Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 11 iun 2008 - Anul XIII, nr. 135 (3816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aniversare

45 de ani de învăţământ superior la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ceas aniversar la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, prilejuit de trecerea celor 45 de ani de la înfiinţarea primei instituţii de învăţământ superior din judeţ. La sărbătorirea a aproape jumătate de secol de carte pe băncile fostului Institut Pedagogic, actuala Universitate „Ştefan cel Mare”, foşti şi actuali profesori şi studenţi, oameni de cultură, personalităţi marcante, cu toţii şi-au dat întâlnire zilele acestea la Suceava.

Universitatea „Ştefan cel Mare” a îmbrăcat haina de sărbătoare şi pe parcursul a două zile, pe 13 şi pe 14 iunie, va marca, prin diverse activităţi culturale, împlinirea celor 45 de ani de la înfiinţare.

 

Al doilea rector al universităţii va fi prezent la zilele aniversare

În prima zi aniversară, pe 13 iunie, sunt aşteptaţi la Universitatea „Ştefan cel Mare” academicianul Constantin Corduneanu, al doilea rector al Institutului de Învăţământ Superior Suceava, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, academicianul Eugen Simion, academicianul Cristian Hera, preşedintele Consiliului Naţional al rectorilor, Ecaterina Andronescu, actuala conducere a universităţii, reprezentată prin rectorul Adrian Graur şi prorectorii Sanda Maria Ardeleanu şi Aurel Burciu, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti, cadre didactice şi studenţi ai universităţii.

Deschiderea oficială a aniversării va avea loc vineri, începând cu orele 11:00, la Auditorium „Joseph Schmidt”. După deschiderea oficială, oaspeţii universităţii vor participa la inaugurarea Corpului E al instituţiei de învăţământ superior. Manifestările vor continua cu înmânarea medaliei jubiliare şi a diplomei aniversare a universităţii, cu expoziţii de carte şi vernisaje de pictură.

În cea de-a doua zi aniversară, toţi oaspeţii universităţii vor face un tur al mănăstirilor din Bucovina. Ziua se va încheia cu un concert în Auditorium „Joseph Schmidt” şi cu un cocktail.

 

Două facultăţi în primul an de funcţionare

A pornit pe la începuturile anilor `60 cu „o mână” de profesori şi 127 de studenţi care studiau fie filologie, fie matematică-fizică. Este vorba despre actuala Universitate „Ştefan cel Mare”, fostul Institut Pedagogic de trei ani, înfiinţat în anul 1963, şi care la patru decenii şi jumătate de la înfiinţare, numără aproximativ 14 mii de studenţi şi peste 300 de cadre didactice.

Istoria învăţământului superior din judeţ a început să se scrie pe 1 octombrie 1963, când la Suceava a luat fiinţă Institutul Pedagogic de trei ani cu cele două facultăţi, filologie şi matematică-fizică, sub „cârma” rectorului Constantin Ciopraga. La acea vreme, instituţia de învăţământ superior nu dispunea de un colectiv didactic anume selectat, nici de spaţii de învăţământ necesare pentru desfăşurarea tuturor activităţilor.

22 de profesori titulari şi 15 cadre didactice venite prin transfer de la Institutul Regional Şcolar predau celor 127 de studenţi, iar cursurile s-au făcut în clădirea actuală a Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, până în anul 1970, când Institutul Pedagogic s-a mutat în clădirea în care funcţionează şi astăzi Universitatea „Ştefan cel Mare” (Corpul A).

 

Specializări noi

Chiar din al doilea an de viaţă al Institutului Pedagogic, numărul studenţilor începe să crească datorită înfiinţării unor specializări noi, precum Istorie, Geografie, Sport şi Litere. Astfel, la sfârşitul anului 1964, 305 studenţi învăţau la Suceava, iar trei ani mai târziu numărul acestora a ajuns la 500 de studenţi.

Anul 1968 vine cu modificări în ceea ce priveşte şcolarizarea studenţilor, iar numărul anilor de studiu creşte de la trei la patru ani.

Odată cu această modificare, la Suceava apar şi primele specializări tehnice, precum Industrie Alimentară, Inginerie Electrică şi Inginerie Mecanică. Numărul studenţilor se dublează, iar în anul 1970 la Suceava studiau aproximativ 1000 de studenţi, unii dintre ei veniţi şi din judeţele vecine.

Anul 1984 aduce o nouă modificare, iar Institutul Pedagogic îşi schimbă denumirea şi devine Institutul de Învăţământ Superior. Aceasta este perioada când la Suceava vin să studieze şi cetăţeni străini, cei mai mulţi din Guyana, dar şi din Ecuador, Israel, Iran şi Germania (RFG).

 

Aproape de faliment în anul 1989, învăţământul superior sucevean renaşte un an mai târziu

Perioada cuprinsă între anii 1985-1989 este una grea pentru Institutul de Învăţământ Superior din Suceava, instituţia de învăţământ ajungând în pragul „falimentului” din cauza unor decizii administrative şi funcţionând aproape ca o filială a Institutului Politehnic din Iaşi.

Anul 1990 marchează practic renaşterea învăţământului superior din Suceava, când totul este luat de la zero, se înfiinţează noi facultăţi şi noi specializări, iar numărul profesorilor şi al studenţilor începe să crească semnificativ de la un an la altul.

Noul început al vieţii studenţeşti din Suceava debutează cu un marş al profesorilor şi studenţilor suceveni, care la începutul anului 1990 scandează în faţa Guvernului şi cer înfiinţarea Universităţii „Ştefan cel Mare”.

 

Universitatea „Ştefan cel Mare”

Pe 7 martie 1990, printr-o Hotărâre de Guvern, institutul de Învăţământ Superior din Suceava devine Universitatea „Ştefan cel Mare”, aflată în subordinea Ministerului Învăţământului.

Universitatea număra la acea dată 1500 de studenţi şi 110 profesori şi urma să aibă două facultăţi, Inginerie şi Litere şi Ştiinţe, cu specializări tehnice precum Mecatronică şi Mecanică, dar şi cu alte profiluri precum Litere, Genetică şi chiar Teologie.

În această perioadă se înfiinţează şi Facultate de Silvicultură şi se duc tratative pentru înfiinţarea unei facultăţi de medicină, tratative care nu se materializează însă.

Un destin asemănător cu cel al Păsării Phoenix, aşa descrie rectorul Adrian Graur „viaţa” învăţământului superior din Suceava. Născută din propria cenuşă, la fel ca Pasărea Phoenix, viaţa universitară din Suceava după anul 1990 a însemnat, potrivit lui Adrian Graur, „consolidare academică, diversificare didactică şi ştiinţifică şi afirmare pe plan intern şi internaţional”.

 

Medalii de aur şi de argint în domeniul invenţiilor

Anii care au urmat au fost ani de creştere şi dezvoltare a universităţii, din punct de vedere al numărului de studenţi şi cadre didactice, dar şi din punctul de vedere al ofertelor de şcolarizare şi al bazei materiale. De la începuturi şi până în prezent, numărul studenţilor suceveni a crescut de peste 10 ori, iar cel al cadrelor didactice a crescut de aproape 14 ori.

În momentul de faţă, Universitatea „Ştefan cel Mare” oferă 48 de programe de studii la nivel de licenţă, 25 dintre ele acreditate şi 23 autorizate provizoriu, 10 programe de studii la distanţă autorizate şi 39 de programe de masterat şi opt programe de doctorat.

În Universitatea Suceava mai funcţionează şase centre de cercetare recunoscute de către Centrul Naţional al Cercetării, iar în ultimii patru ani, cercetătorii suceveni au obţinut şase medalii de aur şi şapte medalii de argint în domeniul invenţiilor.

Eforturile profesorilor universitari din Suceava de a oferi un învăţământ superior performant nu au rămas fără răsplată.

„Eforturile ne-au fost răsplătite în anul 2007, când în urma evaluării celor 41 de universităţi cu structură similară din România, Universitatea Suceava s-a situat pe locul 11, după venitul din cercetare pe cadru didactic, şi pe locul 9, după venitul din proiecte pe cadru didactic şi cercetător”, a declarat rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Adrian Graur.

„Universitatea noastră poartă numele voievodului Ştefan cel Mare, pentru a aduce un omagiu spiritului uman pus în slujba progresului, dar şi pentru a-şi justifica dorinţa şi capacitatea de a contribui la dezvoltarea socială, culturală şi economică a Bucovinei”, a mai ţinut să precizeze rectorul Adrian Graur.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 45 de ani de învăţământ superior la Suceava.
 Vizualizări articol: 1133 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
45 de ani de învăţământ superior la Suceava3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Universitate trimis de
(11 iun 2008, 11:41:17
Spaga, mita, diplomele pe banda rulanta si curvasaraia e la mama ei acasa la Universitatea "Stefan cel Mare". Nu mai e invatamantul superior la Suceava ce a fost odata. Rusine studenti, RUSINE PROFESORI!
2.   RUSINE MARE trimis de
(11 iun 2008, 12:11:00
unele facultati au ajuns de rasul curcilor, in frunte cu profesorii.daca nu dai psaga esti prost.

ar trebui sa se ia masuri impotriva coruptiei

cand o sa se scrie un articol despre cuantumul spagilor de la unele facultati????????
2.1  RE: RUSINE MARE trimis de
(11 iun 2008, 12:21:43
au fost emisiuni TV! Atentie.. babuinule!batting eyelashes
3.   Lala trimis de
(11 iun 2008, 12:13:41
un eveniment marcant ... doar nu vrei sa scrie intr'un articol platit lucruri rele despre facultate? multi stiu ce profesori sunt si cum se invata, si as putea sa dau multe exemple ... dar ma gandesc ca vreau sa si termin ... Doamne Ajuta !
4.   Academicianul Constantin Corduneanu trimis de
(11 iun 2008, 12:46:21
La fel ca �n perioada 1967 , si acum nu mi-am schimbat parerea si sentimentele fata de acdemicianul Constantin Corduneanu pe care l-am apreciat ca un excroc si un profesor (rector atunci) foarte slab. Nu �si tinea cursurile sau c�nd le tinea , arareori (dar lua bani pentru ele) o facea �n batjocura. Se posta la tabla, cu spatele la studenti si vreme de aproape doua ore m�zgalea pe tabla lucruri numai de el �ntelese: draga doamne, el atunci se straduia sa-si "finalizeze" marile cercetari. Are o contributie, destul de mica la o lema, care nu intereseaza si nu foloseste nimanui. El s-a realizat mai mult pe criterii politice deoarece a fugit c a un LAS din tara c�nd poseda la Iasi o imensa vila si toate facilitatile profesionale pe care nu le merita.
5.   CONTINUARE trimis de
(11 iun 2008, 12:56:17
Cred ca a colaborat din plin cu securitatea care l-a lansat ca mare profesor. Pentru studenti �l declar o nulitate si corupt pe deasupra. Spun corupt deoarece promova multi studenti pe baza de nestiinta, pilele erau evidente Este singurul profesor care m-a dezgustat, mai ales ca a FUGIT din tara unde a trait , pe nemerit ca un "boier" . Acolo �n strainatate s-a afirmat fac�nd pe marele destept PERSECUTAT de regim. Acum dupa peste 40 de ani am aceleasi sentimente fata de acest "academician". Desigur ca nu este singurul, mai ales �n ziua de azi, c�nd multi analfabeti intra �n parlament si �n structurile de conducere. �mi face nespusa placere ca macarpe un forum am putut sa-mi spun parerea. Mai am de adaugat ca era lipsit de orice sentiment uman. MI-AR FACE MARE PLACERE DACA AS PUTEA SA-L INFRUNT PERSONAL DUPA 40 DE ANI DE PROFESORAT SI CU NEPOTI �N BATATURA.
6.   DE ACORD trimis de
(11 iun 2008, 13:08:17
Foarte bine a fost descris mai sus "marele matematician" C-tin Corduneanu . Ce cauta acest fugar si tradator de tara �napoi aici sa faca DIN NOU pe grozavul ?! Au fost profesori care proveneau din �nvatam�ntul liceal care nu se pot compara cu Corduneanu., �i erau mult superiori. Deci aceste afirmatii provin de la niste pwrsoane care nu l-au concurat niciodata pe acest Corduneanu ca sa fie interpretat ca o situatie de invidie. Sa plece de unde a venit acest mosneag nedemn (trebuie sa aiba spre 80 de ani) care a fugit din tara pentru motive ne�ntemeiate. �n 1967 avea un MERCEDES (nici Nicu Ceausescu nu poseda) pe care �l conducea nevasta-sa caci el era "chiomb" de at�ta matematica, numai de el stiuta. si apreciata.
7.   Univ. Stefan cel Mare in clasamentul National 2007 trimis de
(11 iun 2008, 13:34:28
Univ Stefan cel Mare e pe penultimul loc ca stiinta, publicatii, calificari profesori, dupa ranking-ul 2007, asta in Romania unde invatamantul e la pamant. Asa ca ce mai Pasarea Phoenix. Rateu. Asta ar trebui sa dea de gandit studentilor ce fel de cadre didactice ii invata. Pe vremuri o numeam scoala profesionala de ingineri, cine nu intra la Iasi dadea la Suceava sa scape de armata lunga, apoi cu pile se transfera la iasi.
8.   Fost student trimis de
(11 iun 2008, 14:07:34
sincer, nu am invatat nimic in facultatea asta din suceava. nu vreau sa arunc acuma cu noroi, ca na, am terminat si vezi doamne ce viteaz sunt dupa razboi. nu! dar, poate o stie cineva pe MITRIC, ce profesoara dificila e, ne teroriza la disciplina ei, ne facea prosti, avea impresia ca cine nu stie paleografie NU STIE NIMIC PE LUME, credeti-ma.si tot nimic nu stiu nici azi din aceasta disciplina si nici multi altii care au dat examenul la ea si de 10 ori!!!!!!!!!!! multi altii mai sunt, lazar,spre exemplu,preda istorie, nu a meritat niciodata titlul de decan.m am dus la el sa rezolv o problema in care....TOT UN PROFESOR COLEG ERA VINOVAT si..n-a facut nimic, se aduna in birourile acelea, fumeaza, se injura si beau.am auzit cu urechile mele.oh, cate ar mai fi de spus...
9.   Rusine celor ce comentati dupa ce ati invatat aici trimis de
(11 iun 2008, 15:26:23
rusine sa va fie celor ce comentati dupa ce ati absolvit in cadrul acestei universitati. probabil nu v-a placut cartea si profesorii erau asa cum sunt si acum foarte exigenti!
9.1  RE: Rusine celor ce comentati dupa ce ati invatat aici trimis de
(11 iun 2008, 15:49:54
Las-o balta cu exigenta! Toti stiu ca la Suceava intra cei ce n-au incaput in centrle mari universitare , cu putine exceptii , probabil copii care nu-s pot permite sa plece in alte orase.
9.2  RE: Rusine celor ce comentati dupa ce ati invatat aici trimis de
(11 iun 2008, 19:06:01
Si tot la Suceava sunt cadre did. care la alta facultate nu ar fi fost.Asa cum intra studentii pe pile asa sunt si multi dintre cadre angajate pe pile si care la randul lor fac numai aranjamente.Vai daca ati sti , sau daca ati vrea sa stiti!
9.3  RE: Rusine celor ce comentati dupa ce ati invatat aici trimis de
(11 iun 2008, 21:44:36
ba chiar mi a placut cartea si mi place. inca invat, comentatorule, ador sa invat, dar trebuie sa accepti faptul ca univ suceava este foarte slaba.
10.   Nu toti sunt bogati trimis de
(11 iun 2008, 16:11:34
In orasele mari se duc cei cu bani multi! Cine are de invatat invata si la Suceava,Sorbona sau Oxford! Suceava e sansa pentru cei modesti si capabili, nu copii de baroni sau baronese ,cum sunt multi in acest targ !
11.   Cine a vrut, a invatat trimis de
(11 iun 2008, 16:17:07
Nu este chiar asa cum sustin unii! Eu am tratat scoala cu seriozitate si am avut profesori carora le multumesc pentru tot. Drept e ca au fost vreo doua persoane care nu prea treceau pe la cursuri! Ideea este ca, dupa absolvire, am sustinut un concurs la niel national, lucrarile s-au corectat la Bucuresti si am reusit sa trec cu brio.
12.   Haroxidge trimis de
(11 iun 2008, 17:25:24
Degeaba va dati viteji acum, daca aveati sange-n instalatie il denuntati pe profesorul ala care v-a pretins mita si infunda puscaria... Asa-s romanii, super - mega - comentatori. De dupa perdele suntem cei mai viteji, cum se baga unul mai tare-n noi gata, ni se moaie picioarele. Si dupa aia tot voi va laudati "mama, ce i-am facut!". Asa si cu banii ceruti de profesori, de ce n-ati cuvantat atunci?

Si inca un lucru: daca ai de invatat, poti invata linistit si la Suceava, nu e obligatoriu sa te spargi in figuri in Iasi, Cluj sau Bucuresti. Copilashi, voi credeti sincer ca atunci cand mergeti la un interviu se uita cineva UNDE ai facut facultatea? Va spun eu sigur ca NU, vrea sa afle ce ai in cap, nu in diplome... Poti foarte usor sa ramai limitat intelectual si cu facultate facuta la Sorbona, sau poti deveni UN OM CAUTAT si cu facultate facuta in Suceava asta pe care o huliti...
13.   Mai baieti logofeti trimis de
(11 iun 2008, 17:33:15
Tot aud ca "vai de mama ei de universitate, ce profesori corupti, ce profesori incompetenti, ce profesori care beau si se injura", etc. Pentru indignatii care posteaza tot felul de acuzatii: daca sunteti nemultumiti de calitatea invatamantului de aici, nimeni nu va retine, mergeti unde doriti. Cat despre profesorii corupti: n-am auzit de vreun flagrant de mita pana acum.

Ideea este ca foarte muti care posteaza mesaje aici habar nu au despre ce e vorba.

14.   .............. trimis de
(11 iun 2008, 18:15:32
stiu despre ce e vorba ca sunt studenta la usv.sa fim seriosi, cam toti studentii(cel putin cei din anii terminali) stiu cum merg treburile cu mita la examene si pentru lucrarile de licenta!am multi colegi care au platit ca sa aiba licenta..am auzit si preturile..cei mai din frunte au pretentii mai mari la preturi.majoritatea stiu asta..dar ce sa spunem ca doar vrem sa terminam si noi daca tot am facut 3 ani.eu nu am platit licenta(pt curiosi)
15.   Pentru ..... trimis de
(11 iun 2008, 19:10:36
Nu ma indoiesc, dar una e sa dai mita si alta e sa ti se ceara mita. Cat despre colegii care au platit "ca sa aiba licenta" nu au nici un drept sa comenteze ulterior. Tragedia este ca vor ajunge semianalfabeti cu facultate.

16.   Raspuns lui SONICE trimis de
(11 iun 2008, 19:52:34
De acord ! Sa citeasca si altii si sa cugete!
17.   Raspuns lui SONICE trimis de
(11 iun 2008, 19:53:19
De acord ! Sa citeasca si altii si sa cugete!
18.   Ce frumos a fost trimis de
(11 iun 2008, 22:00:13
suceava este tineretea mea
19.   Fost student trimis de
(11 iun 2008, 22:05:27
acolo in anii 70 am invatat adevarata matematica

ce profesori buni si minunati am avut

CINSTE LOR!
20.   SUCEAVA trimis de
(11 iun 2008, 22:13:15
Suceava a fost si va ramane o buna institutie a invatamantului romanesc.

Toate multumirile profesorilor mei.
21.   :D trimis de
(11 iun 2008, 22:58:40
multi ori scriu asa aiureli ca nau ce face ori is prea prosti ca sa treaca... is in anul 3 miam vazut tot timpu de treaba ... nam fost nevoit sa dau bani ... am ramas cu destule pana acum .. poate mai sunt si profesori care asteapta sa le dai bani si de astea ca is educati in perioada rosie dar nu cred ca cer de la cei care vin la facultate si care vor sa invate
22.   Tot USV am terminat si eu trimis de
(12 iun 2008, 00:57:20
tot in USV am terminat si eu. Nu am absolut nici cel mai mic regret - am reusit in viata mai bine ca alti colegi de generatie care au mers in centre cu "renume". Poti sa termini USV si sa iesi mai bun ca cineva care termina o universitate cu renume din tara. Cum comenta cineva intr-un post anterior...nu conteaza unde faci facultatea,ci important e sa fi serios si sa inveti. Nu am dat niciodata spaga sa trec un examen,spaga dau cei care vor o diploma cu orice pret. Auzisem si eu diverse "povesti" legate de diverse examene, dar am invatat si nu am avut neplaceri. Nu te pica nimeni daca inveti - asta e CLAR! Nu va asteptati sa mergeti intr-o alta universitate si sa va traga cineva de maneca sa invatati sau sa va roage sa dati pe la cursuri. Cei care comenteaza negativ pe aici sunt probabil din categoria celor multi care vaneaza diplome .E mai simplu pentru actualii studenti sa se planga ca profu X ia spaga decat sa puna mana sa invete - doamne fereste sa dea studentesca faliment.
22.1  RE: Tot USV am terminat si eu trimis de
(12 iun 2008, 10:22:18
si altii mergeau la Bucuresti sa se faca subingineri pt ca nu erau in stare sa invete un pic de mate , fizica...si acum se dau mari pe forum . rusine prostilor
23.   De comentat suntem buni, de facut mai putini trimis de
(12 iun 2008, 17:36:34
Sunt student al USV din anul 2004 si marturisesc ca atunci am crezut ca nu e cine stie ce universitatea asta, dupa 4 ani pot spune ca noi studentii de la USV nu suntem mai prejos de cei de la iasi, cluj, bucuresti, samd. Daca vrei sa inveti nimeni nu te impiedica, daca vrei sa chefuiesti si apoi sa comentezi si in plus sa mai si treci examenul cred ca e putin cam greu. Mita trebuie denuntata pentru ca de asta sunt organele de ancheta (nu neaparat sa te adresezi decanatului, rectoratului), de asta exista DNA, parchet, politie, minister si cu voia voastra presa. In final am cateva ganduri pentru "criticii" usv> Critici voi cu flori desarte, e usor a scrie versuri cand nimic nu ai de spus.

VIvat, crescat, floreat USV
24.   Niciodata nu am dat spaga trimis de
(12 iun 2008, 20:57:42
Sunt studenta la USV,la litere si lucrez in acelasi timp. NU am dat niciodata spaga.NU a fost nevoie. Am invatat,am luat note mari,am chiar si bursa.Drept e ca am si picat un examen, dar asta s-a intamplat doar din cauza faptului ca nu am avut timp sa invat, nu pt ca profesorul ar fi asteptat spaga.

Cine are de invatat, invata oriunde. Daca nu ar fi existat universitate la Suceava nu as fi putut sa fac facultatea, pt ca nu as fi avut posibilitatea sa merg la Iasi sa invat si in acelasi timp sa lucrez.

Imi pare rau ca nu am facut facultatea cu 15 ani in urma,atunci cand parintii imi purtau de grija . Astazi fac adevarate "inginerii" ca sa reusesc sa merg la cursuri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei