Ca la noi la nimenea. În mijlocul Bazarului sucevean, printre chioşcuri metalice şi tarabe cu mărfuri, o familie din Costâna şi-a ridicat o vilă, pe care intenţionează să o folosească în scop comercial, dar şi ca spaţiu de locuit.
Dacă respectiva construcţie, ridicată la doar câţiva paşi de poarta principală de intrare în Bazar, nu e privită cu ochi buni nici de Primărie, nici de comercianţii din jur, care au fost înghesuiţi într-un spaţiu mai mic şi care spun că acolo vor unii să îşi facă chiar şi pensiune, proprietarii acesteia reclamă în schimb autorităţile locale, care au refuzat să le dea autorizaţia de construcţie atunci când au cerut-o.
Liber la construit orice în Bazar
Povestea bizarei apariţii din Bazar a început în urmă cu aproape 5 ani, când au avut loc nişte îndoielnice tranzacţii cu terenuri prin zona Bazarului, urmate de schimburi de teren mai mult decât dubioase, în care zone principale din bazar, cu un puternic vad comercial, au fost date la schimb, prin decizii de Consiliu Local, contra unor terenuri din lunca Sucevei, pe care apoi a fost amenajată o parcare, utilizată mai mult de comercianţi decât de clienţi, care nu prea ştiu de existenţa ei.
Conform legii, cei care au obţinut prin acele schimburi parcele de teren din zone cheie ale Bazarului sunt acum proprietari de bună credinţă, care pot face ce doresc ei pe terenul lor. Dacă unul din ei vrea să construiască acolo un bloc sau un hotel, nimic nu îl împiedică.
Acelaşi lucru se aplică şi în cazul vilei cu destinaţie comercială care se construieşte în Bazar, care este ridicată cu acte în regulă, dar care au fost obţinute după ani de zile de certuri şi judecată cu Primăria.
7000 de lei pentru 300 de metri pătraţi de Bazar
În 2003, Mara Burda a cumpărat o porţiune de teren, de 300 de metri pătraţi, situată pe malul râului Suceava, în partea din spate a Bazarului, de la SC „Lima Fi Can” SRL, contra unei sume de aproximativ 7000 lei (70 de milioane de lei vechi).
La scurt timp, în Consiliul Local Suceava, cu puţin timp înainte de alegerile din 2004, sunt date o serie de decizii, prin care se aprobă nişte schimburi de teren „în lunca Sucevei”.
Ce nimeni nu a spus atunci şi nici nu apărea în respectivele proiecte de hotărâre, era că pentru terenurile dintr-o zonă care nu avea nici o importanţă comercială, s-au dat la schimb, suprafeţe echivalente în cele mai bune zone ale Bazarului, care a fost segmentat astfel în enclave de proprietăţi private.
Cei care au votat respectivele schimburi de teren, nu doar păguboase pentru municipalitate, ci şi cu urmări cât se poate de neaşteptate, “nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase”. Nimeni nu i-a tras la răspundere pentru deciziile lor dubioase, dar efectele acestora se vor resimţi încă multă vreme.
Cert e că în 2004, Mara Burda obţine un schimb de teren cu Primăria, pentru o suprafaţă de 211 mp din interiorul Bazarului, mai exact, 129 de metri la capătul primului rând de chioşcuri din Bazar şi încă 82 de metri chiar în zona de intrare în Bazar, membrii comisiei de punere în posesie fiind viceprimarul Simion Botezatu, consilierii Ioan Florişteanu, Ioan Birnicu şi Mara Moroşan.
Astfel, printr-un „banal” schimb de terenuri, făcut laolaltă cu alte persoane, printre care şi ginerele de atunci al primarului Marian Ionescu, pe o sumă de nimic au fost obţinute terenuri care acum valorează miliarde de lei vechi.
Execuţie silită pentru primarul Sucevei
În 2005, în calitate de proprietar, Mara Burda a solicitat Primăriei autorizaţie de construcţie, pentru amenajarea unui spaţiu comercial pentru produse industriale, format din parter + mansardă, pe terenul de 82 de metri pătraţi, de la intrarea în Bazar.
Cererea proprietarilor terenului a fost respinsă de mai multe ori de municipalitate, motiv pentru care Mara Burda a acţionat Primăria şi pe primarul Ion Lungu în judecată.
Cum legea garantează proprietatea privată şi schimbul de teren a fost făcut de Primărie, instanţele au dat dreptate reclamantei.
Mai mult, Primăria Suceava, reprezentată prin Ion Lungu, nu doar că a trebuit să achite cheltuielile de judecată, ci este şi obligată la plata unor daune morale, în valoare de 1000 de lei.
Mara Burda e decisă să îl execute silit pe primarul Sucevei, de la care să ia suma decisă de instanţe, ba chiar să şi obţină despăgubiri pentru perioada în care terenul ei a fost închiriat de Administraţia Pieţelor altor 14 comercianţi, care au avut chioşcuri amplasate acolo.
“Nu ne lăsăm, mergem până la capăt, pentru că şi-au bătut joc de noi. Suntem proprietari legali ai acestor terenuri, nu trebuiau să ne blocheze construcţia şi nici să nu ne lase să folosim terenul, pentru că Lungu nu e de acord cu schimburile de terenuri din alte mandate. E un abuz din partea sa şi ne vom lua banii de la el, cu executorul judecătoresc”, spune Mara Burda.
Membrii familiei Burda, care au un chioşc în Bazar, pe terenul de 129 de metri pătraţi obţinut prin schimb, consideră că au fost nedreptăţiţi tot acest timp şi că schimbul făcut de ei este cît se poate de corect.
“Cum noi am făcut schimb de teren, la fel putea oricine. De ce nu au făcut şi alţii la fel? Uite cît teren mai este liber pe malul Sucevei! Ce, Primăria nu s-a folosit de terenul pe care i l-am dat noi? Au făcut parcare acolo, pe acolo au trecut maşinile de gunoi şi acum au pus şi chioşcuri în zonă”, spune Mara Burda, originară din Costâna, comuna Todireşti.
Teoretic, legea e de partea ei, iar construcţia care se ridică la poarta Bazarului, în interior, e făcută conform normelor legale, chiar de toţi care trec pe acolo mai că nu îşi fac cruce, văzând cum cei care fac legea mai dau şi hotărâri care nu se încadrează de nici un fel în legile bunului simţ.
(26 iun 2008, 11:07:15