Specialiştii de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava avertizează că, în această perioadă, cu temperaturi mai ridicate, riscul de a face o toxiinfecţie alimentară creşte. Medicii recomandă atenţie sporită la achiziţionarea alimentelor şi la modul de preparare a acestora, arătând că, în zilele călduroase, orice aliment poate deveni o sursă de infecţie (carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, ouă), ba chiar legumele şi fructele dacă sunt mâncate fără a fi bine spălate în prealabil.
„Aceste alimente se pot contamina dacă sunt incorect preparate, nu sunt suficient spălate sau sunt manevrate de persoane purtătoare de diverşi germeni”, avertizează dr. Ana Şfaiţer, şefa Compartimentului de Epidemiologie din cadrul instituţiei.
Modalităţile de contaminare a alimentelor
Potrivit reprezentanţilor ASP, toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute, care de obicei apar sporadic sau la un grup limitat de persoane care au consumat un aliment contaminat, dar se pot înregistra şi mici izbucniri epidemice, în cazul unor evenimente deosebite (nuntă, parastas, botez etc.).
Intoxicaţia alimentară sau toxiinfecţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziţii. Alimentele pot fi contaminate prin diverse căi, inclusiv pe parcursul procesului de preparare. Şi asta, întrucât, în mod normal, organele şi ţesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (în special la nivelul intestinelor), astfel încât acestea pot contamina persoana care manevrează carnea.
Contaminarea se poate realiza şi în timpul procesului de preparare al alimentelor, şi anume în cazul persoanelor care sunt purtătoare ale unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau în cazul persoanelor bolnave care, de asemenea, pot contamina alimentul.
Un alt mijloc îl reprezintă contaminarea din mediul înconjurător, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă.
„Atrag atenţia angajatorilor să fie foarte atenţi atunci când îşi aleg personalul, să se asigure că cei pe care doresc să-i angajeze au analizele medicale efectuate la zi, că au cunoştinţă de normele de igienă şi că le respectă”, a punctat dr. Ana Şfaiţer.
Pentru a evita apariţia îmbolnăvirilor, medicii de la ASP recomandă o atenţie sporită în momentul efectuării cumpărăturilor şi aşezarea produselor din carne separat de celelalte produse achiziţionate. În cazul produselor perisabile este indicată refrigerarea cât mai precoce a acestora.
Prepararea atentă a alimentelor presupune spălarea mâinilor înaintea manevrării alimentelor şi utilizarea de diferite recipiente pentru păstrarea şi tăierea cărnii crude, cât şi pentru prepararea legumelor şi fructelor care vor fi consumate nepreparate termic.
Cum se pot preveni îmbolnăvirile
De asemenea, este recomandată dezinfecţia ustensilelor folosite pentru tăierea cărnii crude după fiecare utilizare şi păstrarea corectă a alimentelor (în frigider la temperaturi de 4 grade Celsius sau mai mici), precum şi reîncălzirea alimentelor deja preparate la temperaturi mai mari de 74 grade Celsius. Alimentele precum hamburgerii (carnea tocată este deseori contaminată cu E. coli), peştele care se consumă crud (sushi), scoicile şi alte moluşte trebuie mâncate când sunt proaspete.
În cazul în care există dubii privind siguranţa alimentelor care urmează a fi consumate este recomandată aruncarea acestora. Reîncălzirea alimentelor contaminate nu este sigură şi nici nu se recomandă gustarea alimentelor care arată dubios sau au un miros suspect. Totodată, nu este indicată păstrarea alimentelor pentru mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius.