Intenţia Poliţiei de a monta radare şi camere de supraveghere pe porţiunile de drum periculoase din judeţ a stârnit interesul a două firme din Cluj, specializate în acest domeniu.
După ce la mijlocul lunii iunie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a anunţat semnarea unui protocol cu SC Codec SRL Cluj Napoca, firmă implicată într-un scandal cu licitaţii, zilele trecute o altă firmă din Cluj, SC Benefic, a contactat poliţia, reprezentantul ei exprimându-şi intenţia de a opera în judeţ.
Între cele două firme există concurenţă în mai multe judeţe din ţară, reprezentanţii acestora contestându-se reciproc.
Primăriile riscă să fie amendate dacă nu fac licitaţii
Firma clujeană SC Codec SRL are unele probleme de imagine, fiind implicată în mai multe scandaluri în ţară. Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a aplicat amenzi în valoare de 5000 de lei mai multor primării din Cluj, care au încheiat contracte cu această firmă. Amenzile au fost date deoarece forma de protocol încheiată între cele două părţi nu respectă legile care reglementează achiziţiile publice. Mai exact, primăriile nu au făcut o procedură de atribuire, o competiţie deschisă către toţi doritorii.
Radarele şi camerele de supraveghere, pe DN 2
Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei în Mediul Urban din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, ne-a spus că a purtat o discuţie şi cu reprezentantul firmei Benefic.
„Noi vom amenaja la poliţie un dispecerat unde vor fi adunate toate datele înregistrate de radare în teren. Le-am explicat reprezentanţilor celor două firme că nu putem face două dispecerate, câte unul pentru fiecare. În aceste condiţii există două variante: fie cele două firme se înţeleg să lucreze la acelaşi dispecerat, fie o să alegem să lucrăm doar cu una, cea care reuşeşte să încheie contracte cu mai multe primării din judeţ”, a explicat acesta, subliniind că aceste detalii urmează să fie stabilite în cel mai scurt timp.
Comisarul şef a subliniat că amplasarea de radare şi camere video este absolut necesară, în condiţiile în care numărul accidentelor grave, şi implicit al morţilor de pe şosele, a crescut alarmant.
În primă fază, sistemul de supraveghere şi radarele ar urma să fie montate pe DN 2, care străbate Suceava de la intrarea în judeţ dinspre Iaşi şi până la Siret. Radarele vor fi amplasate în localităţi sau în apropierea acestora, pe porţiuni de drum periculoase, fiind vizate, între altele, localităţile Drăguşeni, Forăşti, Vadu Moldovei, Dărmăneşti sau Pătrăuţi.
Şicane între cele două firme
În cursul zilei de ieri am încercat să luăm legătura cu directorii celor două firme. Directorul SC Benefic, Gheorghe Coldea, ne-a confirmat intenţia sa de a intra pe piaţa din Suceava. Fără a dori să intre în amănunte, el a precizat că firma pe care o patronează ar fi dotată cu radare mobile de ultimul tip, iar pentru viitorul apropiat va putea monta şi detectoare de rovignete.
El a confirmat că există şicane cu firma concurentă, având în ţară contracte care au fost contestate de Codec SRL.
În ceea ce-l priveşte pe reprezentatul Codec, acesta nu a putut fi contactat la telefonul mobil. De la firmă ni s-a comunicat că nici un alt reprezentant al firmei nu ne poate oferi, până la închiderea ediţiei, informaţii despre ofertele SC Codec.
Amenzi acasă, în plic
După un model preluat din alte judeţe, toată aparatura, costurile de montare şi de utilizare, inclusiv întocmirea proceselor verbale de constatare a amenzilor şi trimiterea acestora la şoferi, vor fi suportate de firma care va semna contractele. Şoferii nu vor fi opriţi în trafic, urmând să primească acasă, în plic, amenda şi dovada încălcării vitezei legale.
Firma va încasa un procent din valoarea amenzilor, care ar putea fi cuprins între 49 şi 70%, funcţie de negocierile care vor fi purtate cu fiecare primărie în parte. Restul banilor vor ajunge la bugetele locale ale primăriilor.
( 1 iul 2008, 11:59:41