Primele abatoare conforme cu normele Uniunii Europene, realizate prin finanţări SAPARD, sunt gata să intre pe piaţa din judeţ. La toate cele cinci abatoare în care se investesc sume de ordinul milioanelor de euro lucrările sunt aproape de a fi finalizate, ori, într-un caz, deja au fost încheiate.
După cum ne-a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, abatorul finalizat, Asab SRL din Horodnic de Jos, a „înghiţit” peste 1,2 milioane de euro, este de capacitate medie (se pot sacrifica zilnic câteva zeci de porcine şi bovine), animalele sacrificate urmând a fi şi procesate aici, la fabrica de carne ce se va deschide în curând.
Lucrările sunt realizate deja în proporţie de 70% şi la abatorul Avastar Roşcani, aici fiind vorba de o investiţie de 2,2 milioane de euro.
Tot 70% din lucrări sunt finalizate şi la abatorul aparţinând SC Nicşan SRL din Călineşti, unde se face o investiţie de 1 milion de euro. Un al patrulea abator, SC Prodincom SRL, se deschide la Ilişeşti. Proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro, este realizat în momentul de faţă în proporţie de 60%.
Unul dintre cele mai mari abatoare din ţară, la Humor
Al cincilea dintre abatoarele care se construiesc pentru a intra pe piaţa europeană se va deschide la Gura Humorului şi va fi unul dintre cele mai mari din ţară.
Cu o investiţie de 6 milioane de euro, abatorul aparţinând SC Ancarol SRL va putea sacrifica zilnic sute de bovine, ovine, porcine şi cabaline şi este realizat în proporţie de 45%. Ca şi în cazul abatorului de la Horodnic de Jos, aici se va deschide şi o fabrică de procesare a cărnii.
Faţă de vechile abatoare, noile unităţi vor putea să vândă carnea oriunde în Europa.
Şansă mare pentru crescătorii de animale
Cum toate cele cinci abatoare se vor deschide până la finele anului (aşa cum prevede proiectul prin care au primit fonduri prin programul SAPARD), iar cererea de animale pentru abatorizare va fi foarte mare, crescătorii din judeţ ar putea să ajungă să primească preţuri mult mai bune decât până în prezent.
„Păcat că aceste abatoare nu au apărut acum cinci-şase ani. Mulţi crescători de animale s-au descurajat de preţul mic oferit de micile abatoare şi au renunţat treptat la creşterea de bovine şi porcine. După apariţia acestor abatoare, cu siguranţă crescătorii vor avea unde să-şi vândă animalele la un preţ bun”, a explicat doctorul Dulgheru.
El a avertizat că proprietarii abatoarelor trebuie să încerce să-şi facă şi ferme proprii de creştere a animalelor, asta pentru că, cel puţin o perioadă, chiar dacă vor achiziţiona animale şi din afara judeţului, ar putea avea probleme cu găsirea numărului de efective dorite.
(12 iun 2008, 11:47:16