Dotarea cu aparatură performantă a Laboratorului de anatomie patologică din Spitalul de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" măreşte şansele de supravieţuire pentru un tânăr de 30 de ani dintr-un sat de lângă Suceava.
Tânărul a fost diagnosticat la o clinică din Iaşi cu liposarcom (o tumoră a ţesutului grăsos) şi i s-a recomandat o anumită conduită terapeutică.
Medicul oncolog din Suceava la care a venit pentru tratament, dr. Doina Ganea Motan, a avut, însă, îndoieli asupra corectitudinii diagnosticului şi a solicitat oficial ca fragmentele de ţesut care i-au fost recoltate tânărului la Iaşi pentru biopsie să fie trimise la Suceava pentru investigaţii suplimentare.
Trebuie menţionat că Spitalul de Urgenţă din judeţul nostru este unul din cele două spitalele de stat din România dotat cu un aparat la care se poate face o analiză de mare fineţe, imuno-histo-chimică.
Diagnostic greşit
Rezultatele testelor de la Suceava au confirmat că, într-adevăr, nu era vorba despre o tumoră a ţesutului grăsos, ci o tumoră pe un nerv (neurosarcom), care presupune nu numai un alt tratament, ci şi un alt prognostic.
„Nefiind liposarcom, beneficiază de altfel de medicaţie, mai performantă şi sponsorizată în cadrul unui studiu clinic. Astfel, vom reuşi să creştem şansele de supravieţuire şi să-i îmbunătăţim calitatea vieţii”, a declarat dr. Ganea-Motan.
Conform medicului, spitalul sucevean este singurul spital judeţean din ţară şi al doilea de stat din România, la care se efectuează analiza imuno-histo-chimică a probelor anatomo-patologice, certificându-se situaţiile dificil de diagnosticat.
Această analiză aduce precizări nu numai în privinţa diagnosticului, cât şi în privinţa prognosticului, extrem de important îndeosebi în cazul bolnavilor de cancer.
Schimbarea la faţă a spitalului
De la începutul acestui an, Spitalul de Urgenţă din Suceava a făcut paşi mari în privinţa dotărilor cu aparatură, medicamente şi materiale sanitare.
Amintim osteo-densitometrul DEXA, prin care se face scanarea întregului sistem osos şi se poate diagnostica suferinţa osoasă înainte de apariţia propriu-zisă a osteoporozei; mamograful performant, care va fi dat în folosinţă în a doua jumătate a lunii iulie, trusa chirurgicală laparoscopică, cu ajutorul căreia se poate interveni laparoscopic pe întreg tubul digestiv, computerul tomograf, montat ieri şi care va fi dat în folosinţă în 1-2 luni, aparatul de radiodiagnostic digital modern, funcţional din septembrie, precum şi aparatura pentru nou-născuţi. Întârzierile la darea în funcţiune sunt cauzate de procedurile standard de montare şi autorizare a aparatelor.
Tot în acest an au început - lucrările fiind în diverse stadii de finalizare - amenajarea Unităţii de Primire Urgenţe, cu trei compartimente complet separate de triaj adulţi, triaj copii şi stabilizare, a secţiei Ortopedie şi o sală de operaţie pentru secţia Neurochirurgie.
Informatizarea spitalului este aproape finalizată, doar relaţia cu farmacia având o întârziere de două săptămâni. După ce şi cu acest compartiment va fi efectuată legătura on-line, spitalul va scoate la concurs patru posturi de operatori PC pentru buna funcţionare a sistemului.
(12 iun 2008, 11:46:10