Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a demarat procedura de dizolvare şi lichidare voluntară a societăţii miniere MINBUCOVINA SA Vatra Dornei, după care firma dorneană va fi scoasă la privatizare.
Potrivit fostului director al societăţii, actualul primar din Vatra Dornei, Ioan Moraru, lichidarea voluntară nu înseamnă încetarea activităţii acestei societăţi. „Potrivit legislaţiei europene, pentru societăţile cu capital de stat, privatizarea se va face prin lichidare voluntară. Acest lucru nu presupune desfiinţarea societăţii sau schimbarea obiectului de activitate al acesteia”, a declarat Ioan Moraru.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, această instituţie a fost informată de către AVAS cu privire la declanşarea procedurii de lichidare voluntară la Minbucovina SA. În informare se arată că în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/ 2006, privind aprobarea unor măsuri financiare pentru operatorii economici de sub autoritatea Ministerului Economiei şi Comerţului pe anul 2005, societatea din Vatra Dornei a fost scutită de plata obligaţiilor datorate şi neachitate la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferente perioadei 1 ianuarie - 31 decembrie 2005.
„Consiliul Concurenţei, cu asistenţa Comisiei Europene, a hotărât că această măsură de sprijin financiar din partea statului constituie ajutor de stat şi necesită notificare. Având în vedere faptul că notificarea acestui ajutor de stat nu a fost acceptată, aceasta a fost retrasă, iar SC Minbucovina SA a fost obligată să returneze sprijinul financiar acordat iniţial. Deoarece valoarea ajutorului de stat şi a accesoriilor aferente nu a fost rambursată la termenele stabilite, Comisia Europeană a formulat o somaţie ultimativă de plată pentru data de 18 decembrie 2007”, se arată în informarea AVAS, instituţie care deţine SC Minbucovina SA.
Minbucovina nu a putut să restituie ajutoarele de stat de care a beneficiat
AVAS mai precizează că demersurile efectuate de Minbucovina SA pentru contractarea unui credit în vederea achitării ajutorului de stat neautorizat nu au avut rezultatul scontat, motiv pentru care firma nu a dispus de resursele financiare necesare rambursării ajutorului de stat.
În aceste condiţii, Colegiul Director al AVAS a decis intrarea societăţii în dizolvare şi lichidare voluntară. Această procedură a fost demarată deja, iar firma lichidatoare stabilită de AVAS are sarcina de a întocmi o strategie de vânzare a SC Minbucovina SA Vatra Dornei.
„În cazul în care strategia va cuprinde şi măsuri de disponibilizare de personal, plata drepturilor salariale se va face conform prevederilor contractului colectiv de muncă înregistrat la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Suceava”, se mai arată în informarea AVAS.
În ceea ce-l priveşte pe fostul director al firmei din Vatra Dornei, Ioan Moraru, acesta a declarat că după finalizarea procedurii de lichidare voluntară, societatea va intra în proces de privatizare, existând deja şase scrisori de intenţie din partea unor firme din România şi din Europa pentru achiziţionare.