Şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului, instituţie din care face parte şi OJPC Suceava, Valerian Salavăstru, a declarat că „specialiştii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică şi din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa alimentelor nu-şi fac treaba aşa cum ar trebui în ceea ce priveşte controlul unităţilor de alimentaţie publică”.
Valerian Salavăstru a precizat că în urma unui control efectuat de inspectorii OJPC în Rădăuţi, din 30 de unităţi de alimentaţie publică verificate, 26 au fost depistate cu abateri şi au fost sancţionate cu amenzi de peste 59.000 de lei.
Valerian Salavăstru a mai precizat că „Protecţia consumatorului are competenţe limitate în ceea ce priveşte verificarea alimentelor, pe când celelalte instituţii ale statului, ASP şi DSV, au competenţe sporite, însă am văzut că la Rădăuţi atribuţiile lor nu sunt îndeplinite”.
Potrivit lui Salavăstru, cele două instituţii de control sanitar menţionate ar trebui să efectueze controale mai amănunţite în unităţile de alimentaţie publică.
„Problema aceasta va fi prezentată şi prefectului Alexandru Băişanu, pentru că nu mi se pare normală situaţia de la Rădăuţi”.
Comerţ ca în secolul 19
12 echipe de inspectori pentru protecţia consumatorului au efectuat acum două zile un amplu control în 30 de unităţi de alimentaţie publică din Rădăuţi, iar Valerian Salavăstru a declarat că „s-au găsit câteva cazuri incredibile, societăţi în care se face comerţ ca în secolul 19”.
Într-o singură zi de control, inspectorii OJPC au descoperit firme de catering în care alimentele erau depozitate necorespunzător, iar mâncarea era preparată în condiţii improprii, cantine în care alimentele nu prezentau elemente de identificare şi erau depozitate în condiţii necorespunzătoare, fast-food-uri şi mini restaurante cu alimente ieşite din termenul de valabilitate.
„Un operator economic care prepara mâncare în regim de catering îşi desfăşura activitatea într-un subsol, în condiţii total necorespunzătoare”, a mai spus Salavăstru.
Operatorul în cauză îşi desfăşura activitatea într-o încăpere construită între două garaje, fără ca denumirea unităţii să fie afişată la intrare. Aici, inspectorii au descoperit produse lactate şi carne cu termenul de valabilitate expirat, produse cu provenienţă necunoscută, bulion şi varză cu mucegai, făină depozitată direct pe paviment.
Acesta este doar unul dintre zecile de exemple date de Valerian Salavăstru, pentru că într-o singură zi, numai la Rădăuţi, au fost descoperite, retrase de la comercializare şi distruse cantităţi impresionante de alimente, şi au fost identificate unităţi de alimentaţie care funcţionează în condiţii improprii, deşi au autorizaţie de funcţionare.
Reprezentanţii ASP şi DSV apreciază acuzele ca neîntemeiate
Acuzele aduse de Valerian Salavăstru specialiştilor de la Inspecţia Sanitară de Stat şi de la Direcţia Sanitar Veterinară au stârnit nemulţumiri printre reprezentanţii acestor instituţii.
Şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, a declarat că „acuzele aduse sunt părerea doar părerea domnului Salavăstru, pentru că protecţia consumatorului nu are specialişti care să poată să aprecieze riscul alimentelor la sănătatea publică”.
În ceea ce priveşte autorizaţiile pe care aceste unităţi le deţin din partea ASP, doctorul Abiţei a precizat că acestea se dau pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere a agenţilor economici.
Şi şeful Serviciului de Inspecţie şi Control din cadrul DSV, doctorul Vasile Semeniuc, a declarat că „inspectorii OJPC pot face verificări asupra alimentelor doar pe baza etichetelor produselor şi depozitarea lor, dar nu pot să stabilească dacă un aliment este bun sau nu”.
Vasile Semeniuc a spus că „protecţia consumatorului, dacă a sesizat nereguli, ar fi trebuit să ne anunţe, pentru că noi avem personal pregătit, care se poate pronunţa asupra calităţii produselor alimentare”.
( 2 iul 2008, 12:40:53