4.000 de posesori de maşini second-hand. Numărul acestora va fi însă mult mai mare, specialiştii în piaţa auto estimând că vom asista la o creştere semnificativă a maşinilor la mâna a doua aduse din străinătate.
( 2 iul 2008, 11:23:43