Zile de sărbătoare la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, prilejuite de trecerea celor 45 de ani de la înfiinţarea primei instituţii de învăţământ superior din judeţ.
Universitatea „Ştefan cel Mare” a îmbrăcat haina de sărbătoare, şi pe parcursul a două zile, astăzi şi mâine, va marca, prin diverse activităţi culturale, împlinirea celor 45 de ani de la înfiinţare.
Astăzi, în prima zi a manifestărilor, şi-au anunţat prezenţa la sărbătoare Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, academicianul Constantin Corduneanu, al doilea rector al Institutului de Învăţământ Superior Suceava, academicianul Eugen Simion, academicianul Cristian Hera, preşedintele Consiliului Naţional al rectorilor, Ecaterina Andronescu, actuala conducere a universităţii, reprezentată prin rectorul Adrian Graur şi prorectorii Sanda Maria Ardeleanu şi Aurel Burciu, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti, cadre didactice şi studenţi ai universităţii.
Deschiderea oficială a zilelor aniversare va avea loc astăzi la orele 10:00 la Auditorium „Joseph Schmidt”. După deschiderea oficială, oaspeţii universităţii vor participa la inaugurarea Corpului E al instituţiei de învăţământ superior.
Manifestările vor continua cu înmânarea medaliei jubiliare şi a diplomei aniversare a universităţii, cu expoziţii de carte şi vernisaje de pictură.
În cea de-a doua zi aniversară, toţi oaspeţii universităţii vor face un tur al mănăstirilor din Bucovina. Ziua se va încheia cu un concert în Auditorium „Joseph Schmidt” şi cu un cocteil.
127 de studenţi în primul an de funcţionare
Actuala Universitate „Ştefan cel Mare”, fostul Institut Pedagogic de trei ani şi-a deschis porţile în anul 1963. În primul an de funcţionare, cursurile celor două facultăţi ale Institutului Pedagogic de trei ani erau urmate de 127 de studenţi, îndrumaţi de 37 de cadre didactice.
Chiar din al doilea an de viaţă al Institutului Pedagogic, numărul studenţilor începe să crească datorită înfiinţării unor specializări noi, precum Istorie, Geografie, Sport şi Litere. Astfel, la sfârşitul anului 1964, 305 studenţi învăţau la Suceava, iar trei ani mai târziu numărul acestora a ajuns la 500 de studenţi. Numărul studenţilor se dublează, iar în anul 1970 la Suceava studiau aproximativ 1.000 de studenţi, unii dintre ei veniţi şi din judeţele vecine.
Perioada cuprinsă între anii 1985-1989 este una grea pentru Institutul de Învăţământ Superior din Suceava, instituţia de învăţământ ajungând în pragul „falimentului” din cauza unor decizii administrative şi funcţionând aproape ca o filială a Institutului Politehnic din Iaşi.
Noul început al vieţii studenţeşti din Suceava debutează cu un marş al profesorilor şi studenţilor suceveni, care la începutul anului 1990 scandează în faţa Guvernului şi cer înfiinţarea Universităţii „Ştefan cel Mare”. Pe 7 martie 1990, printr-o Hotărâre de Guvern, institutul de Învăţământ Superior din Suceava devine Universitatea „Ştefan cel Mare”, aflată în subordinea Ministerului Învăţământului.
De la începuturi şi până în prezent, numărul studenţilor suceveni a crescut de peste 10 ori, iar cel al cadrelor didactice a crescut de aproape 14 ori.
(13 iun 2008, 11:41:50