Elevii suceveni care zilele acestea îşi depun fişele de înscriere pentru admiterea computerizată la liceu de pe 27 iunie trebuie să fie foarte atenţi la modul în care îşi aleg opţiunile, în funcţie de mediile pe care le au.
La admiterea în învăţământul liceal de anul trecut, la unele licee din judeţul Suceava, ultima medie cu care s-a intrat a fost mult peste media nouă, iar elevi buni, cu medii destul de mari, nu au intrat la liceu din cauză că au completat greşit fişele în ceea ce priveşte ordinea preferinţelor.
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete le-a transmis, în urmă cu puţin timp, elevilor şi părinţilor care vor completa fişele de admitere la liceu, să fie foarte atenţi la această operaţiune.
„În anii anteriori, foarte mulţi elevi au completat greşit fişele şi de cele mai multe ori se greşea la ordinea preferinţelor, care trebuie să fie pe orizontală şi nu pe verticală”, a spus inspectorul general Petru Carcalete.
Şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului au transmis elevilor şi părinţilor, printr-un comunicat, „să facă opţiuni realiste, alegând licee sau şcoli de arte şi meserii la care media de admitere de anul trecut a fost cu cel mult un punct mai mare decât media de admitere a candidatului”.
Anul trecut, în judeţul Suceava, în cele 35 de instituţii de învăţământ cu clase liceale, ultimele medii de admitere, pentru anumite profiluri şi specializări, au fost cuprinse între 9,76 şi 6,43. Practic, acestea sunt mediile cele mai mari cu care s-a intrat, însă pe ultima poziţie din lista de admitere la anumite profiluri.
La „Petru Rareş”, ultimul elev admis a avut media 9
Aşa cum se întâmplă deja de mai mulţi ani, prima şcoală din clasamentul liceelor cu cele mai mari medii de admitere este Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. La profilul matematică-informatică, bilingv, ultima medie de admitere a fost 9,76. Nici la celelalte profiluri ultima medie de admitere nu a fost mult mai jos, iar media 9 a fost ultima medie cu care elevii au fost admişi la acest colegiu.
La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava cel mai greu s-a intrat la profilul Ştiinţe sociale, specializare la care ultima medie de admitere a fost 9,18. În ceea ce priveşte ultima medie de admitere în acest liceu, aceasta a fost 8,72, profilul matematică-informatică.
Profilul matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi a fost de asemenea căutat de elevi, iar ultima notă de admitere la această specializare a fost 9,30. Ultima medie cu care s-a putut intra anul trecut la Colegiul Naţional din Rădăuţi a fost media 8,71.
La Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, ultima medie de admitere a fost 8,95, la profilul matematică-informatică. Media 8,92 a fost ultima notă de pe lista admişilor la liceu de anul trecut de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava.
La Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, ultima medie cu care s-a intrat a fost 8,33, iar la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, ultimul elev admis în şcoală anul trecut a avut media 7,40. Concurenţa cea mai mare s-a înregistrat însă la profilul ştiinţe ale naturii, unde ultima medie de admitere a fost 8,23.
Cel mai căutat profil de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc a fost Servicii, specializare la care ultima medie de admitere a fost 7,73.
8,47 este ultima medie cu care s-a intrat anul trecut la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
6,43, ultima medie cu care s-a intrat la liceu
La Colegiul Agricol din Fălticeni, cea mai mare căutare a avut-o profilul Servicii, unde ultima medie de intrare a fost 8,71, iar ultima medie de admitere la această şcoală, la clasele liceale, a fost 7,70.
Specializarea matematică-informatică a fost căutată şi de elevii care au optat anul trecut pentru Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, ultima medie de admitere la acest profil fiind 8,89. Totodată, ultima medie de admitere pe un loc la una din clasele de liceu de la această şcoală a fost 8,64.
Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava a primit elevi cu medii până la 7,20, iar la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, ultima medie cu care s-a intrat la liceu a fost 7,49.
Ultimul elev admis la liceu la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” a avut media 7,03, iar la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, ultima medie cu care s-a intra la liceu a fost 7,55.
La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară concurenţa cea mai mare s-a înregistrat la profilul Servicii, iar ultima medie de admitere la această specializare a fost 8,57. Ultima medie cu care s-a intrat la acest liceu a fost 7,83.
Ultima medie cu care s-a intrat la Colegiul Tehnic din Rădăuţi a fost 8,37, iar la Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, ultimul candidat admis la liceu a avut media 7,83.
La Grupul Şcolar din Dumbrăveni, ultima media cu care s-a intrat la liceu a fost 7,61, iar la Grupul Şcolar „Laţcu Vodă” din Siret ultimul candidat admis a avut media 6,43.
La Liceul cu Program Sportiv din Suceava, ultima medie cu care s-a intrat a fost 7,98, iar la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, media 7,56 a fost ultima cu care s-a intrat.
3.500 de elevi vor trebui să meargă la o şcoală de arte şi meserii
În ceea ce priveşte admiterea la clasele liceale din cele mai multe grupuri şcolare din mediul rural, dar şi la cele din mediul urban, media ultimului intrat nu a fost mai mică de 6,43.
Candidaţii care anul trecut au avut medii mai mici de 6,43 şi nu au avut loc în nici unul dintre liceele din judeţul Suceava au participat la etapele următoare de admitere, pe locurile rămase libere după repartizările anterioare.
Situaţia aceasta poate apărea doar dacă elevii nu au exprimat suficiente opţiuni.
Ministerul Educaţiei recomandă completarea fişei cu un număr suficient de opţiuni, întrucât dacă un candidat nu este eligibil pentru liceu, el va avea cu siguranţă loc la o şcoală de arte şi meserii, cu condiţia să îşi exprime opţiunea pe fişa de înscriere.
Anul acesta aproximativ 8.500 de elevi au absolvit şcoala generală. Dintre aceştia, 5.000 vor avea loc la liceu, iar 3.500 de elevi vor trebui să meargă la o şcoală de arte şi meserii.
Ministerul Educaţiei a aprobat pentru judeţul Suceava, în anul şcolar viitor, 5.000 de locuri de admitere la clasele de liceu, ceea ce înseamnă 176 de clase a noua, liceu. Din cauză că numărul de locuri la liceu este mai mic decât numărul elevilor absolvenţi de gimnaziu, candidaţii a căror medie nu le va permite intrarea la liceu vor trebui să opteze pentru un loc în şcolile de arte şi meserii.
(16 iun 2008, 11:23:38