Zeci de şoferi nervoşi, siliţi să aştepte într-o coloană imensă, au claxonat minute în şir. Au coborât, au strigat, au gesticulat, au înjurat tot ce mişcă, de la guvernanţi şi prefectul sucevean până la primarul Câmpulungului, pentru că nu ştiau cine este responsabil. Au fumat ţigară după ţigară şi au transpirat de ciudă. Femei cu copii plângând în braţe au coborât din autobuze şi au pornit pe jos kilometri întregi până în oraş, târând bagaje grele în mâini sau în spate. Nimănui nu i-a păsat. DN 17 a rămas total blocat mai bine de 15 minute, într-o porţiune care nu oferă posibilitate de ocolire, pentru că lucrătorii de la SCCF Grup Colas s-au apucat în felul lor de săpat.
Situaţia s-a produs ieri la ora 11, la intrarea în Câmpulung Moldovenesc dinspre Gura Humorului. Angajaţii SCCF Grup Colas, care efectuează lucrări de modernizare a DN 17 şi are în administrare porţiunea de drum în cauză, s-au comportat ca nişte stăpâni cu obraz gros ai şoselei. Un pâlc de muncitori care efectuau săpături pe unul dintre sensurile de mers au ales o soluţie bizară pentru evacuarea cât mai puţin obositoare a materialului escavat. Au blocat cu o autobasculantă şi celălalt sens şi au săpat netulburaţi, încărcând-o direct, pentru ca totul să poată fi făcut doar cu maşina şi nici un muşchi uman să nu fie mişcat.
Coloane de maşini de peste un kilometru
Coloana de maşini formată în ambele sensuri măsura mai bine de un kilometru lungime. Nimeni nu le-a spus şoferilor cât va dura blocajul şi, desigur, nu şi-a cerut nimeni scuze.
Cel puţin trei mijloace de transport în comun care efectuau curse lungi şi erau pline cu pasageri au rămas blocate în trafic. Unii dintre călători, exasperaţi, au renunţat la călătorie şi au pornit pe jos spre centrul municipiului, cu speranţa că vor găsi alte maşini să îi ducă la destinaţie.
„Nu e prima dată când se întâmplă porcăria asta în oraşul vostru. Am mai prins destul de recent un blocaj la celălalt capăt, când veneam de la Bistriţa la ocazie. Acolo am stat mai mult de o oră, tot pentru că ăştia săpau. Îi durea la bască de noi. Omul cu care veneam avea în maşină nevasta gravidă şi murea aia de sete. Dar ei săpau şi nu venea nimeni să ne ajute. Eu pricep că se lucrează, dar ar trebui să anunţe că nu se circulă în ziua cutare de la ora x la ora y şi gata. Avem treabă fiecare, pierdem timp şi bani. Ei lucrează pe banii noştri, în fond şi măcar atâta respect ar trebui să ne arate, să anunţe dacă au de blocat. Parcă fac în ciudă că trebuie să lucreze. Nicăieri în lume nu am mai văzut aşa ceva şi am lucrat şi eu în Germania la reparaţii de drumuri. Nu se poate compara seriozitatea de acolo cu ce se face aici. Ăştia parcă ar fi plozi care se joacă la nisip cu linguriţele, ca să nu spun cu altceva. Nu ştiu cât vom aştepta şi aici”, ne-a spus supărat Mircea Popescu, unul dintre călătorii blocaţi.
Poliţiştii, neputincioşi
Poliţiştii câmpulungeni sosiţi la faţa locului după deblocarea traficului au primit şi ei o explicaţie de doi lei. Muncitorii au susţinut că utilajul cu care sapă e un pic defect şi nu poate executa lucrarea decât astfel.
Poliţia Rutieră câmpulungeană doar le-a cerut deocamdată să evite astfel de situaţii. Chiar poliţiştii au admis ulterior că nu au fost anunţaţi despre necesitatea blocării drumului, nu este prima oară când se întâmplă şi că mai mult decât probabil, cât vor dura lucrările la drum, se va mai repeta.
Oamenii legii spun că nici nu prea au ce să le facă, întrucât nici legislaţia nu ar fi prea explicită în cazul în care drumul e blocat de propriul administrator şi utilitatea publică e mereu o scuză perfectă de invocat. În consecinţă, nu se poate face nimic. Pentru omul de rând se lasă cu dosar penal dacă blochează voluntar o şosea. Pentru cei ce lucrează pentru un arhonte al lucrărilor pe bani publici, legea nu prevede aşa ceva.
(21 iun 2008, 11:15:16