Dr. Adrian Oprea, directorul laboratorului de analize medicale Medicover Rombel (fost Synevo) Suceava, a explicat motivele pentru care a propus Spitalului Judeţean de Urgenţă majorarea cu 20% a tarifelor.
În cadrul unei conferinţe de presă, medicul a arătat că, potrivit contractului încheiat în 2004 între firma pe care o reprezintă şi cea mai mare unitate sanitară suceveană, preţurile trebuie să rămână nemodificate timp de un an de la data încheierii contractului. El a precizat că, în ciuda acestei prevederi, în ultimii patru ani care s-au scurs de la semnarea respectivului document, compania Medicover Rombel nu a operat niciodată modificări de tarife pentru serviciile prestate către spital.
Dr. Adrian Oprea a explicat că propunerea de ajustare a preţurilor a fost făcută în raport cu rata inflaţiei din perioada martie 2004 – aprilie 2008 şi a specificat că tarifele avansate sunt cu mult sub preţurile maximale practicate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Tarife majorate, inclusiv la spitalele Câmpulung şi Rădăuţi
„Cunosc problemele spitalului de 30 ani şi ştiu ce perioadă traversează acum, dar a venit momentul când nu ne mai permitem să practicăm aceleaşi tarife, care la ora actuală sunt cele mai mici de pe piaţă. Am propus spitalului majorarea şi am argumentat-o, nicidecum nu am solicitat-o. Nu am mărit actualele preţuri pentru ca banii să se regăsească în salariile oamenilor”, a punctat directorul Medicover Rombel Suceava.
Dr. Adrian Oprea a adăugat că a propus majorări cu 20% ale tarifelor la analize şi spitalelor din Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi, care beneficiază de serviciile unităţii pe care o reprezintă, neprimind răspunsuri negative în acest sens.
Astfel, în timp ce şefii spitalelor din Câmpulung şi Rădăuţi s-au arătat de acord cu propunerea de majorare a preţurilor, conducerea spitalului de la Suceava urmează să formuleze cât mai curând un răspuns în acest sens.
Exemple de noi tarife
Dacă administraţia Spitalului Judeţean de Urgenţă va accepta majorarea de 20%, un calciu ionic va costa, de exemplu, 6,43 lei în loc de 5,36 lei, un calciu seric – 4,38 lei faţă de 3,65 lei, un colesterol total – 4,69 lei comparativ cu 3,91 lei, o hemoglobină glicozilată – 9,36 lei în loc de 7,80 lei, o urocultură – 10,72 lei faţă de 8,93 lei, un examen coproparazitologic – 7,20 lei comparativ cu 6,00 lei, un VSH – 2,15 lei în loc de 1,79 lei.