Firma clujeană SC Codec SRL, cu care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a semnat un protocol de colaborare privind amplasarea de camere de supraveghere video şi de radare pe mai multe porţiuni de drum periculoase din judeţ, are unele probleme de imagine, fiind implicată într-un scandal legat de faptul că a pus mâna pe contracte mari fără a fi organizată vreo licitaţie.
Conform unui articol publicat pe 18 iunie în paginile ziarului Adevărul, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a aplicat amenzi de câte 5000 de lei mai multor primării din Cluj, care au încheiat contracte cu această firmă.
Amenzile au fost date deoarece forma de protocol încheiată între cele două părţi nu coincide cu reglementarea achiziţiilor publice. Concret, a explicat cotidianului Adevărul Codrin Vulcu, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, primăriile nu au făcut o procedură de atribuire, o competiţie deschisă către toţi doritorii. Reprezentanţii respectivelor primării au contestat aceste amenzi, apelul lor fiind în momentul de faţă pe rol.
Şanse mari ca la Suceava să se întâmple acelaşi lucru
În urma unor sesizări venite de la mai mulţi dintre cititorii noştri, care cunoşteau antecedentele acestei firme, am luat legătura cu reprezentanţii poliţiei, pentru a lămuri cum de s-a ajuns la semnarea acestui protocol.
Comisarul şef Viorel Onea, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care răspunde direct de evenimentele de pe linie rutieră, ne-a explicat de ce nu a fost necesară o licitaţie pentru alegerea firmei cu care să se colaboreze: „în acest proiect noi nu venim cu fonduri, nu implicăm vreun leu de la bugetul de stat, aşa că nu a fost nevoie de o licitaţie. Protocolul a fost semnat cu această firmă pentru că reprezentanţii ei au venit cu o ofertă”.
Comisarul şef a explicat că toată aparatura, costurile de montare şi de utilizare, inclusiv întocmirea proceselor verbale de constatare a amenzilor şi trimiterea acestora la şoferi vor fi suportate de firma din Cluj, poliţia urmând să amenajeze doar un dispecerat, unde vor fi monitorizate datele preluate din punctele în care sunt montate radare şi camere de supraveghere.
„Contractele directe, care vor viza procentul ce revine firmei din amenzile încasate, vor fi încheiate între primăriile din localităţile în care se vor amplasa aceste radare şi firmă”, a subliniat Onea.
În aceste condiţii, şansele ca scenariul de la Cluj să se repete şi la Suceava sunt mari, asta dacă nu vor mai fi contactate şi alte firme de profil, care ar putea eventual să vină şi cu o oferă mai bună, adică să ceară un procent mai mic din amenzi.
Adjunctul şefului IPJ Suceava a precizat că dacă alte firme vor veni cu oferte de acest gen, nu se pune problema să nu se discute şi despre oferta acestora.
Radare şi camere de supraveghere, amenzi acasă în plic
La mijlocul acestei săptămâni, într-o conferinţă de presă, IPJ Suceava a anunţat că în aproximativ două luni de zile în mai multe localităţi străbătute de drumuri naţionale vor fi montate radare şi camere de supraveghere video, şoferii care vor fi surprinşi cu viteze peste limitele legale urmând să primească acasă, în plic, amenzile.
Principalul drum vizat pentru acest sistem, cel puţin în prima fază, va fi DN 2, care străbate judeţul de la Drăguşeni şi până la Siret, însă dacă rezultatele vor fi bune sistemul va fi extins şi la alte drumuri naţionale care străbat judeţul.
„Firma din Cluj va asigura toate costurile de montare şi folosire. Noi am parafat deja un protocol, de acum urmează ca primăriile din localităţile în care considerăm necesară amplasarea acestor radare fixe să poarte discuţii cu firma, asta pentru a stabili procentul din amenzi care va ajunge la firmă şi alte detalii. Nu credem că vreo autoritate locală poate să refuze o asemenea ofertă, aceste radare urmând să le aducă bani în plus la buget şi, cel mai important, o siguranţă sporită pentru cetăţeni”, declara, în cadrul conferinţei, comisarul şef Viorel Onea, adjunctul şefului IPJ Suceava.
Ca principiu, sistemul este bun
Amplasarea de radare şi camere video este considerată absolut necesară, în condiţiile în care numărul accidentelor grave, şi implicit al morţilor de pe şosele, a crescut alarmant.
Anul trecut în judeţ s-au produs cu 25% mai multe accidente grave decât în 2006, iar în 2008, în primul trimestru, s-au produs 70 de accidente rutiere grave, faţă de doar 42 în primele trei luni din 2007.
Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava a arătat că acest sistem de supraveghere şi monitorizare a şoferilor a dat roade atât în ţară, cât şi în străinătate, numărul accidentelor scăzând consistent după adoptarea sa.
Referitor la procentul din amenzi ce ar urma să fie încasat de firmă, acesta ar fi de cel puţin jumătate din valoare, restul urmând să ajungă la autoritatea rutieră cu care s-a semnat contractul.
(21 iun 2008, 11:29:33
Eu stiu sigur ca zmeii si astia cu numere de Italia/Spania/Grecia pe care ii doare in****de amenda ca nu aveti cui sa o trimiteti, o sa goneasca mai departe si o sa isi lipeasca masinile de toti copacii.
Cine pune c.u.r.u.l. la bataie daca nu scad accidentele dupa instalarea radarelor?