Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2008 - Anul XIII, nr. 153 (3834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorităţi sanitare de control, acuzate de OJPC că nu-şi fac treaba

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului, instituţie din care face parte şi OJPC Suceava, Valerian Salavăstru, a declarat că „specialiştii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică şi din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa alimentelor nu-şi fac treaba aşa cum ar trebui în ceea ce priveşte controlul unităţilor de alimentaţie publică”.

Valerian Salavăstru a precizat că în urma unui control efectuat de inspectorii OJPC în Rădăuţi, din 30 de unităţi de alimentaţie publică verificate, 26 au fost depistate cu abateri şi au fost sancţionate cu amenzi de peste 59.000 de lei.

Valerian Salavăstru a mai precizat că „Protecţia consumatorului are competenţe limitate în ceea ce priveşte verificarea alimentelor, pe când celelalte instituţii ale statului, ASP şi DSV, au competenţe sporite, însă am văzut că la Rădăuţi atribuţiile lor nu sunt îndeplinite”.

Potrivit lui Salavăstru, cele două instituţii de control sanitar menţionate ar trebui să efectueze controale mai amănunţite în unităţile de alimentaţie publică.

„Problema aceasta va fi prezentată şi prefectului Alexandru Băişanu, pentru că nu mi se pare normală situaţia de la Rădăuţi”.

 

Comerţ ca în secolul 19

12 echipe de inspectori pentru protecţia consumatorului au efectuat acum două zile un amplu control în 30 de unităţi de alimentaţie publică din Rădăuţi, iar Valerian Salavăstru a declarat că „s-au găsit câteva cazuri incredibile, societăţi în care se face comerţ ca în secolul 19”.

Într-o singură zi de control, inspectorii OJPC au descoperit firme de catering în care alimentele erau depozitate necorespunzător, iar mâncarea era preparată în condiţii improprii, cantine în care alimentele nu prezentau elemente de identificare şi erau depozitate în condiţii necorespunzătoare, fast-food-uri şi mini restaurante cu alimente ieşite din termenul de valabilitate.

„Un operator economic care prepara mâncare în regim de catering îşi desfăşura activitatea într-un subsol, în condiţii total necorespunzătoare”, a mai spus Salavăstru.

Operatorul în cauză îşi desfăşura activitatea într-o încăpere construită între două garaje, fără ca denumirea unităţii să fie afişată la intrare. Aici, inspectorii au descoperit produse lactate şi carne cu termenul de valabilitate expirat, produse cu provenienţă necunoscută, bulion şi varză cu mucegai, făină depozitată direct pe paviment.

Acesta este doar unul dintre zecile de exemple date de Valerian Salavăstru, pentru că într-o singură zi, numai la Rădăuţi, au fost descoperite, retrase de la comercializare şi distruse cantităţi impresionante de alimente, şi au fost identificate unităţi de alimentaţie care funcţionează în condiţii improprii, deşi au autorizaţie de funcţionare.      

 

Reprezentanţii ASP şi DSV apreciază acuzele ca neîntemeiate

Acuzele aduse de Valerian Salavăstru specialiştilor de la Inspecţia Sanitară de Stat şi de la Direcţia Sanitar Veterinară au stârnit nemulţumiri printre reprezentanţii acestor instituţii.

Şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, a declarat că „acuzele aduse sunt părerea doar părerea domnului Salavăstru, pentru că protecţia consumatorului nu are specialişti care să poată să aprecieze riscul alimentelor la sănătatea publică”.

În ceea ce priveşte autorizaţiile pe care aceste unităţi le deţin din partea ASP, doctorul Abiţei a precizat că acestea se dau pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere a agenţilor economici.

Şi şeful Serviciului de Inspecţie şi Control din cadrul DSV, doctorul Vasile Semeniuc, a declarat că „inspectorii OJPC pot face verificări asupra alimentelor doar pe baza etichetelor produselor şi depozitarea lor, dar nu pot să stabilească dacă un aliment este bun sau nu”.

Vasile Semeniuc a spus că „protecţia consumatorului, dacă a sesizat nereguli, ar fi trebuit să ne anunţe, pentru că noi avem personal pregătit, care se poate pronunţa asupra calităţii produselor alimentare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţi sanitare de control, acuzate de OJPC că nu-şi fac treaba.
 Vizualizări articol: 795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorităţi sanitare de control, acuzate de OJPC că nu-şi fac treaba0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doi trimis de
( 2 iul 2008, 12:40:53
Intrebare : Cind si-au facut treaba? e clar ca cei mari (supermarketurile si alte magazine cu spate ) vor iesi bine si noi vom lua m.UE. hahahahaha
2.   Parerea mea! trimis de
( 2 iul 2008, 13:49:15
Dl. Salavastru are o problema : competente limitate ! Asa aveti si oamenii : limitati !!

Ce pregatire profesionala au inspectorii d-voastra pentru a verifica salubritatea alimentelor ? Sunt cumva specialisti in bulion si varza mucegaita ? Care sunt celelalte zeci de exemple ?De ce nu anuntati organele cu competente nelimitate sa va ajute sa luati masuri sau nu aveti cu ce sa va impaunati la prefectura ?

Istoria asta are iz de varza mucegaita politic !
3.   Vai mama noastra trimis de
( 2 iul 2008, 21:40:24
"Si seful Serviciului de Inspectie si Control din cadrul DSV, doctorul Vasile Semeniuc, a declarat ca ,,inspectorii OJPC pot face verificari asupra alimentelor doar pe baza etichetelor produselor si depozitarea lor, dar nu pot sa stabileasca daca un aliment este bun sau nu". ...." C�ta iresponsabolitate la acest tip care-si spune doctor si care trebuie sa apere sanatatea oamenilor, pentru asta fiind platit. Ce puteau face cei de la OJPC? Tu, ca mare sef la DSV, de ce n-ai participat cu echipa de control? Ai fi putut constata pe viu ce debandada este �n serviciul pe care-l conduci si unde salariatii din subordine n-au mai trecut �n control pe la unitatile de alimentatie publica din antichitate. Asa-i c�nd sanatatea alimentara este supravegheata de Directia Sanitar Veterinara. Oamenii un apendice la veterinari
4.   Contracte de creditare la banci trimis de
( 4 iul 2008, 20:04:08
cand ve-ti verifica serviciile bancare, contractele de creditare privind comisioanele si dob�nzile(DAE) :c�ti clienti au primit banii �napoi �n urma reclamatiilor.Noi suntem interesati mai mult sa ne ajutati, nu sa ne spuneti c�te amenzi ati dat la agentii economici. Astfel �ntelegem protectia consumatorilor si nu terorizarea administratorilor. Ocupativa mai putin de petreceri si mese festive cu colectivul si mai mult de consumatori.

Un pacalit al bancii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei