Conflictele tot mai dese şi mai violente dintre părinţi şi copii, copii şi profesori, profesori şi părinţi, multe dintre aceste cazuri prezentate şi în „Monitorul de Suceava”, i-au pus pe gânduri pe psihologii suceveni. În scopul prevenirii unor situaţii conflictuale grave în relaţiile părinţilor cu propriii copii, care duc în unele cazuri la tragedii, sau apariţiei comportamentelor deviante, psihologii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava oferă, prin serviciile de specialitate, consiliere psihologică atât copiilor aflaţi în diferite situaţii conflictuale cu părinţii, cât şi părinţilor care au nevoie de ajutor specializat.
Bateţi la uşa psihologului
Psihologii pot fi găsiţi fie la sediul DGASPC Suceava (b-dul George Enescu, nr. 16), fie apelând următoarele numerele de telefon: 0330/401067 sau 0330/401188.
Şeful Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Gheorghe Straton, face un apel către părinţi, printr-un comunicat de presă, să fie alături de copii, să comunice în permanenţă cu ei. „Acordaţi-le sprijin şi încredere, implicaţi-i, fără presiune, în diferite activităţi cotidiene ale familiei”.
În urma unei întâlniri pe care au avut-o psihologii Direcţiei de Asistenţă Socială, cu psihologi din alte instituţii sucevene (Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul de Poliţie, etc.) aceştia au propus câteva recomandări părinţilor, cu scop de prevenire, în relaţia cu propriii copii.
Contactul permanent cu copilul
Psihologii le propun părinţilor să nu le mai impună propriilor copii să fie „precum este vecinul sau colegul de clasă. Copilul dumneavoastră are o personalitate unică, evoluează şi merge spre autonomie, spre viaţa adultă. Încurajaţi acest proces şi nu încercaţi să vă opuneţi cursului normal al dezvoltării. Copilul este ca o apă învolburată care îşi caută albia. Dacă nu mai există sau este prea strâmtă, apa îşi va construi propria albie făcând multe distrugeri, iar în cazul copilului acesta ar putea fi comportamentul deviant”.
Părinţii trebuie să păstreze permanent contactul cu copilul, spun specialişti de la Protecţia Copilului, vizual sau prin telefon sau alte mijloace, dar fără a-i da senzaţia acestuia că este spionat, ci, dimpotrivă, de a fi la dispoziţia acestuia pentru nevoile inerente pe care le are în fiecare zi.
Psihologii sunt de părere că părinţii trebuie să încerce să îşi cunoască foarte bine copiii, temperamentul acestora, aspiraţii, ideile, prin discuţii relaxate sau prin apelul discret la specialişti. De asemenea, este importantă „identificarea din timp a unor indici de tendinţe deviante: interiorizarea, izolarea, refuzul comunicării, tulburări alimentare grave, agresivitate, sensibilitate exacerbată, inactivitate prelungită, eşecuri şcolare, ostilitate, indiferenţă – oferirea de soluţii, satisfacţii alternative, excursii, cadouri, aprecieri pentru a-i deturna de la tendinţa identificată ca deviantă, evitarea măsurilor măsuri radicale, cu tact, eleganţă, înţelegere şi fără 'morală', este de părere unul dintre psihologii Direcţiei.
„Părinţii, responsabili pentru ceea ce au ajuns copiii”
În cazul în care copilul are conduite deviante sau face parte din grupuri percepute ca deviante, părinţii nu pot rămâne indiferenţi, dar nici nu este recomandat să facă din copil un caz, ne-a spus Nicoleta Lenţa, purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava. Psihologii spun că părinţii sunt primii responsabili pentru ceea ce au ajuns copiii.
„Aceştia nu au venit pe lume din proprie voinţă şi nu s-au educat singuri, să nu se grăbească să învinovăţească copiii.
Dacă ceva trebuie imediat schimbat este atitudinea şi comportamentul părinţilor, pentru că, este clar, modelul educaţional pe care l-au aplicat a eşuat. Dacă copilul este îndrăgostit, părinţii ar trebui să se lase pradă amintirilor şi să retrăiască propriile sentimente din adolescenţă, vor înţelege mult mai mult copiii şi vor evita multe momente conflictuale”, mai reiese din comunicatul trimis spre publicare de psihologii Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava.
(17 iun 2008, 12:57:16