A plouat cu note de nouă şi de zece. Prima zi de testare orală la limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat s-a încheiat cu note foarte mari. Jumătate dintre candidaţii care au dat proba pe 23 iunie au trecut de examen cu note de nouă şi de zece.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Suceava, 1105 candidaţi, din totalul de 3664 de concurenţi examinaţi luni, au luat nota maximă la această primă probă.
Numărul candidaţilor care au primit note între 9 şi 9,99 este de asemenea mare, 880 dintre concurenţi obţinând aceste rezultate.
Pe următoarea poziţie, în ordine descrescătoare se clasează absolvenţii de liceu care au obţinut note de la 8 la 8,99. Este vorba despre 701 concurenţi care au încheiat prima probă a bacalaureatului cu acest rezultat. Alţi 562 de candidaţi au fost notaţi de la 7 la 7,99, iar 282 de concurenţi au luat note cuprinse între 6 şi 6,99.
Notele cuprinse între 5 şi 5,99 au fost o raritate în prima zi de testare orală la limba română, iar din cei peste 3000 de concurenţi, 132 au luat note de la 5 la 5,99. Promovabilitatea primei zile de examen a fost de 99%. Doi dintre candidaţi au picat testarea şi nu mai pot continua examenul de bacalaureat, având în vedere faptul că probele orale sunt eliminatorii.
20 de concurenţi au absentat de la examen.
Alţi 3000 de candidaţi au susţinut ieri proba orală la limba română
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „în prima zi de examen nu au fost semnalate incidente deosebite, nici un candidat nu a fost eliminat din sală pentru tentativă de fraudă sau fraudă şi totul a decurs conform metodologiei”.
Doi dintre preşedinţii comisiilor de bacalaureat nu s-au prezentat la centrele la care au fost repartizaţi de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Este vorba despre doi profesori universitari din Iaşi care nu au putut ajunge la Suceava, la centrele de testare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din motive de sănătate.
„Comisia judeţeană de bacalaureat a dispus ca atribuţiile preşedinţilor de comisie să fie preluate de vicepreşedinţi. Am informat Ministerul Educaţiei despre această situaţie, şi de acolo se va hotărî dacă vor fi desemnaţi alţi preşedinţi, sau dacă atribuţiile lor vor fi preluate pe tot parcursul examenului de către vicepreşedinţii de comisii”, a precizat inspectorul general Petru Carcalete.
Testarea orală a candidaţilor la limba şi literatura română a continuat şi ieri. La testare au fost programaţi să participe aproximativ 3000 de concurenţi.
Astăzi candidaţii de la bacalaureat au o zi liberă, urmând ca mâine şi poimâine aceştia să dea cea de-a doua probă eliminatorie orală, la o limbă modernă.
(25 iun 2008, 11:37:46