Studenţii angajaţi pe bază de convenţie civilă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava pentru că angajaţii nu fac faţă volumului de muncă nu au văzut încă nici un leu, deşi unii dintre ei au două luni de zile de când muncesc la agenţie.
Salariul pentru luna mai, care trebuia achitat, conform contractului, pe 12 iunie, nu a fost încă virat nici unui student, fiind vorba deja de o întârziere de aproape trei săptămâni.
La sfârşitul lunii aprilie a acestui an, când la APIA au început să se adune cererile pentru subvenţii europene ale zecilor de mii de agricultori din judeţ, s-a luat hotărârea de a se apela la studenţi, pentru că volumul de muncă (verificarea şi introducerea în baza de date a dosarelor) era considerat mult prea mare în raport cu numărul de angajaţi.
Aşa cum s-a procedat şi în alte judeţe, s-a apelat la studenţi cu cunoştinţe de utilizare a calculatorului, proveniţi de la facultăţi de profil. În baza unui protocol încheiat cu Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, 33 de studenţi care au dorit să lucreze la agenţie au fost angajaţi pe bază de convenţie civilă, stabilindu-se să fie plătiţi în funcţie de numărul de dosare procesate. Promisiunea era că pot ajunge şi până la un salariu lunar de 1550 de lei, dacă vor îndeplini norma stabilită.
Salariile, între 400 şi 1000 de lei
„Într-adevăr, întârzieri există, totul depinde însă de când vor fi viraţi banii de la agenţia centrală. Am contactat Serviciul Economic din cadrul APIA, am cerut sprijin şi avem asigurări că banii ne vor fi trimişi imediat ce Ministerul Agriculturii îi va vira. Mesajul meu pentru studenţi este că le garantăm banii şi plata, nu şi data. Sperăm ca cel târziu pe 12 iulie aceştia să-şi primească restanţele”, a spus Gheorghe Curelciuc, noul director al APIA Suceava, subliniind că probleme cu întârzierile la plată sunt în toată ţara, nu numai la Suceava. El i-a îndemnat pe studenţi să continue munca la agenţie, procesarea cererilor fiind realizată până acum în proporţie de 70%.
Pentru mai, prima lună în care studenţii au muncit, salariile sunt cuprinse între 400 şi 1000 de lei, în funcţie de câte dosare a procesat fiecare student, toţi fiind destul de departe de norma impusă.
În contractul încheiat între tineri şi agenţie se stipulează că primii nu primesc banii dacă dosarele lucrate de ei conţin erori în proporţie de 30% sau mai mult, condiţii în care unii riscă să nu vadă nici un leu.
( 1 iul 2008, 12:38:09