Sute de copii din Suceava nu vor putea începe la toamnă grădiniţa, din cauza numărului insuficient de locuri din instituţiile de învăţământ preşcolar din judeţ.
Pe lângă faptul că foarte mulţi copii au rămas fără locuri la grădiniţă, şi în următorul an şcolar grupele vor funcţiona cu un număr mai mare de preşcolari înscrişi decât limita legală admisă. Astfel, dacă legea precizează faptul că grupele de preşcolari trebuie să aibă minim 15 şi maxim 20 de copii, inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „reţeaua de unităţi preşcolare din judeţ va funcţiona, ca şi în anii anteriori, peste efectivele maxime prevăzute de Legea Învăţământului”.
Situaţia este întâlnită în special în grădiniţele din mediul urban, unde funcţionează grupe de câte 30 de preşcolari.
De asemenea, mai sunt încă unităţi de învăţământ preşcolar din judeţ care funcţionează în spaţii închiriate sau în case particulare. Petru Carcalete a precizat că „exemple în acest sens ar fi o serie de grădiniţe din Cajvana, care funcţionează în case închiriate de la localnici, dar şi în municipiul Suceava, unde o grădiniţă nu are spaţiu propriu şi îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu luat în chirie”.
Lucrări întrerupte de lipsa banilor
În anul şcolar 2008-2009, în judeţul Suceava vor funcţiona 20 de grădiniţe cu program prelungit şi 445 de grădiniţe cu program normal. În cadrul grădiniţelor cu program prelungit sunt organizate 113 grupe, în care sunt cuprinşi 3103 preşcolari , iar în cadrul grădiniţelor cu program normal sunt organizate 961 de grupe, în care sunt cuprinşi 21.889 de preşcolari.
Faţă de anul curent, în anul şcolar viitor, efectivele de preşcolari sunt mai mari cu 200 de copii.
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „până la 1 septembrie 2008 se vor deschide două grădiniţe noi în municipiu, în cartierele Obcini şi Burdujeni. „Dacă ar fi fonduri suficiente pentru investiţii, foarte multe grădiniţe ar putea fi date în folosinţă în toamnă”, a precizat Petru Carcalete. Acesta a spus că sunt în judeţ lucrări la şcoli şi grădiniţe care nu s-au finalizat din lipsa fondurilor, şi mai mult decât atât, sunt situaţii în care constructorii şi-au terminat lucrările şi nu şi-au primit banii.
Mai exact, la opt grădiniţe şi 16 unităţi şcolare din judeţ au fost întrerupte lucrările din lipsă de fonduri, iar la cinci unităţi şcolare lucrările au fost terminate, iar costurile acestora nu au fost achitate. În această situaţie se află Colegiul Agricol Fălticeni, Şcoala Feteşti, Adâncata, Şcoala Gemenea, Stulpicani, Şcoala Şcheia şi Şcoala Calafindeşti.
(11 iun 2008, 13:32:48