Zece suflete trăiesc într-un apartament amărât din Burdujeni. După ce a divorţat de un soţ alcoolic şi agresiv, Maria Apăvăloaie, mama copiilor, încearcă să facă faţă lipsurilor şi să îşi trimită copiii la şcoală.
Ana Maria Nichitoi a împlinit şase ani şi aşteaptă ca mama ei să o înscrie în clasa I. Din păcate, femeia se află într-o mare dificultate: nu are nici rechizite, nici ghiozdan, nici uniformă pentru copilă. În fiecare an s-a confruntat cu aceleaşi probleme. Cinci dintre copii sunt la deja la şcoală (Andrea - clasa VIII- a, Ion Marian – clasa a VIII-a, Petru – clasa a VI-a , Vasile – clasa a VI-a – Şcoala generală „Miron Costin”, Adrian - clasa a IV-a – Şcoala Specială), doi copii merg la grădiniţă (Andrei – aproape şase ani, Sebastian – patru ani), Beatrice are doar doi ani şi cinci luni şi stă acasă împreună cu mama ei. Cel mai mare băiat al familiei a împlinit 22 de ani.
5.000 de lei, datorii la întreţinere
Ana Maria se vede deja în clasa I, în prima bancă, şi cu multe cărţi şi creioane de colorat în faţă. Mama ei are mari emoţii că nu va avea cu ce să o pornească la şcoală.
„Cei care sunt deja la şcoală au din anii trecuţi ghiozdane şi le-au rămas şi ceva caiete. Cu ăştia mai mici este mult mai greu. Noi trăim doar din alocaţiile copiilor şi alocaţia complementară. Beneficiem de o masă caldă la cantina de ajutor social. Asta nu înseamnă că nu ne este foarte greu, dar îmi iubesc copiii şi ei mă ascultă”, ne-a povestit Maria Apăvăloaie.
Din cauza veniturilor mici, femeia a adunat peste 50 de milioane de lei vechi restanţă la întreţinere. Femeia ne-a povestit că aceste restanţe sunt vechi, de peste doi ani, de când femeia încă trăia şi cu tatăl copiilor în apartament. Pentru că bea foarte mult, făcea mereu scandal, îşi bătea joc de copii şi de familie, femeia a cerut sprijinul poliţiei pentru ca soţul scandalagiu să fie evacuat din casă. După divorţ, bărbatul a plătit o perioadă scurtă pensie alimentară, după care, motivând că are o pensie mică, nu a mai trimis nici un ban copiilor.
Copiii sunt bine crescuţi şi sunt foarte ataşaţi de mamă. Deşi au o bunică în Adâncata, unde ar putea să mai meargă în vacanţă, mama copiilor nu este de acord pentru că, spune ea, „casa este aproape de pădure şi îmi este frică să îi las acolo. Mai bine îi ţin pe lângă mine, săraci cum suntem, dar ne înţelegem bine şi asta ne uneşte, ne face să depăşim orice insultă din partea vecinilor sau a altor persoane care ne condamnă, ne arată cu degetul”, ne-a povestit femeia.
Ajutaţi-i să meargă la şcoală
Pe lângă lipsuri, Maria a mai avut probleme şi cu unul dintre copii – Andrei, care până la vârsta de patru ani nu a vorbit deloc. După ce a început un tratament, la recomandarea unui medic neuropsihiatru, băiatul a început să comunice, dar ia în continuare tratament.
Nici mama celor nouă copii nu a fost ferită de probleme de sănătate. Maria suferă de tromboflebită, boală care i s-a declanşat după ce a născut ultimul copil. Un sprijin moral, dar şi material îi este oferit acestei familii de preotul Modest Boiciuc, de la Biserica „Sf. Andrei” Burdujeni, care săptămânal (chiar de două ori pe săptămână) vine în vizită la aceşti copii şi le aduce alimente. Uneori părintele le aduce copiilor şi hăinuţe.
Şi doctorul Ştefan Puşcaşu, directorul Policlinicii Bethesda, i-a vizitat recent pe aceşti copii şi le-a dus alimente în valoare de 400 de lei. Sunt gesturi umanitare care trebuie luate drept exemplu.
Această mamă îşi doreşte din tot sufletul să îşi dea copiii la şcoală să le asigure un viitor. Din păcate nu poate singură.
Cei care pot să o ajute pe Ana Maria să păşească în clasa I, dar şi pe ceilalţi fraţi ai ei să îşi continue studiile, pot să sune la redacţia „Monitorul de Suceava”, 0230 522993. Dacă ştiţi şi alte cazuri de copii care vor să înveţe, dar nu au posibilităţi materiale, vă rugăm să ni le semnalaţi la telefonul redacţiei sau pe adresa redactie@monitorulsv.ro .
(28 iun 2008, 12:40:07