Reprezentanţii Primăriei şi ai SC ACET SA Suceava vor trebui să-i demonstreze prefectului judeţului, Alexandru Băişanu, că decizia de majorare a preţului apei potabile în municipiul reşedinţă de judeţ este justificată, şi că această hotărâre nu a fost luată pentru a acoperi pierderile financiare ale societăţii respective.
Băişanu a precizat că dacă această situaţie se confirmă, hotărârea de CL Suceava prin care s-a aprobat majorarea preţului apei potabile nu va primi aviz de legalitate din partea Prefecturii, şi va fi atacată în instanţă.
Băişanu a precizat că din informaţiile pe care le are până în momentul de faţă, singura explicaţie pentru creşterea preţului apei potabile furnizată către suceveni este acoperirea unor pierderi pe care SC ACET SA Suceava le înregistrează la nivelul întregului judeţ, în condiţiile în care firma în cauză administrează sistemele de distribuţie a apei din alte şase oraşe şi municipii.
Activitatea ACET, în pierdere în cinci localităţi
„Deşi în ultimii doi ani a raportat profit, SC ACET SA a solicitat Consiliului Local să scumpească apa de la robinetele sucevenilor, de la 2,03 la 2,68. Hotărârea a fost adoptată de Consiliul Local, însă am înţeles foarte clar că ACET are, în afară de activitatea pe municipiul Suceava, şi activităţi în alte şase localităţi din judeţ, din care doar în Gura Humorului putem vorbi de profit. În celelalte cinci oraşe activitatea este sub linia de plutire”, a declarat Băişanu.
El a adăugat că în urma deciziei Consiliului Local de la începutul acestei săptămâni, Suceava a devenit municipiul reşedinţă de judeţ din ţară cu cel mai mare preţ la apă potabilă, situaţie confirmată şi de un studiu al Institutului pentru Politici Publice.
În aceste condiţii, el a spus că în cursul săptămânii viitoare, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii, va avea o discuţie cu reprezentanţii Primăriei şi cei ai ACET Suceava pentru a clarifica această problemă.
„Nu îmi doresc sub nici o formă ca un cetăţean din municipiul Suceava să fie obligat să plătească mai mult apa potabilă pentru a acoperi pierderile pe care ACET le are în celelalte cinci localităţi. La fel cum nu îmi doresc ca cetăţenii din Gura Humorului, Fălticeni sau Vatra Dornei să plătească pentru pierderile din celelalte oraşe”, a subliniat Alexandru Băişanu.
El consideră că ar fi „absurd” ca sucevenii să fie obligaţi să plătească mai mult pentru apa potabilă doar pentru ca SC ACET SA Suceava să-şi echilibreze bugetul de venituri şi cheltuieli.
Prefectul e decis să atace în instanţă hotărârea CL Suceava
Prefectul a arătat că dacă după discuţia din cadrul Comisiei de Dialog Social nu va rezulta clar necesitatea creşterii preţului, Prefectura nu va da avizul de legalitate pentru hotărârea de Consiliul Local prin care s-a aprobat majorarea tarifului cu 32%.„Categoric, după această discuţie pe care o voi avea, voi solicita, dacă va fi cazul, şi sunt convins că va fi cazul, revizuirea de către Consiliul Local a acestei hotărâri. În caz contrar, dacă lucrurile stau cum le văd eu la acest moment, personal voi înainta spre judecare hotărârea Consiliului Local Suceava. Sper să am parte de reprezentanţi raţionali din partea instituţiilor care vor veni la întâlnire, capabili să înţeleagă că fiecare dintre noi, cei care lucrăm în administraţia publică, suntem numai în slujba cetăţeanului şi doar pentru a le crea condiţii cât mai bune”, consideră Băişanu.
Nu în ultimul rând, el a precizat că va cere şi explicaţii privind decizia ca persoanele juridice să plătească un preţ mai mic pentru apa potabilă, în comparaţie cu tariful aplicat persoanelor fizice.
Lungu: „Domnul Băişanu se va convinge că a fost o decizie corectă”
Primarul Sucevei, Ion Lungu, consideră că, în urma discuţiilor pe care le va avea cu prefectul Alexandru Băişanu, acesta se va convinge că hotărârea de majorare a preţului apei potabile este o măsură corectă, care a fost luată pentru a acoperi costurile de producţie ale ACET Suceava, având în vedere că această societate este operator regional. „Este dreptul prefectului să analizeze această hotărâre, dar cred că se va convinge că a fost o decizie corectă. Aşa cum am mai spus, din calculele făcute, impactul social nu va fi unul atât de puternic, în condiţiile în care pentru o familie de două persoane, suma plătită suplimentar va fi de până la 50.000 de lei vechi, iar pentru patru persoane această sumă va ajunge până la 100.000 de lei vechi”, a spus Ion Lungu.
(13 iun 2008, 11:24:32
In 2006 ( ultimul bilant disponibil pe site ) ACET SUCEAVA A AVUT PROFIT NET DE 15.000.000.000 LEI VECHI. Adica ~ 400.000 de euro. Profit! Daca tin minte, ACET are ca actionar unic primaria Suceava, care se afla in subordinea primariei / consiliului local.
Actiunile ACET'ului sunt actiunile unui serviciu controlat de stat, serviciu care se vrea social, si NU aducator de profit.