80 de kilograme de carne şi preparate din carne, ouă şi produse lactate, toate ieşite din termenul de valabilitate, au fost retrase de la comercializare de către inspectorii pentru protecţia consumatorului Suceava.
Produsele alimentare au fost descoperite în cadrul unui control efectuat de OJPC, în ultimele două săptămâni, în unităţile de alimentaţie publică şi cele turistice din judeţ.
Directorul OJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „au fost verificaţi un număr de 40 de operatori economici din zonele Vatra Dornei, Vatra Moldoviţei, Suceava, Suceviţa şi Gura Humorului, iar principala problemă identificată a fost existenţa de produse alimentare cu termenul de garanţie expirat”.
Potrivit Elenei Oanea, în două unităţi, la Vicovu de Sus şi Vatra Dornei, au fost găsite 30 de kilograme de carne de mici expirată, la două societăţi din Vama şi Vatra Moldoviţei inspectorii OJPC au confiscat şi distrus 100 de ouă ieşite din termenul de valabilitate.
Tot la o pensiune din Vatra Moldoviţei au fost identificate cinci kilograme de smântână alterată, iar la o pensiune din Suceviţa inspectorii au găsit cinci kilograme de cremă Mascarpone, de asemenea expirată.
Lista unităţilor turistice şi de alimentaţie publică în care s-au descoperit produse expirate continuă cu încă două societăţi, una din Vatra Moldoviţei şi cealaltă din Vatra Dornei, în care inspectorii OJPC au retras de la comercializare şi consum 50 de kilograme de preparate din carne.
Acţiuni de consiliere a proprietarilor de pensiuni
În cadrul aceloraşi controale, Elena Oanea a mai precizat că s-au mai depistat nereguli în ceea ce priveşte lipsa gramajelor la mâncărurile din meniurile restaurantelor , precum şi lipsa documentelor care să ateste verificarea metrologică a cântarelor din bucătării.
Controalele vor continua şi în perioada următoare.
Pentru prevenirea abaterilor constatate în cadrul controalelor efectuate prin pensiuni şi unităţi de alimentaţie publică din judeţ, OJPC Suceava a organizat o acţiune de consiliere a proprietarilor şi administratorilor de pensiuni.
La acţiune au participat aproximativ 30 de proprietari de pensiuni din zona Gura Humorului. Şeful OJPC Suceava, Elena Oanea a declarat că „în cadrul consilierii, proprietarilor şi administratorilor de pensiuni le-au fost prezentate noile norme de clasificare a unităţilor de cazare agroturistice, precum şi prevederile legale privind protecţia consumatorilor”. La consiliere a participat Aurelian Albuţ, reprezentantul Autorităţii Naţionale de Turism în această zonă şi reprezentantul Institutului de Învăţământ şi Cercetare în Turism, IPI Bucovina, Ioan Iţco.
În perioada următoare se vor organiza acţiuni de consiliere cu proprietarii de pensiuni din zonele Rădăuţi, Suceava, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.
(13 iun 2008, 13:01:32