Sucevenii care, din diverse motive, nu au intrat în posesia taloanelor medicale în baza cărora îşi pot testa gratuit starea de sănătate pot afla online dacă acestea au fost returnate sau nu la Casa de Asigurări de Sănătate.
Toate persoanele interesate, care dispun de un computer conectat la internet, pot verifica existenţa respectivelor documente, printr-o simplă accesare a site-ului instituţiei.
Anunţul a fost făcut, ieri, de purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, care a arătat că site-ul www.cassv.ro oferă posibilitatea, celor care nu au primit la domiciliu taloanele medicale, să introducă CNP-ul (codul numeric personal) şi să afle astfel dacă talonul este sau nu la sediul instituţiei, de unde, în caz afirmativ, îl pot ridica prezentând o copie a buletinului de identitate (sau certificat de naştere, pentru copii).
50.732 taloane, returnate până acum la CAS
Responsabilul de relaţiile cu presa a reamintit că taloanele din cadrul Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei sunt distribuite de la Bucureşti prin Compania Naţională Poşta Română direct către populaţie, însă cele care nu au fost înmânate beneficiarilor (pentru persoanele care nu au fost găsite la domiciliu sau care nu le-au ridicat de la oficiile poştale) sunt returnate la Oficiul Poştal Central Bucureşti.
Până în prezent, OPC Bucureşti a transmis Casei de Asigurări de Sănătate Suceava un număr de 50.732 taloane care, la nivelul acestei instituţii, sunt scanate şi înregistrate pe baza codurilor numerice personale şi înaintate ulterior persoanelor care le solicită.
Deocamdată, din taloanele existente la sediul CAS, doar 2.153 au fost înaintate sucevenilor care le-au solicitat.
“Pentru buna desfăşurare a Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, rugăm persoanele care nu au primit talonul securizat în luna în care s-au născut să depună la sediul CAS Suceava o sesizare în acest sens, însoţită de o copie după CI/BI. La nivelul instituţiei noastre se va verifica existenţa acestor taloane, care le vor fi înaintate persoanelor în cauză în vederea programării la medicul de familie.
În mai, 29.014 suceveni au fost evaluaţi de medicii de familie, dintre care 23.864 persoane asigurate şi 5.150 persoane neasigurate.
Risc de îmbolnăvire
Din totalul persoanelor examinate în perioada menţionată, un număr de 9.872 au fost depistate cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, reprezentând un procent de 34,02 % din populaţia evaluată.
Cei în cauză au fost identificaţi cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli, după cum urmează: pentru diabet zaharat – 8.780 cazuri; boli cardiovasculare – 1.311 cazuri; cancer uterin – 427 cazuri; cancer de sân – 177 cazuri; cancer colorectal – 111 cazuri; cancer de col uterin – 85 cazuri; boală renală cronică – 60 cazuri; osteoporoză – 6 cazuri.
În total, au fost efectuate 168.758 investigaţii paraclinice. Cheltuielile aferente medicinii de familie pentru serviciile raportate în această perioadă au fost de 449.717 lei, iar pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice de 1.025.930,50 lei.