Manualele gratuite de care beneficiau până acum elevii până în clasa a zecea inclusiv nu mai sunt o certitudine pentru anul şcolar viitor.
Editurile care tipăreau până acum cărţile elevilor nu mai sunt dispuse să se ocupe de reeditarea manualelor, iar inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „au fost încheiate doar 56% din contractele privind reeditarea manualelor necesare elevilor, din cauză că editurile răspund foarte greu solicitărilor”.
Contractele cu editurile pentru tipărirea manualelor se fac începând cu acest an direct de către Inspectoratul Şcolar, iar termenul limită de încheiere a contractelor a expirat pe 15 iunie.
„Avem obligaţia să tipărim manuale doar cu anumite edituri, agreate de Ministerul Educaţiei, însă eu am transmis editurilor că vom fi nevoiţi să achiziţionăm manualele altor edituri”, a mai spus Petru Carcalete.
Bani puţini de la MEdCT pentru manuale
O altă problemă cu care se confruntă IŞJ Suceava o constituie insuficienţa fondurilor necesare tipăririi manualelor. „Suma alocată de Ministerul Educaţiei pentru retipărirea manualelor este mică, faţă de necesarul pentru anul viitor”, a mai adăugat Carcalete.
Şeful IŞJ Suceava a spus că pentru anul şcolar 2008-2009 trebuie retipărite 248 227 de manuale, iar suma alocată de la Ministerul Educaţiei este de 889.860 de lei.
„Nu toţi elevii vor avea manuale, iar dacă editurile agreate de MEdCT nu răspund solicitărilor, şi mai puţini elevi vor primi cărţi la începutul anului şcolar”, a adăugat inspectorul general Petru Carcalete.