Vacanţa a dus pe traseele montane din judeţul Suceava un număr mare de copii şi adolescenţi amatori de drumeţii montane. Pentru ca zilele de vacanţă să nu se transforme în aventuri neplăcute pe munte, salvamontiştii suceveni recomandă ca grupurile de copii să fie echipate cu lanterne şi cel puţin un telefon mobil funcţional, să nu se disperseze membrii grupurilor, să fie însoţite de persoane adulte care cunosc bine traseul şi să se informeze telefonic, în prealabil, despre starea traseului ales şi a vremii, la numărul 0745313052.
Şeful Serviciului Public Salvamont Suceava, Voicu Raia, ne-a mai precizat că în munţi vremea este umedă şi schimbătoare în prezent, iar traseele de creastă trebuie evitate, pentru că există porţiuni unde se manifestă ceaţa sau descărcările electrice, fenomene ce produc dezorientarea drumeţilor neexperimentaţi, existând astfel pericolul ca aceştia să intre în panică şi să se rătăcească.
Referitor la starea celorlalte trasee, Raia a adăugat că în general acestea sunt deschise pentru publicul larg. Există unele probleme legate de lipsa parţială a marcajelor, care au fost deteriorate de doborâturi şi nu au putut fi refăcute din cauza vremii.
Trasee care pun probleme
Astfel de probleme pot să apară pe traseul Valea Putnei – Vf. Chilia (marcaj bulina albastră), Valea Putnei – Cabana Giumalău (marcaj bandă galbenă), Slătioara – Şaua Ciobanului (marcaj cruce albastră). Accesul auto este posibil prin Pojorîta şi Chiril pentru masivul Rarău şi pe primii 6 km pe traseul Rusca – Giumalău. Traseul Izvorul Alb – Rarău este accesibil auto până la Schitul Sihăstria.
„Pentru drumeţii fără probleme, turiştii, indiferent de vârstă, trebuie să evite consumul de alcool pe munte, să aibă asupra lor şi echipament mai gros şi pelerine de ploaie şi să ne contacteze indiferent de problema pe care o pot avea pe traseu. Echipamentul complet este necesar şi celor ce doresc să abordeze traseele de escaladă din Rarău, care sunt deschise. E bine să se ştie că nu vom permite nici unui amator de escaladă neechipat corespunzător să urce pe aceste trasee, chiar dacă e vorba de persoane cu experienţă”, ne-a mai spus Voicu Raia.