Şapte aparate de dializă noi sunt aşteptate să sosească în aceste zile la Centrul de profil care funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, urmând a fi amplasate într-un spaţiu special creat, în extinderea celui deja existent.
Dotarea care o completează pe cea actuală, formată din 25 de aparate, va permite o relaxare a schemei de tratament, în sensul reducerii dializelor din tura de noapte, incomode atât pentru bolnavi, cât şi pentru personalul medico-sanitar, şi o creştere a timpilor alocaţi unei şedinţe.
La această oră, Centrul de Dializă deserveşte circa 225 de bolnavi care, din cauza numărului insuficient de aparate, beneficiază de servicii medicale pe bandă rulantă.
Supraaglomerarea sectorului, în care se lucrează inclusiv noaptea pentru a cuprinde în terapia salvatoare toţi pacienţii, a scăzut din confort, dar şi din calitatea actului medical în condiţiile în care şedinţele au fost scurtate.
Suplimentări de personal
Directorul Centrului de Dializă, dr. Mihai Ardeleanu, arată că din cauza creşterii continue a numărului de bolnavi s-au depăşit posibilităţile de dializă la numărul de aparate existente, astfel încât s-a cerut şi s-a obţinut de la Ministerul Sănătăţii aprobare pentru creşterea numărului de aparate de la 25 la 32.
Acest lucru înseamnă, implicit, şi suplimentări de personal - în acest sector urmând a fi angajate asistente şi infirmiere noi - dar şi o extindere a spaţiului, context în care a fost alocată o cameră în vecinătatea Centrului de Dializă.
„În momentul de faţă, sunt în curs de amenajare lucrările pentru instalaţia de apă electrică necesară bunei funcţionări a celor şapte aparate care vor fi amplasate acolo. Aparatele vor fi tot de la firma Fresenius, ca să fie compatibile cu ceea ce avem deja, iar probabil la începutul lunii iulie vom putea dializa bolnavii şi în salonul extins. Pacienţii şi personalul aşteaptă darea în uz a ultimelor aparate achiziţionate deoarece se va mai relaxa programul, foarte încărcat la ora actuală. Este vorba de dializele de noapte, care nu sunt bune nici pentru bolnavi şi nici pentru personal, întrucât sunt incomode. Este dificil pentru pacienţi să vină seara târziu la spital, să termine dializa la ora 1, iar în jur de 3 dimineaţa să ajungă acasă, dar şi pentru angajaţi care sunt suprasolicitaţi, obosiţi şi pot oricând să dea rateuri. De asemenea, şedinţele nu vor mai fi atât de scurte ca durată”, a spus dr. Ardeleanu, cu precizarea că lucrările de amenajare a noului spaţiu nu au perturbat activitatea curentă, muncitorii care s-au ocupat de ele având la dispoziţie o intrare separată.
Pacienţi din străinătate, aşteptaţi la dializă
Şeful Centrului de Dializă Suceava a apreciat că funcţionarea cu un număr de 32 aparate va permite rezolvarea solicitărilor până când noul sediu, aflat acum doar pe hârtie, va fi construit. Medicul a arătat că numărul bolnavilor care au nevoie de dializă creşte constant, în condiţiile în care tot timpul se prezintă pacienţi aflaţi în stadiu avansat de boală, pe care doar această terapie îi mai ajută să rămână în viaţă. El a explicat că cele şapte aparate care urmează să sosească, cel mai târziu săptămâna viitoare, vor deservi 25 - 30 de bolnavi în plus.
„În următoarea perioadă ne vom confrunta cu o creştere a numărului de pacienţi, deoarece vine perioada concediilor. Sunt persoane din Suceava, stabilite în alte judeţe din ţară sau în străinătate, care vin aici să-şi petreacă vacanţa. Avem deja un pacient din Franţa şi altul din America, care ne-au anunţat că vor veni în această vară şi ne-au solicitat să le asigurăm dializele necesare”, a punctat dr. Mihai Ardeleanu, adăugând că sezonul estival nu este lipsit de probleme pentru persoanele cu afecţiuni renale, care trebuie să bea suficientă apă, să-şi trateze hipertensiunea sau răcelile astfel încât boala de care suferă să nu se acutizeze.
(11 iun 2008, 18:07:33