Ridicarea limitelor legale de viteză în localităţi, realizată deja pe anumite porţiuni ale DN 2, urmează să fie extinsă pe mai multe porţiuni de şosele, asta dacă se vor îmbunătăţi câteva aspecte legate de siguranţa în trafic. Anunţul a fost făcut de Andrei Huţanu, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Suceava, care a ţinut să facă un apel către primarii din comunele tranzitate de drumuri naţionale, cu privire la măsurile pe care aceştia trebuia să le ia pentru ca vitezele de rulare să poată fi modificate.
Autorităţile locale sunt îndemnate să realizeze spaţii pentru deplasarea pietonilor la marginea drumurilor şi să introducă pe toate sectoarele de drum iluminat public. Odată cu crearea acestor facilităţi, riscul de producere a accidentelor ar fi mult diminuat, iar viteza admisă va putea fi ridicată de la 50 de kilometri la oră, la 60 sau 70 Km/h.
„Amenajările pentru pietoni sunt absolut necesare, asta în primul rând ideea de a-i proteja pe localnici, adesea implicaţi în accidente rutiere grave. În al doilea rând, prin amenajarea lor, putem să mărim şi noi limitele de viteză”, a explicat şeful Secţiei Drumuri Naţionale Suceava.
La mijlocul anului trecut, urmare a unor studii făcute de specialiştii de la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava şi cei de la „Drumuri Naţionale”, mai multe porţiuni de drum ale DN 2 din interiorul localităţilor, de la intrarea în Suceava dinspre Iaşi şi până la Siret, au intrat într-un regim de viteză superior. Cu 60 ori 70 de kilometri la oră se poate rula legal pe raza localităţilor Drăguşeni, Oniceni, Roşiori, Vadu Moldovei, Spătăreşti, Cumpărătura, Dănila, Grăniceşti şi Bălcăuţi, excepţie făcând anumite porţiuni mai periculoase, din zonele intens circulate.
Probleme cu hoţii de indicatoare rutiere
În ultima perioadă, lucrătorii de la Secţia Drumuri Naţionale Suceava întâmpină probleme mari cu hoţii de elemente de siguranţă rutieră. Fie că este vorba de indicatoare rutiere ori parapeţi, hoţii pot crea adevărate tragedii. Andrei Huţanu a adus în discuţie, ca exemplu, furtul recent al unui parapet de pe DN 2, amenajat între Cumpărătura şi Buneşti.
„Facem un apel către şoferi, să sune imediat la 112 atunci când văd pe cineva care smulge un element de siguranţă rutieră, ori dacă semnalează lipsa unuia”, a subliniat Andrei Huţanu.
(20 iun 2008, 11:28:33
Cand s-a facut E85-ul nu s-a luat in calcul o eventuala deviere prin afara localitatilor (e drept ca nu prea e pe unde), dar nici asa nu se mai poate. Iar accidente, se intampla garla, indiferent de masuri, pentru ca 50% din soferi nu ar trebui sa aiba permis.