Val de scumpiri. Din luna iulie, locuitorii municipiului Suceava vor plăti cu 32% mai mult pentru fiecare picătură de apă consumată, ca urmare a deciziei Consiliului Local, care a acceptat propunerea de majorare de preţuri, venită din partea ACET.
Astfel, dacă până acum, pentru un metru cub de apă rece trebuia să scoatem din buzunare 2,03 lei, de luna viitoare, vom plăti 2,68 lei/mc.
În plus, pentru acelaşi metru cub de apă utilizată, până acum se plătea o taxă de canalizare – epurare de 0,87 de lei, care, în urma scumpirilor aprobate ieri, va ajunge la 1,15 lei.
Practic, de luna viitoare, pentru fiecare metru cub de apă utilizat, un sucevean va avea de plătit în total, 3,83 de lei, comparativ cu 2,9 lei, care se plătesc în prezent.
În condiţiile în care consumul mediu lunar al unui sucevean este de 3,5 metri cubi de apă, rezultă faptul că o familie de 4 persoane va avea de plătit lunar cu aproximativ 140.000 de lei vechi mai mult pentru apa rece de care beneficiază şi care ajunge la canalizare.
Mai mult, scumpirea apei reci duce automat şi la scumpirea apei calde, la care una din componentele principale este apa preluată de la ACET, care este încălzită apoi în centralele de la Termica.
Şedinţă încordată, cu proteste din partea PSD
Şedinţa de Consiliu Local în care a fost luată această decizie a debutat într-o atmosferă încordată, în care membrii PSD din Consiliu s-au retras de la bun început într-o sală separată, unde au purtat discuţii aprinse. Când restul consilierilor au început să îşi piardă răbdarea, au sistat şedinţa ad-hoc şi au intrat în sală, roşii la faţă.
Motivele discuţiilor aprinse dintre ei s-au văzut puţin mai târziu, când liderul consilierilor PSD, Virginel Iordache, a dat semnalul pentru părăsirea sălii de şedinţă, în semn de protest.
Înainte de asta, Ovidiu Donţu a declarat că i se pare anormal ca sucevenii să plătească mai mult, pentru ca astfel să fie acoperite pierderile pe care le are ACET la celelalte societăţi de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare, în judeţ.
În plus, Virginel Iordache a precizat că, în urma calculelor făcute de specialişti ai PSD, nu se justifică o majorare atât de mare.
“Atâta vreme cât la ACET sunt şi salarii de 60-70 de milioane de lei, chiar şi de 80 de milioane de lei lunar, nu este firesc ca un muncitor să primească doar 4,5 milioane de lei. Nu mi se pare normal ca actualul Consiliu, al cărui mandat expiră, să îşi asume o asemenea hotărâre, care trebuia luată de noul Consiliu Local. Dacă lor li se părea firească această scumpire, să şi-o asume!”, a declarat liderul consilierilor PSD.
Excluşi din PSD
Imediat după ce a luat cuvântul, a şi anunţat plecarea din sală a consilierilor PSD, nu înainte de a-i avertiza pe colegii săi de partid că cei care nu vor părăsi sala, vor fi excluşi.
Exemplul său a fost urmat doar de o parte a consilierilor PSD, adică Ovidiu Donţu, Neculai Bosancu şi Cornel Caşu, în vreme ce Vasile Iosub şi Jeni Mandache au rămas pe locurile lor, ignorând avertizarea de excludere din partid.
În sală a rămas şi cel mai tânăr consilier, Daniela Rangu, care, din calitatea ei de preşedinte de şedinţă, a refuzat să părăsească sala, precizând că îşi va exprima opinia prin vot.
Printre cele mai vehemente reacţii la plecarea PSD-iştilor a fost cea PD-L-istului Neculai Barbă, care a cerut preşedintelui de şedinţă să-i sancţioneze pe colegii ei de partid pentru gestul lor, ceea ce Daniela Rangu a refuzat din start. Cînd Barbă i-a reproşat că nu respectă regulamentul, Daniela Rangu i-a replicat scurt şi tăios: „Sancţionaţi-mă!”.
Un singur vot contra
Interesant e faptul că, în condiţiile în care mulţi consilieri locali, în special de la PNL, nu s-au prezentat la şedinţă, iar cei ai PSD au părăsit sala, proiectul a fost adoptat cu majoritatea voturilor celor prezenţi, adică 13 voturi pentru şi unul contra, fiind îndeplinită astfel condiţia ca proiectul să poată trece doar dacă are aprobarea a jumătate plus unu din numărul total al consilierilor locali (23).
Motivele scumpirii apei la Suceava
Principalele motive pentru majorarea tarifelor la apă potabilă şi canalizare au fost prezentate de directorul ACET, Ştefan Groza, care a negat existenţa unor salarii atât de mari, precum cele invocate de Virginel Iordache.
Principalul motiv oferit pentru majorarea tarifelor îl reprezintă majorarea preţurilor altor bunuri şi servicii, care au importanţă în activitatea de furnizare a apei potabile, fiind menţionate în special cheltuielile cu energia electrică, care au crescut în două rânduri, cu 103,95% şi cu 101,72%.
Un alt motiv îl reprezintă creşterea cu 25% a salariului de bază minim brut, în baza negocierii contractului colectiv pe ramură, necesitatea de a angaja noi oameni cu studii superioare, cât şi necesitatea corelării fondului de salarii cu nivelul producţiei fizice.
În acest caz, directorul ACET a explicat că, în ultima perioadă, ca urmare a modernizărilor pe reţelele Termica cât şi în urma reducerii activităţii industriei sucevene, lunar se livrează cu aproximativ 300.000 de metri cubi de apă mai puţin, veniturile societăţii scăzând considerabil.
(11 iun 2008, 11:09:42