Studenţii care au urmat cursurile uneia dintre facultăţile autorizate provizoriu din cadrul universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava plătesc mai mult pentru a obţine diploma finală decât colegii lor, de la facultăţile acreditate.
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava nu are voie să organizeze examen de licenţă pentru studenţii care urmează cursurile facultăţilor autorizate, iar aceştia trebuie să-şi dea examenul de absolvire în alte centre universitare din ţară.
Chiar dacă examenul de licenţă propriu-zis se ţine la Suceava, comisia de examinare este formată din profesori universitari din alte centre. Pentru că susţin examenul final în cadrul altei universităţi, studenţii trebuie să achite o taxă de licenţă care poate ajunge şi până la 1500 de lei.
„Fiecare universitate îşi pune o taxă de licenţă, nu Universitatea Suceava o stabileşte, pe care trebuie să o plătească orice student care nu a făcut facultatea acolo, dar vrea să-şi susţină examenul final la acea universitate”, a declarat Ştefan Purici, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Acesta a mai precizat că studenţii ştiu de taxa aceasta, pentru că de când au optat pentru facultăţile autorizate au ştiut că trebuie să dea examenul final la altă universitate.
Taxa pentru un an de studiu la Universitatea „Ştefan cel Mare” este cuprinsă între 1600 şi 2000 de lei, în funcţie de facultatea şi de profilul pentru care optează studentul.
Examene în alte centre
În anii anteriori, pentru anumite specializări din cadrul facultăţilor sucevene, care erau autorizate provizoriu, examenul de licenţă se organiza cu profesori de la Universitatea din Bucureşti.
Deşi plăteau o taxă de licenţă, comisia de examen venea la Suceava, iar studenţii nu mai erau nevoiţi să mai suporte şi costurile de deplasare şi de cazare în Bucureşti. Anul acesta, Universitatea din Bucureşti, printr-o hotărâre a Senatului universităţii, a interzis cadrelor didactice să se deplaseze la alte universităţi şi să organizeze examen de licenţă. În această situaţie sunt în acest an studenţii de la specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.
Decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, în cadrul căreia funcţionează şi specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a mai precizat că „studenţii fie trebuie să meargă la Bucureşti să dea licenţa, fie s-a luat în calcul varianta de a aduce o comisie din Cluj, dar taxa de licenţă stabilită de universitatea din Cluj este de 1500 de lei” .
23 de specializări autorizate provizoriu
La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava sunt înscrişi aproximativ 13.000 de studenţi, la una dintre cele 48 de programe de studii la nivel de licenţă.
Din cele 48 de specializări existente, 25 sunt acreditate, iar 23 de specializări sunt autorizate provizoriu. Practic, pentru aproape jumătate dintre specializările existente, Universitatea Suceava nu are dreptul de a organiza examenul propriu de licenţă, iar studenţii trebuie să meargă în alte centre universitare, sau să aducă comisii din alte centre, şi să plătească taxe de susţinere a licenţei.
(21 iun 2008, 11:16:41