Tăvălugul scumpirilor se abate asupra sucevenilor. Ca de obicei, scumpirile se ţin lanţ, orice majorare a preţului unui produs de largă utilitate ducând la majorarea altor servicii şi produse.
Astfel, după ce Consiliul Local al cărui mandat s-a încheiat a aprobat o majorare de 32% a preţului apei potabile, precum şi a serviciilor de canalizare, următoarea scumpire care se anunţă va fi cea a apei calde, care depinde direct de preţul apei potabile.
Apa rece este una din principalele componente ale serviciului de furnizare a apei calde, costurile acesteia regăsindu-se în costul unui metru cub de apă caldă.
Astfel, de luna viitoare, costurile de obţinere a unui metru cub de apă caldă vor fi deja mai mari decât în prezent, numai ca urmare a majorării preţului apei potabile, dar, în plus, se vor regăsi şi majorările tarifelor la energia electrică, iar, din toamnă, acestora li se va adăuga şi diferenţa dintre costul cărbunelui achiziţionat anul trecut şi a celui ce urmează să fie cumpărat în perioada următoare, diferenţele anunţându-se a fi semnificative.
Scumpirea serviciilor de termoficare, din toamnă
Din fericire pentru sucevenii care beneficiază de serviciile de termoficare furnizate de Termica, apa caldă va fi plătită la vechile tarife, stabilite anul trecut, cel puţin încă două luni.
Directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, a precizat că, în perioada următoare vor fi făcute calcule pentru ajustarea tarifelor la apă caldă şi căldură, dar că, în următoarele două luni, populaţia nu va resimţi în nici un fel scumpirile care duc la majorarea preţului apei calde, care vor fi suportate doar de Termica:
“Nu avem încă intenţia de a majora tarifele, chiar de au crescut preţurile la toate materialele utilizate în producţie. A crescut şi va mai creşte costul gazelor naturale, cel al electricităţii, acum a crescut şi costul apei pe care o utilizăm, dar nici preţul cărbunelui nu se arată a fi unul avantajos, fiind înregistrate creşteri semnificative. Vom face o analiză a structurii de costuri, pentru a lua o decizie, dar, după cum se vede, situaţia este defavorabilă din toate punctele de vedere. Aşteptăm să vedem întâi preţurile pe care le vom putea obţine la licitaţia pentru cărbune şi apoi vom vedea implicaţiile totale asupra bugetului de venituri şi cheltuieli”.
Cum licitaţia pentru achiziţionarea de cărbune nu va fi finalizată, în cel mai bun caz, decât la finele lunii iulie, Termica nu va veni cu propunerea de modificare a preţului decât la finalul lunii iulie, sau chiar august, noile tarife, ce vor fi aprobate în Consiliul Local, putând fi puse în aplicare doar din septembrie.
(12 iun 2008, 11:34:07