În ajunul Sânzienelor, în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou Suceava sute de credincioşi s-au adunat pentru slujba de priveghere, oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.
Înainte de acest moment, un grup de elevi (clasele I – VI) de la Şcoala Vatra Moldoviţei, coordonaţi de învăţătoarea Ilaria Puşcă, au susţinut un spectacol închinat domnitorului Ştefan cel Mare, au spus rugăciuni şi au cântat cântece patriotice.
Îmbrăcaţi în costume populare bucovinene, purtând pe cap cununi împletite din flori de sânziene, au interpretat în dulcele grai bucovinean, fiind aplaudaţi de sutele de pelerini. Copiii au primit binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a subliniat cât de importantă este educaţia primită de copii de la învăţătoare, cât de bine este să ne educăm copiii în spiritul credinţei ortodoxe, după care i-a invitat pe copii la o agapă creştină.
Credinţă şi evlavie
În curtea mănăstirii se aflau oameni de toate vârstele. Unii stăteau la rând pentru a atinge moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, raclă care a fost aşezată încă de ieri dimineaţă sub baldachinul din curtea mănăstirii, alţii, veniţi de departe, căutau un loc umbros unde să-şi odihnească trupul. Printre ei se aflau şi oameni neputincioşi, în scaune cu rotile, care cu greu reuşeau să se deplaseze, dar care ascultau în linişte cuvântul lui Dumnezeu.
A sunat toaca, apoi au bătut clopotele în clopotniţa mănăstirii. Oamenii s-au apropiat de scena care devenise un mic altar pe care s-a săvârşit slujba de priveghere de către ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi.
Alături de slujitorii bisericii, un aport important la slujba de aseară l-au avut şi coriştii de la strană, elevi ai Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei”.
Credinţă, evlavie şi multă răbdare. Acestea au fost atributele care i-au însoţit pe credincioşii care au venit, ieri, în ajunul Sânzienelor, pentru a atinge moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Comparativ cu anii trecuţi, în acest an s-a observat mai multă linişte, ordine, dar şi pelerini mai puţini.
„Să păstrăm spiritul credinţei”
Moaştele Sfântului au fost scoase din mănăstire ieri dimineaţă, în jurul orei 5:30, prilej cu care s-a citit şi Acatistul Sfântului. Odată aşezată sub baldachin, racla, alături de care se afla şi icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în flori naturale, a fost atinsă de zeci de credincioşi care s-au aşezat ordonat la rând (prinşi între gardurile montate de Jandarmerie) pentru a da câte un pomelnic şi pentru a înălţa rugăciuni fierbinţi Sfântului. Preoţii aflaţi lângă raclă, îi miruiau pe credincioşi şi le ofereau iconiţe sfinţite.
Am întâlnit oameni care se rugau cu lacrimi Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava pentru a le alina boala copiilor, a soţiilor care se află în mare suferinţă şi nu au putut ajunge la Sfânt. Maria Ciucu, din Paşcani, ne-a spus că vine de mai mulţi ani la Sfânt, pentru izbăvire de necazuri.
O altă pelerină, din Borşa, ne-a spus că este bine ca toţi cei veniţi de Sânziene la Suceava să ştie pentru ce vin. „Să păstrăm spiritul credinţei, fără fală, gălăgie, să ne rugăm în linişte, să postim şi să fim milostivi. Aşa vor ajunge şi rugăciunile noastre la Sfânt”, ne-a spus femeia.
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prezent azi la Suceava
După săvârşirea Sfintei Liturghii, ce va începe astăzi la ora 9:00, şi va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe braţe de câţiva preoţi şi călugări prin municipiul Suceava, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene. În acest timp, soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla se vor opriri la bisericile aflate pe traseu. La întoarcere, racla va fi aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până spre seară.
(24 iun 2008, 11:26:34
sa ne spuna cine ia chirie acolo si dupa aia sa vedem cum cumparam de la dumnezeu si iertarea pacatelor si vad ca pimenul mai mult stie sa numere banii decat sa se roage