Inventar al câinilor vagabonzi din Suceava. Confruntaţi cu o creştere semnificativă a numărului câinilor vagabonzi din municipiul Suceava, sucevenii au solicitat Primăriei să ia măsuri ferme, care să le permită să circule liniştiţi, fără teama de a fi atacaţi oricând.
Dacă în toate ţările occidentale, cea mai eficientă metodă de a controla numărul câinilor vagabonzi a fost cea de eutanasiere, abia apoi fiind înfiinţate câteva centre în care mai sunt aduse rarele exemplare de câini comunitari, la noi, singura metodă permisă pentru protejarea populaţiei este sterilizarea patrupedelor.
“Noile legi ne interzic eutanasierea câinilor vagabonzi, indiferent dacă ei sunt agresivi, bolnavi sau foarte bătrâni. De aceea, împreună cu asociaţia ProAnima, am discutat un nou parteneriat şi am stabilit un set de măsuri concrete, care vor avea ca efect reducerea numărului de câini vagabonzi, dar în timp”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Campanii de sterilizări şi de adopţii
O primă măsură va fi cea de inventariere a câinilor vagabonzi din Suceava, corelată cu o dublare a numărului de sterilizări anuale, de la 500 la 1000 de câini.
Câinii care vor trece prin mâna doctorilor veterinari, pentru a fi sterilizaţi, vor fi şi tatuaţi, cu o anume culoare, pentru a putea fi mai uşor identificaţi cei ce trebuie prinşi şi duşi la sterilizat.
În plus, sterilizarea câinilor va fi extinsă şi la localităţile limitrofe Sucevei, considerându-se că mulţi dintre câinii vagabonzi provin de acolo.
Primarul Sucevei a mai spus că, pentru reducerea numărului de câini care vagabondează pe străzi, vor fi organizate periodic târguri de adopţii pentru exemplarele aduse la adăpostul din lunca Sucevei, în vreme ce, pentru a fi înregistrate mai puţine atacuri ale câinilor vagabonzi asupra copiilor, în şcoli şi grădiniţe vor fi trimise persoane care să le explice copiilor ce comportament să adopte în prezenţa câinilor vagabonzi.
“Personal, sunt de acord şi cu alte metode de a gestiona problema câinilor vagabonzi, pentru că pe primul loc ar trebuie să fie siguranţa populaţiei. Legea nu ne permite acum decât să-i prindem, să-i sterilizăm şi să le dăm din nou drumul pe străzi. Vom face intervenţii la Guvern, pentru modificarea legii, dar până atunci, trebuie să luăm măsurile pe care le putem. Nu vrem ca pe străzi să fie mai mulţi câini decât copii”, a spus Ion Lungu, care a recunoscut că problema câinilor vagabonzi nu prea poate fi ţinută sub control, din cauza ratei foarte ridicate de înmulţire a acestora.
(16 iun 2008, 12:11:05
ADICA NIMIC!!! TE LAUDAI LUNGULE CA FACI REFERENDUM IN SUCEAVA, APROPO DE ELIMINAREA CAINILOR VAGABONZI!!!!!
ACU TE-AI VAZUT IAR IN FOTOLIU DE PRIMAR SI GATA AI LASAT-O MAI MOALE!!!!
VIN ALEGERILE GENERALE...VA MAI VOTEAZA....MAIDANEZII!!!!!