Timp de două zile, hipodromul Hergheliei Rădăuţi a fost în centrul atenţiei, aici desfăşurându-se un concurs hipic naţional, care a reuşi să adune nu mai puţin de 45 de exemplare din cei mai frumoşi şi mai talentaţi cai de rasă din România, de la pur-sângele arab, mereu pus pe goană, la frumoşii lipiţani, albi ca spuma laptelui, puternicii cai ghidran sau impresionanţii cai de sport românesc, campioni la obstacole.
Nici nu e de mirare că tribunele hipodromului au fost pline în ambele zile, spectacolul oferit de frumuseţea cailor de rasă, dar mai ales de calităţile lor, testate prin cursele de obstacole şi cele de galop, fiind ceva ce nu trebuie ratat.
Ca la orice concurs, au existat şi favoriţi. Unii cai au fost admiraţi şi ovaţionaţi chiar de cum intrau pe pista de concurs, impresionând mulţimea cu statura lor, mişcările elegante şi ferme. Alţii se făceau remarcaţi prin zorzoanele cu care erau înfrumuseţaţi – precum Norocel, ale cărui urechi ascuţite păreau să fie de argint, în vreme ce alţii aveau gambele în tot felul de materiale colorate, care să intre în contrast cu culoarea pieilor lor.
Născut pe şaua calului
Dintre caii şi călăreţii care au devenit vedetele celor nouă curse de obstacole şi galop susţinute în zilele de sâmbătă şi duminică, s-au remarcat în special membrii familiei Leonte, de la Depozitul de Armăsari Dumbrava – Neamţ, care s-au acoperit de glorie, obţinând premii aproape la toate cursele.
Simpatia publicului s-a îndreptat în special către mezinul familiei, Ştefan Leonte, care, la numai 10 ani, a câştigat concurs după concurs, strunind caii cu o măiestrie greu de egalat.
Atunci când îl vezi cât e de mic, că de abia ajunge cu mâna întinsă la botul calului, dar pe de altă parte cât de bine se descurcă pe spatele acestuia, sărind peste obstacole fără pic de teamă şi fără probleme, primul gând e că acel băiat mărunţel, cu inimă de om mare, s-a născut în şaua calului.
Între două curse câştigate aleargă la tatăl său, tot jocheu, să îi ceară bani de o gumă, pe care o savurează cu candoarea specifică copilăriei.
Premii de zeci de mii de lei
Pentru prima dată, concursurile hipice de la Rădăuţi au avut premii cu mult mai consistente decât în alţi ani, Direcţia Silvică Suceava punând “la bătaie” zeci de mii de lei.
O parte din bani au fost câştigaţi chiar de angajaţii Hergheliei Rădăuţi, care nu doar că s-au remarcat prin prezenţa în concurs, ci au obţinut pe merit premii importante, care se vor adăuga palmaresului uneia din cele mai vechi herghelii din ţară.
Printre cei care au acordat premii, la concursurile de ieri, s-a numărat subprefectul Sucevei, Orest Onofrei, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, şeful Hergheliei Rădăuţi, Adrian Tomescu, precum şi cel care s-a ocupat de organizarea concursului, Cristi Tomniuc, şeful Compartimentului de Vânătoare şi Cai de rasă.
Jocheu scos cu Ambulanţa de pe Hipodrom
Unul din cele mai tensionate momente ale concursului de ieri a fost cel al cursei de galop, unde, din cinci participanţi, doar trei au mai ajuns la linia de final.
La nici un minut după ce steagul de start a fost lăsat în jos, iar caii s-au avântat în cursă, răscolind pământul sub copite, una din siluetele de pe cai a dispărut brusc din raza vizuală a spectatorilor, care pe de o parte erau amuzaţi să vadă cum calul îşi continuă cursa, chiar şi fără călăreţ, dar pe de altă parte, îşi făceau griji pentru sănătatea jocheului.
La nici 200 de metri de linia de final, încă un călăreţ a căzut de pe cal, iar la linia de final au ajuns cinci cai, dar numai trei călăreţi. Ironia sorţii – unul dintre caii care a trecut al doilea linia de final era fără călăreţ, astfel că a fost descalificat. În vreme ce perechea cu numărul 1 era declarată câştigătoarea cursei de galop, pe teren şi-a făcut apariţia o ambulanţă, care l-a ridicat pe primul călăreţ căzut de pe cal, căruia i s-au oferit îngrijiri medicale pe loc, nefiind necesară spitalizarea acestuia.
(30 iun 2008, 17:12:36
se vede ca ai fost doar la partea a 3/a . Rusine!